Bildbevis - Bumling på plats

102134-150
Här kommer den utlovade bilden på min nyinköpta Bumling. :-) Jag gillar... väldigt mycket! Förutom underbart härlig form så ger den ett utomordentligt bra ljus. Ett varmt, mjukt ljus som sprids jämt över hela bordet.
Nu har även den vintriga svarta vaxduken bytts ut mot en gulgrön vaxduk med vita prickar. Nu är våren här! Ljuvligt!

Foto: Privat

Nu är den på plats

Min efterlängtade Bumling hänger nu på sin rätta plats. Det blev såå fint! Jag är superdupernöjd! Bild kommer...


Nytryck av Stig Lindbergs mönster

102134-137
Ljungbergs Textiltryck gör nu nytryck av fem mönster av Stig Lindberg. Mönstren som återskapats är: Melodi, Herbarium, Fruktlåda, Bulbous och Tallyho. Läs mer om Stig Lindberg här. Hos Bemz går det att beställa soff-, fåtölj- och kuddöverdrag i mönster av Stig Lindberg.

Foto: Ljungbergs Textiltryck
Collage: Privat

Marmoleum Click - ett sant nöje

102134-149
Min arbetsdag har till stor del ägnats åt att lägga ett Marmoleum Click-golv, i färgerna limegrönt och svart. :-D Nu tror ni säkert att det är jag som haft ett finger med i spelet när det gällde färgvalet. Men icke sa nicke! Jag fick en glad överraskning i morse när
Marmoleum-plattorna packades upp och jag möttes av en härligt grön färg. Lycka!!! Dessa plattor är 30x30cm och sätts ihop genom ett klicksystem. Det var superenkelt att lägga. Definitivt ett golv som passar i ett kök, hall eller barnrum. Plattorna finns i ett antal färger, vi har använt oss av Raven och Lime. Hos Forbo kan du designa ditt eget Marmoleum-golv med hjälp av programmet Floorplanner. Och här kan du även hitta färdiga inredningsförslag. Ta en kik, det finns mycket fint!

Foto: Privat

Lägesrapport - dag 1

102134-148
Här kommer en snabb rapport från min första dag på jobbet. Det kändes mycket ovanligt att vara ur huset strax innan halv åtta, och utan barn till råga på allt. Dom brukar nämligen vara med mig vart jag än åker. Väl på jobbet fick jag mjuka upp med att skriva lite skyltar, sedan var det dags att börja lägga in ett trestavs ekgolv i det som inom kort ska bli tapetavdelningen. En man från tekniska supporten på
Forbo Flooring har bokat in två dagar hos oss i butiken för att visa mig och ytterligare en arbetskamrat hur man lägger olika typer av golv. Och idag var det som sagt dags för ett limningsfritt parkettgolv, SafeLoc. Över 100 kvm ska läggas så ni kan ju räkna med att jag är öm i kroppen, och framförallt knäna. Aj! Än är vi inte riktigt färdiga, men förhoppningsvis nån gång under morgondagen. Övning ger färdighet!
Lunchen spenderades på restaurang. Bjuden blev jag också :-). Underbart att få äta i lugn och ro, utan att behöva passa upp på barnen hela tiden.Tänk vad fort man glömmer hur det är att få äta utan att bli störd. Men, vad gör man inte för sina små älsklingar.
Nepp, nu är det verkligen dags att lägga huvudet på kudden om jag ska orka med morgondagens slit. Nu har jag i alla fall plockat fram mina snickarbyxor med tillhörande knäskydd, så imorgon kanske jag inte behöver få så ont i knäna. Fler rapporter kommer... var så säkra!

Foto: Privat

Ovanligt bra!

102134-147
Denna dag har varit en märklig dag. Segt är nog den rätta benämningen. Men det beror nog till stor del på sommartiden. Hittills har jag inte känt några tveksamheter eller negativa känslor över att jag börjar jobba imorgon. Men nu börjar jag nästan tycka att jag är konstig som inte känner ångest över att min föräldraledighet är slut idag. Knepigt! Men, det kanske beror på att jag inte ska jobba heltid och att älsklingen är hemma på 50% fram till augusti när barnen ska skolas in på dagis. Nåja... det blir nog bra i slutändan. Nu över till det jag egentligen tänkte blogga om. :-) Förra veckans IKEA-resa resulterade även i ett besök på Mc Donald´s. Ett  Happy Meal inhandlades och både jag och sonen blev glatt överraskade när vi såg vad som skickades med denna vecka. En limegrön (!!!) plastmugg och dekorationsgräs-fröer. Trevligt när "leksaken" varar längre än några timmar! Ovanligt bra för att vara Mc Donald´s. Böckerna som skickats med i tidigare Happy Meal har i och för sig varit mycket uppskattade här hemma.
Ikväll har vi hjälpts åt att plantera dessa fröer och nu står muggen i köksfönstret, lättillgänglig för sonen att kika efter hur gräset gror. Om tio dagar har vi svaret...

Foto: Privat

Inte länge kvar...

