Måla kakel med Nordsjö och lite andra tips och trix

102134-188

Angelica undrade om det går att måla på kakel. Svaret på denna fråga är JA. Hur ska man göra? Börja med att tvätta kaklet med målartvätt. Därefter är det dags att matta ner ytan genom slipning. När detta är gjort är det återigen dags för tvättning. Bort med slipdammet! Därefter målas kaklet med Nordsjös oljebaserade grundfärg Häftgrund. Eftersom den har mycket god vidhäfhäftning gör det att den efter mattslipning går att måla på "svåra" ytor som kakel, laminatplattor och fabrikslackerade snickerier. När grundfärgen torkat, dvs. efter ca 10-12 timmar (beroende på luftfuktigheten) så är det dags för två lager lackfärg. Det går bra med både oljebaserad och vattenbaserad lackfärg. Välj själv kulör och glans. Ju högre glans desto lättare att torka av. Matt glans 15, halvblank glans 40, blank glans 70 och högblank glans 90. Jag rekommenderar glans 40 som lägst, just pga. behovet att kunna rengöra ordentligt.
Att måla kaklet i köket är ett billigt och enkelt sätt att snabbt förändra tills det är dags för byte av kakel.

När vi ändå är inne på målningsråd kan jag passa på att besvara Jessicas fråga:
jag har önskemål om tips när man målar möbler... det är inte alltid så lätt att få det snyggt tycker jag... blir penseldrag som syns..smådroppar som torkar mm o med