102134-146

Torsdagens shopping

102134-145
Torsdagen bjöd på shopping som jag tidigare nämnt. Village, IKEA och Claes Ohlsson är några av butikerna som fick ett besök. På Village fann jag en gulgrön dörrmatta som jag föll för. Det fanns mycket fint, men inget som jag kände för till 100%. Så premiärbesöket resulterade som sagt i en matta. Men den blev superfin till huset. Kul att visa färgtemat vi har i vårt hus redan innan man kliver innanför dörren. :-) På ytterligare en annan inredningsbutik inhandlade jag Hubertus, en råtta tillverkad i filt som gömmer fula skarvsladdar med 3-4 kontakter. Den föll jag för genast eftersom jag är såå trött på fula dosor inne  i vardagsrummet. På det här sättet blir det lite roligare i alla fall. För att fortsätta på eltemat inhandlade jag även ett eluttag och två "lysknappar" i rostfri imitation på Claes Ohlsson. Dessa ska inom kort monteras upp i köket. Tror det blir riktigt fint, och särskilt dyrt blev det inte heller. Och vet ni vad...
Hemsö fick följa med mig hem. Nu ligger paketet med två stolar och ett bord i vårt garage och väntar på att bli ihopskruvat. Jag känner mig såå nöjd!
Förresten, jag bloggade i december om att jag sökt ett jobb. Och vet ni vad, i går morse ringde de och sade att jag hade fått det!!! Tala om ångest! Detta jobb skulle betyda rätt mycket mer pengar, men det är inte i närheten lika roligt som att jobba i en färgaffär. Så trots allt var det relativt lätt att tacka nej. Men lite ångest fick jag allt. Tur att färgaffärsjobbet är så roligt, att jag fick bra arbetstider och bättre lön än senast jag jobbade i färgaffär. Men det känns bra för självförtroendet att vara uppskattad och efterfrågad. :-)

Foto: Privat

IKEA nästa... igen

102134-144
Kvällen har spenderats på en restaurang tillsammans med chefen och ytterligare tre arbetskamrater. Två män, två kvinnor. Jag har tidigare träffat chefen och den andra manliga arbetskamraten, men de två kvinnorna är nya bekantskaper. De har ingen erfarenhet av färgbranschen tidigare, men de verkade väldigt trevliga och framåt. Så det ska nog bli bra i slutändan. Men det blir mycket för dom att lära sig. Den manliga arbetskamraten känner jag sedan tidigare eftersom vi jobbade ihop under några år i den färgaffär jag jobbade i tidigare. Det var dessutom han som var med och anställde mig sommaren 2000, så det är väl honom jag ska tacka för att jag fick in en fot i färghandelsbranschen. :-) Jag, chefen och denna man var på IKEA i tisdags och shoppade loss. Riktigt trevligt var det. Det är nog första gången jag åker till IKEA med två män, men det fungerade finfint. Överträffade faktiskt mina förväntningar. Vi lyckades fylla 2 kundvagnar och 4 eller 5 såna där flakvagnar. Härligt att tillfredsställa shoppinglusten på IKEA utan att behöva betala ett öre. Det roliga är ju att fundera och plocka i varorna och fantisera om slutresultatet. Det spelar absolut ingen roll att möblerna inte ska hem till mig. Det är ju själva shoppingen och planerandet som är roligt. Detta är något som min egen älskling absolut inte förstår sig på. Han följer aldrig med till IKEA och skulle han nån gång vara tvingad att följa med sker det under stora protester och stön och suckanden. Så ska jag få shoppa i lugn och ro eller bara kika för att få lite nya idéer så är det bäst att lämna älsklingen hemma. Jag tror att det är fler som känner igen sig??? Eller!? Under mitt besök på IKEA i tisdags kikade jag in sommarnyheterna och främst utemöblerna. Jag fastnade bland annat för gruppen
Hemsö som fanns i flera färger. Jag föll såklart för den svarta varianten. Den skulle passa perfekt på vår lilla veranda. Just nu bor där ett bord och två stolar i gjutjärn. Men denna fulsnygga sittgrupp skulle smälta in fint till vårt mörkgråa hus och den moderna stilen jag eftersträvar. I love plast!!! Vi får se om bordet och stolarna får följa med hem under dagens besök på IKEA. Idag är det dessutom dags för premiärbesöket på Village. Som jag har längtat. Efter allt positivt jag läst om Village på div. bloggar känner jag att det ska bli riktigt spännande att få göra ett besök där. Hoppas jag hittar nåt som faller mig i smaken, annars kommer jag att bli sååå besviken. Nåja, nu är det nog bäst jag går och lägger mig om jag ska orka köra till IKEA om några timmar. Min kära mamma ska plockas upp vid nio-tiden, sen bär det av de 10 milen till IKEA och Village. Nu ska jag lägga mig och drömma sött om jobb, färgburkar och shopping! Ni må tro att jag längtar tills det är dags att börja jobba på måndag. Jag räknar ner...

Foto: IKEA

En annorlunda rumsavdelare

DSC00075.JPG
Jag tänkte jag skulle dela med mig av en snygg och annorlunda rumsavdelare jag såg häromdagen. Jag gillar! Nu vet jag hur man mobilbloggar, så bered er på fler mobil inlägg från mig. :-)

Härligt... lite pyssel på G

102134-140

Idag har jag pysslat lite. Jag var bara tvungen att göra något som får ett bestående resultat. Ständigt städas det, plockas och tvättas. Sen är det dags att börja om igen. Det är inte länge man kan njuta av det man precis gjort eftersom det snart kommer ny smuts, nya kläder att tvätta och leksaker att plocka undan. Det är nog därför jag känner ett så starkt behov att göra något som jag kan känna sig nöjd med under en längre tid. Djupt va...!? ;-) Så för att stilla mitt pysselbehov inhandlade jag i förmiddags ett tyg som skall användas inne i lillebrors rum. Har sett det förut på Åhléns men när jag skulle köpa tyget fanns det inte kvar längre. Men nu fanns det turligt nog att köpa på vår lokala tygaffär. Bilder på resultatet kommer senare.
Kvällen har förutom pysslande ägnats åt lite funderande och planerande gällande IKEA-besöket imorgon tillsammans med chefen och en arbetskamrat. Spännande...

Foto: Privat

Snigel, kråka och elefant

102134-138
Ljungbergs Textiltryck är en ny bekantskap för min del. Jag känner till företaget sedan tidigare men aldrig bekantat mig med deras mönster. Jag hittade mycket som föll mig i smaken. Bland annat dessa härliga mönster av Karoline Lenhult. Hon skapade kollektionen NYNNA som sitt examensarbete på HDK i Göteborg. Syftet var att minska gränserna mellan "barn"- och "vuxen"-mönster genom att göra mönster som tilltalar båda åldersgrupperna. Mönstren kom till med inspiration från tre av våra mest älskade barnvisor. Kan du gissa vilka? Kika in hos
Ljungbergs Textiltryck och klicka dig vidare så får du svaret. Dessa tre mönster finns förutom färgställningen orange/grön som visas på bilderna även i rosa/brun och orange/ljusblå. Jag gillar!!!

Foto: Ljungbergs Textiltryck
Collage: Privat

Vad ska jag hitta på - kreativ frustration

102134-139
Jag känner ett stort behov av att göra något kreativt. Jag vill skapa något, måla om, tapetsera eller kanske sy lite. Men problemet är att jag inte vet vad jag ska hitta på. Ingenting behöver sys och det finns inget behov av pysslade alster. Jag skulle vilja tapetsera en fondvägg i sovrummet, men har ännu inte valt nån tapet, så det alternativet går bort för tillfället. Det är i och för sig snart dags att hitta på något roligt med väggarna i lillebrors rum. Börjar kännas lite tråkigt med helvita väggar. Hmm... kanske får börja fundera lite mer aktivt på vad jag ska hitta på därinne. *tänk, tänk, tänk *
Den senaste veckan har som jag tidigare nämnt varit fylld av nattjobb och därför har varken ork eller tid funnits till kreativt skapande. Och nu är det dessutom bara en vecka kvar innan jag börjar mitt nya jobb och min föräldraledighet är slut. Det är nog därför jag känner ett så starkt behov av att skapa något här hemma, för nu dröjer det kanske innan jag har ork att göra något utöver de vanliga vardagssysslorna när jag kommer hem från jobbet. Det tar nog några veckor innan jag vänjer mig och börjar komma in i de nya rutinerna.
Veckan bjuder annars på två IKEA-besök, ett med jobbet och ett med mamma. Även ett premiär-besök på Village är inplanerat. Har hört mycket gott om Village bland er bloggare och ser fram emot att få se vad dom har att erbjuda.

Nyheter på tapetlimsfronten

102134-136

Eco och Boråstapeter har utvecklat ett nytt koncept, som en fortsättning på deras varumärke EasyUp.  EasyUp har tidigare använts som en kvalitetsstämpel på tapeter som tillverkats av non-woven. Deras nya koncept innehåller bla. ett nytt tapetlim och ett väggvax. Det nya tapetlimmet, Combilim, är rosafärgat vilket gör att det är lätt att se vart du applicerat limmet. Detta lim fungerar till de flesta sorters tapeter. Wallvax underlättar vid omtapetsering. Efter det traditionella förarbetet, riva tapeter, spackla och slipa stryker du på wallvax och låter det sedan torka i ca 6 timmar. Därefter sätts önskad tapet upp (ej non-woven) tex en papperstapet eller glasfiberväv. När det nästa gång är dags för omtapetsering är det bara att dra ner tapetvåderna och sätta upp den nya tapeten. Utan förarbete. Bara att limma. Wallvax håller för 6 omtapetseringar. Läs mer om dessa produkter hos
EasyUp.
Väggvaxet tycker jag verkar riktigt praktiskt. Särskilt om man gillar fondväggar och vill kunna förnya snabbt och lätt. Visserligen är väggvaxet ganska dyrt, men efter nån omtapetsering är den extra kostnaden intjänad. Denna produkt hoppas jag få prova snart! Kul idé!

Laddar med hemmagjord müsli

102134-135
Nu har jag snart klarat av mina fem nätter av arbete. Skönt! Bara en natt kvar. Känner mig pigg fysiskt men kreativiteten är det som stryker på foten allra först när hjärnan är trött. Därav det sparsamma bloggandet. Även det härliga vårvädret har bidragit till mindre tid framför datorn. Dagarna har till stor del spenderats ute i trädgården. Vi har sopat grus, krattat, ställt undan vinterleksakerna, plockat fram sandleksakerna och jag har tom. hunnit putsa fönstren. Känns härligt att titta ut genom nyputsade fönster. Tänk att nåt så litet kan ge en sån känsla av välbehag. Och inte kostar det nåt heller. :-) Idag har jag varit i färgbutiken för första gången och kikat. Känns lovande... längtar efter att börja jobba igen. Fotade lite, tänkte det kunde vara roligt att dokumentera arbetet och skillnaden före och efter.  
Ikväll har jag och sonen tittat på "Du är vad du äter". Han tycker att det är vårt mysprogram!? Tokunge ;-) Ni må tro att han ställer många frågor när han tittar på det här programmet. Men det positiva det fört med sig är att han är medveten om hur viktigt det är att tänka på vad man äter. Efter att ha tittat på "Du är vad du äter" känns det bra att ladda upp med lite hemmagjord müsli och naturell yoghurt innan det är dags att åka och jobba.

Här kommer receptet:
4 dl havregryn
4 dl rågflingor
1 dl linfrön
1 dl russin
1 dl havrekli
1 dl kokosflingor
1 dl vetegroddar
1 dl solrosfrön
1 dl nötter eller mandel

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Häll lite rapsolja i en långpanna. Hacka nötter eller mandel. Häll alla ingredienser utom russinen i en bunke och blanda ordentligt. Bred ut müslin i långpannan och spreja lite vatten över ytan. Ställ in i ugnen och rosta i ungefär 15 minuter. Var noga så att det inte bränns och rör gärna om nån gång. När müslin svalnat blandas russinen i. Häll därefter upp müslin i en stor burk med lock. Kanske
denna eller denna.

Jag brukar ofta blanda i lite extra russin eftersom jag tycker det förhöjer smaken. Ibland köper jag även lite havrepuffar överdragna med yoghurt (Naturgodis) och hackar i bitar för att få lite extra söthet. Ok... inte riktigt lika nyttigt, men väldigt gott. :-)

Receptet har jag hämtat ur denna bok. En bok som jag för övrigt tycker är väldigt tänkvärd, inspirerande och användbar.

Foto: Privat

Några ledtrådar

Jippi... jag är glad idag. Har fyndat! Ett riktigt superduperfynd i mitt tycke. En beställning är lagd, men jag vet ännu inte exakt hur länge det dröjer innan mitt "paket" finns att hämta. Spännande! Jag känner mig lite lagom kryptisk idag, därför bjuder jag på några ledtrådar.

1. Finns i flera färger. 
2. Blank
3. Ljuvlig form 

Ny sänglampa och tankar kring nästa steg

s?nglampa
Projekt mini-makeover av sovrum går på sparlåga just nu. Trötthet är inget vidare för inspirationen. Varken orken eller lusten finns till att fixa för tillfället. Jag har fullt upp med att bara klara av dagarna och komma på vad jag ska laga för mat. :-) Men i helgen skruvade jag i alla fall upp dessa
sänglampor. Även de nya sängkläderna har tagit plats och de nya filtarna har även de hamnat på sängen. Men nu är det stopp! Inspirationen tryter. Nästa steg känns så avgörande för rummets slutresultat. Och jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag ska hitta på. Ska väggen bakom sänggaveln tapetseras med en härligt mönstrad tapet? Eller ska den målas? Eller ska jag sätta upp en tygtavla... och i så fall vilket tyg? Beroende på vad jag beslutar mig för ska sedan tyg till gardiner och kuddar väljas ut. Just nu har jag inte den blekaste aning vad jag ska hitta på. Känner nog mest för en mönstrad tapet, med många härliga färger så jag sedan kan variera kuddar och gardiner och ändå skapa variation när jag känner för förnyelse. Men det lilla kruxet är att jag inte har tid eller ork att åka till vår lokala färgaffär och ställa mig och bläddra i tapetkartor. Så jag får nog lägga projekt sovrum åt sidan ett tag tills jag börjar jobbet och dagligen bläddrar i tapetkartor. Längtar!
Idag ringde förresten min nya chef. Han ville att jag skulle komma och titta på butiks-lokalen i veckan eftersom han gärna ville ha med mig och ytterligare en anställd till IKEA nästa vecka för lite shopping. Personalrummet och lite andra utrymmen behövde fixas till. Så kul! Den här chefen verkar lovande. :-)

Foto: Privat

Te & havrescones

te&havrescones
Ikväll har jag laddat med te och havrescones inför den kommande arbetsveckan. Mums! Om bara en timme bär det av till jobbet. Fem nätter av arbete har jag framför mig. Hoppas, hoppas att storebror sover lite längre på morgnarna den här veckan. Lilleman behöver jag inte oroa mig för, han sover i princip alltid till 10 eller senare. Lyx!!! Nu sitter jag här framför datorn och kurar under en filt och sörplar te ur min nyinköpta temugg från Höganäs. Ett riktigt bra inköp som jag gjorde på
Fabriksbutiken i onsdags. Egentligen ska det vara ett porslinsfat till denna temugg men jag lyckades "tigga till mig" ett litet träfat istället. Mycket finare i mitt tycke. I alla fall... syftet med det här inlägget var att jag ville dela med mig av receptet på dessa supergoda havrescones som jag bakade ikväll.

Havrescones 8 bitar
2,5 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt
2 tsk bakpulver
0,5 dl flytande margarin
2 dl mjölk eller filmjölk

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mjöl, gryn, salt och bakpulver. Tillsätt margarinet och blanda till en grynig massa. Rör ner mjölk eller fil. (Jag brukar blanda i ytterligare lite mjöl och havregryn för att få önskad konsistens). Dela degen i två delar och lägg på bakplåtspapper.
Platta med mjölad hand ut varje del till en rund kaka, ca 15 cm i diameter. Skåra varje kaka korsvis i 4 delar. Grädda ca 10 minuter. Servera bums!

Foto: Privat

En Bumling över köksbordet

102134-131
Länge har jag varit överförtjust i Bumling formgiven av Anders Pehrson, från
Ateljé Lyktan. Och när den nu även finns i borstad aluminium är det inte något som säger stopp... förutom priset då, ca 3700 kronor. Suck! Kanske dags att börja spara nu då. :-) Annars får jag väl nöja mig med ett besök på vårt bibliotek så länge. Där huserar nämligen ett antal Bumlingar i rött. Dreggel, dreggel... Vill ha en Bumling över köksbordet!!!

Foto: Ateljé Lyktan
Collage: Privat

Ljuskällans betydelse för hur du uppfattar en kulör

Du har säkert märkt att en kulör uppfattas olika beroende på ljuskälla. Ljus från en glödlampa betonar det gula och röda i en kulör. Varmvita lysrör betonar det gulgröna i en kulör. Och dagsljus betonar det blåa i en kulör.
Exempel:
Om man väljer en gulröd färg i varmvita lysrör så blir färgen rödare och kulörtare i glödljus.Liten ledtråd... och fakta om mig själv

102134-128
Häromdagen kände jag ett starkt behov av att inleda mini-makeovern av sovrummet. Och det finns väl inget enklare sätt än att investera i några nya fräscha blommor. Jag stod ett bra tag och velade när det gällde vilken färg jag skulle välja på de två orkidéerna som skulle få flytta in i vårt sovrum. Vita eller gul/gröna? Till sist beslutade jag mig för de gul/gröna med antydningar av orange i dess "mitt" (vad kallar man den där "pluppen" i mitten av orkidéns blomma egentligen??), de vita kändes alldeles för vanliga och "bleka" för att ta nån plats i det inom överskådlig framtid nyinredda rummet. Så nu har jag alltså bjudit på en liten ledtråd gällande färgskalan i vårt sovrum. Det hade ni väl aldrig kunnat gissa innan, att det ska bli nån variant av gul/grönt!? *skrattar* Men jag har mina skäl till att välja just dessa kulörer. Inom kort ska jag motivera mitt färgval... Men för att ni ska förstå varför jag är så petig (enkelspårig och trist kanske en del tänker eftersom det bara verkar som jag bara har olika nyanser av grönt här hemma) så ska jag nog berätta lite mer om mig själv och vad jag jobbat med tidigare.
Okej... dra ett djupt andetag, nu blir det mycket text. :-)

Mellan åren 2000 och 2005 jobbade jag till och ifrån i en färgaffär med avbrott för högskolestudier (läste filmvetenskap och berättarteknik) och föräldraledighet. Under åren i färgaffären växte mitt intresse gällande färgsättningar och vad som inverkar i hur man upplever olika kulörer. Som många av er säkert märkt så är det inte alltid som resultatet vid en ommålning blir riktigt som man tänkt sig. Antingen blir det mörkare eller ljusare än förväntat. Eller så blir kulören mer "stickig" och intensiv än man trott när man tittade på det lilla färgprovet. Eller så uppfattas kanske den gråa helt plötsligt som kall med en dragning åt det blåa hållet när det på färgprovet såg ut som en helt vanlig neutralt grå färg. Ja... det här är några av de allra vanligaste problemen som kan dyka upp när det är dags för att måla om. Dessa fenomen intresserade mig och jag experimenterade flitigt med olika kulörer både hemma och på jobbet för att förstå logiken bakom vad som händer med olika kulörer när de målas upp på en vägg. Och jag kan säga en sak... det är många faktorer som spelar in. Det är betydligt mer att ta hänsyn till än man kan tro för att få ett lyckat slutresultat. Vissa är ju begåvade med ett känsligt färgseende, dvs. de ser att vissa kulörer passar ihop men kan antagligen inte förklara varför. Jag har alltid sett vilka kulörer som passar ihop men det är först sedan jag vidareutbildat mig och gått ett flertal kurser hos Skandinaviska Färginstitutet och Färgskolan som jag kan kan förklara vilken kulör du ska välja för att få ett önskat slutresultat. Detta är ju självklart en stor fördel att vara en expert på när man jobbar i en färgaffär. Så efter att ha genomgått dessa kurser jobbade jag med att göra hembesök hos privatkunder och hjälpa till med färgsättningar. Jag hjälpte även målare med färgsättningsförslag till jobb de skulle utföra, ofta utvändiga färgsättningar vilket är ÄNNU svårare än invändiga färgsättningar. Även de stora kommunala fastighetsägarna och även privatägda fastighetsbolag anlitade mig vid ommålning av trapphus och utvändiga ommålningar. Jätteroligt!!! Så ni kan ju tänka er hur glad jag är över att få jobba vidare med detta på mitt nya jobb. *längtar*
Och om jag inte redan har tråkat ut er med mitt prat om mig själv och färglära så vill jag passa på att nämna lite granna av vad som behandlats på dessa kurser i färgsättning som jag gått, så att ni förstår hur mycket det är att ta hänsyn till. *drar ett djupt andetag*

Vårt behov av färgkunskap
Vad är färg?
Färgseendets förlopp
Att kommunicera färg

Genomgång av NCS systemet

Färgintryckens föränderlighet
Olika ljuskällors inverkan
Olika färgfenomen
Färg på avstånd

Färgsättningsprinciper
Färgskalor
Färgkombinationer

Vår boende- och stilhistoria

Färgen och rummet
Rum med olika karaktär
Helheten - hur volymen i rummet förändras
Vad man bör tänka på vid interiör färgsättning

Färgskalor - övningsuppgift

Färgers betydelser
Färgens inverkan på människan

Färgsättningsrådgivning
Att genomföra ett kundbesök
Collageteknik och färgsättningsförslag för kund

Färgsättningsmetodik
Principer och angreppssätt
Inspirationsserie med olika miljöer

Färganalyser och färgbestämning
Praktiska inmätningar av tyger, golv, vägg etc.

Färgförändring på avstånd
Från färgen på det lilla färgprovet till den färdiga väggen

Färgkombinationer i inredning
Hela rummets färgval som gardiner, möbler, väggar, golv
Hur uppstår induktionsfenomen och hur man kan kompensera detta

Presentation av inredningsförslag för kund

Sådär, det var allt (lite va...!? *hi, hi*) jag ville dela med mig av idag. Jag återkommer säkert i ämnet, om inte annat för att motivera färgvalet i vårt sovrum.

Foto: Privat

Torky har fått ny kostym

102134-129

Jag vet inte hur det är hemma hos er... men hemma hos oss, med två små barn är det nästintill nödvändigt med en vaxduk på köksbordet och en rulle hushållspapper inom räckhåll för att måltiden ska klaras av så smidigt som möjligt och för att minimera efterarbetet. Ständigt är det något som måste torkas upp eller en mun som måste torkas av. När jag i senaste numret av Allt i Hemmet såg en bild på ett "vaxduksfodral" till en Torky-rulle kände jag genast att det här var en smart lösning som skulle passa utmärkt hos oss. Ingen tid att spilla. Symaskinen plockades fram och ett fodral tillverkades i vaxduk. Lite pilligt men inte särskilt svårt. Jag är supernöjd... både praktisk, snygg och annorlunda. Tror bestämt jag ska köpa nån roligare vaxduk och sy ett fodral till. Jag gillar!

Foto: Privat

Jag har blivit utmanad

Fick på tisdagskvällen en utmaning av några bloggare. Brukar vanligtvis inte delta... men inatt när jag jobbade kunde jag inte släppa denna utmaning. Så nu har jag försökt klura ut sex underliga/egendomliga saker om mig själv. Så svårt sånt där... Men jag ger det ett försök, nåt småkonstigt ska jag väl kunna bjuda på.

Jag har blivit utmanad av
Liza, tina och Lilla My

REGLER:
Varje spelare börjar med att skriva sex underliga/egendomliga saker om sig själv. Den som blir "tagen" ska skriva sex saker om sig själva i sin blogg och samtidigt ange reglerna för spelet.
Till slut väljer den "tagna" spelaren ut sex nya bloggare och gör en lista med deras namn.
Efter det är gjort skriver han/hon en kommentar i deras egna bloggar för att låta dem veta att de har  blivit `"tagna"  och att de ska läsa ens egen blogg för mer information:

Här är min lista över underliga saker om mig:

1. När jag var liten och fick följa med och handla ville jag alltid köpa en ny penna. Så länge som mamma eller den jag följde med köpte en penna till mig var allt frid och fröjd. Så ni kan ju tänka er mängden pennor jag hade i mitt rum...

2. När jag var mindre hade jag väldigt livlig fantasi. Vid ett tillfälle berättade jag för mina klasskamrater och fröken att Robert Wells var min morbror. Not true! Men jag spelar piano och jag tyckte att min morbror var lik honom. Så helt osant kanske det inte var. Och nu heter vår äldste son Amadeus i andranamn. (Wolfgang Amadeus Mozart) *hi, hi* (Jag spelar förutom piano även altfiol)

3. När jag var sex år lekte jag cirkus med en kompis. Det var på vintern och vi roade oss med att hoppa på pulkor. I den åldern är man ju inte alltid så välbekant med konsekvenserna av vissa handlingssätt. Jag trodde visst att jag var väldans snabb eftersom jag tänkte att hoppar jag på pulkans ena kant så hinner jag hoppa över pulkan när den far upp (hänger ni med?). Men det hann jag ju inte såklart... vilket fick till följd att två tänder slogs ut och jag fick leva med stålhätta på två tänder i över ett år. Jag tyckte att det var sååå coolt! Såg ju ut som en liten gangster!

4. Sommaren mellan 8:an och 9:an åkte jag till Filippinerna för att besöka en brevvän. Jag var där i en månad. Ensam! Och dessutom var det första gången jag var utomlands. Så här i efterhand kan man ju undra om mina kära föräldrar ville bli av med mig... *hi, hi* men just då tyckte jag att det var den mest självklara sak i världen att jag skulle få åka dit.

5. Jag gör webbsidor, broschyrer och redigerar fiskefilmer åt ett flertal av Sveriges mest kända sportfiskeguider.

6. Våren 98 fick jag följa med min far till Florida, USA för att fiska. Färgglada fiskar landade i båten, även haj och andra stora fiskar som jag inte kan namnet på. Ett minne för livet!

Sådärja... vem ska bli utmanad nu? Börjar bli svårt att hålla iordning på vilka som har blivit utmanade redan. Såklart är det frivilligt om ni vill ställa upp. Inga tvång här inte, som sagt... jag brukar själv inte vara så förtjust i såna här utmaningar. Men jag chansar:

HOOM.STHLM
Astrids mamma
Linas Fina
Perlan
Tankebubblor
Froyas favoriter

Hotta upp tändsticksasken

102134-127
Jaha, vad ska man hitta på en helt vanlig tisdagskväll. Huvudet spränger och jag ska snart iväg och jobba ytterligare en natt. (Tv:n är inget alternativ, då blir jag för trött). Tredje natten, en kvar. Segt! Nåja... idéen att "hotta upp" tändsticksasken har legat och gnagt i bakhuvudet ett tag. Nu kände jag att det var dags att ta tag i detta lilla projekt. Måste ju veta om det blir bra. Hittade en spillbit vaxduk och beslutade mig för att den fick duga. Limmade fast vaxduken med ca 3 cm som stack ut. Lät limmet torka och plockade fram skalpell, stållinjal och skärmatta. Sen var det bara att skära kanterna. Färdigt! Tycker faktiskt att det blev riktigt bra. Betydligt trevligare att ha denna tändsticksask liggande framme än en ask i originalutförande. Självklart går det ju att välja nåt fint tyg, filt, paljetter, satinband, färgat papper... you name it, men detta passade mig finfint. Så lite krångel som möjligt ska det va! :-)  

Foto: Privat

Påskrivet och klart!

102134-126

Sådärja... nu är äntligen pappret påskrivet och ivägskickat. Vilket papper??? Jo, mitt anställningsbevis gällande mitt nya jobb på
Nordsjö Idé&Design. Så roligt! Jag var i slutet av januari på anställningsintervju gällande ett jobb i en färgaffär som skall slå upp sina portar i början av maj är det tänkt. Men innan dess skall butiksinredning in, färgburkar upp i hyllor och kurser genomgås. I alla fall...jag skickade in en ansökan efter att ha blivit tipsad av svärmors väninna. Hon hade frågat svärmor om jag sett att de sökte personal till en ny färgaffär och tyckte att jag skulle söka. Sagt och gjort... en ansökan skickades iväg. Jag blev väldigt glad när butikschefen ringde och ville att jag skulle komma på intervju. Tyckte iofs att det vore konstigt om jag inte hade fått komma på intervju för jag har trots allt jobbat i färgaffär i ca 6 år. Men ändå, man vet ju aldrig vilka som söker, hur många som söker och vilken typ av person dom är ute efter. Men jag hade turen med mig. Så nu är mitt anställningsbevis påskrivet och jag börjar mitt nya jobb 26 mars. Ska bli sååå kul! Så snart har ni nån som har stenkoll på tapetutbudet igen. Jag ÄLSKAR att bläddra i tapetkartor!!

Makeover sovrum - förutsättningar

102134-124

Som ni har sett här på bloggen har det blivit några inköp på Blocket på senaste tiden. Tex. en
bokhylla och en sänggavel med tillhörande sängbord.

Dessa möbler har nu fått flytta in i sovrummet och de mer moderna IKEA-möblerna har hittat nya platser i vårt hus. Men nu passar inte längre kuddar, gardiner, lampor och matta in tillsammans med våra 50-tals möbler. Men det är ett angenämt problem i mitt tycke... såklart! :-) Eftersom jag fattat tycke för 50-talets design tänkte jag satsa på ett 50-tals inspirerat sovrum. För att öka på känslan av 50-tal "tiggde" jag till mig en stol från mina föräldrar som dom fått efter min farmor och farfar. Den passar perfekt att lägga kläder på när det är dags för sänggående. En golvlampa med plisserad skärm som inte riktigt passat in sedan vi flyttade från lägenheten för fyra år sedan har äntligen fått flytta upp från källaren. Lampan är ca 1,5 meter hög varav skärmen är ca en meter i höjd. Jag gillar! Väggarna är i nuläget vitmålade, så det är fritt fram att experimentera. :-) Nu gäller det "bara" att besluta sig för kulörer och mönster på textilier och eventuell fondvägg. Idéer mottages gärna! Jag har några idéer, men dom sparar jag ett tag till. :-)

Här kommer i alla fall lite fakta om 50-tals inredning:
1950-talet var ett decennium då svensk formgivning fick ett rejält uppsving. Teak var det mest populära materialet och danskarna dominerade möbelmarknaden. Alvar Aalto var en mycket populär finsk arkitekt- och möbelformgivare. Bruno Mathson var den internationellt mest berömda svenska möbelformgivaren.
Yngve Ekström designade Lamino 1956, som byggde vidare på Mathsons böjträstolar. Nisse Strinning designade 1953 bokhyllesystemet String. Idéen föddes ur ett diskställ för Elfa av plastöverdragen ståltråd som Strinning konstruerat under sin studietid. Hyllan som lätt gick att bygga ut fick stor framgång och blev 1950-talets stora succé. Nu nyproduceras dessa hyllor i andra material och färger. Finns bla. att beställa hos Designonline. Behöver jag tillägga att en sådan hylla står högt på önskelistan.... ;-)
Textilierna från Marimekko fick sitt stora genombrott under 1950-talet.
Typisk 50-tals design är tex. Stig Lindbergs Spisa Ribb och Domino från Gustavsberg. Folke Arströms bestick Focus de Luxe, som nu åter finns i produktion. Vill haaa!!!! Även telefonen Kobran från L.M. Eriksson tillverkades under 50-talet.
Typiskt för 50-talet är materialet teak. Assymetriska och gracila former. Njurformade bord. Mönster med starka färger och svarta konturer. Populära färgkombinationer var gult, grått och svart.
Fakta hämtat från Stilguiden av Jane Fredlund.


Foto: Privat


Färgklickar till köket

102134-123
De senaste dagarna har känts lite tyngre än vanligt. Vet inte om jag håller på att bli sjuk eller vad det är. Och eftersom älsklingen inte skulle vara hemma nåt idag kände jag att fredagseftermiddagen var tvungen att spenderas på egen hand för att ladda batterierna. Vad kan vara bättre än lite shopping! ;-) Så jag satte mig i bilen och körde de två milen för att få shoppa lite i lugn och ro. Gick bla. en runda inne på Åhléns där jag genast fastnade för en sked och slickepott i gulgrön silikon. Kändes bra i handen, stadiga och med skön tyngd. Och användbara till alla teflonprylar som finns nuförtiden. Vispskålen följde med i bara farten. :-) Jag var även inne på en alldeles underbar inredningsbutik som säljer saker från Marimekko, Pappelina, Koziol och massa andra roliga ställen. Fick mycket inspiration till sovrummet som ska få sig en liten make-over. Ska snart dela med mig av mina tankar och idéer och jag hoppas även på lite tips från mina inspirerande blogg-vänner där ute. Jag inhandlade också två kuddar och två filtar från Jysk som ska få bo i sovrummet.
Det är verkligen trevlig omväxling att få shoppa på egen hand. Helt plötsligt har man tid att titta i lugn och ro, fundera och klura ut smarta idéer som man ska använda där hemma. Underbart för kreativiteten!

Foto: Privat

En arg snögubbe behöver muntras upp och lite snömys

102134-122
Senaste dagarna har till största del spenderats ute. En snögrotta har byggts och givetvis har även en snögubbe fått se världens ljus. Vi hade lite dåligt med dekorationer till snögubben och därför fick lite småsten duga gott. Sonen tyckte att snögubben såg arg ut. :-( Jo, med den där ihopknipna mörka munnen kan jag förstå vad han menar. Men kanske en puss och en liten klapp på kinden gör underverk, funderade storebror.
Nu är det tyvärr 3-4 plus ute och det mesta har smält bort, eller åtminstone börjat förfalla. Trist... nu är det inte alls trevligt att vara ute längre. Bara blött och slaskigt. Jag bjuder på ytterligare några snöbilder, kanske detta är sista snön för den här säsongen.

102134-121.


Foto: Privat

Favoriten bland favoriter!!!

102134-120

Helgen närmar sig med stormsteg. Härligt! Och på helgen händer det ju titt som tätt att det kommer besökare. Om inspirationen och orken saknas men jag ändå vill bjuda på något hembakt gör jag ibland en kladdkaka som jag och alla som smakat den tycker är superdupergod. Enkel men smaskig! Mäktig men inte för söt. Tänkte jag kunde dela med mig av receptet om det är någon mer som skulle vilja göra en provbakning.

KLADDIG CHOKLADKAKA
100 g smör eller margarin
2 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
3/4 dl siktad kakao
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Smält smöret eller margarinet och låt det svalna. Smörj och bröa en kakform (med löstagbar botten) 20-22 cm i diameter. Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa äggen med sockret tills smeten blir pösig och fin. Häll i det avsvalnade smöret och rör om.

Mät upp vetemjöl, kakao och vaniljsocker och rör sedan om ordentligt. Rör därefter ner alltihop i kaksmeten.

Häll smeten i den smorda och bröade kakformen. Grädda i mitten av ugnen i 24 minuter för en liten kakform med 20 cm i diameter. Eller 21 minuter för en form som är 22 cm i diameter.
Gör helst kakan 4-5 timmar i förväg eftersom den då hinner stelna ordentligt.

Serveras med grädde!


Foto: Privat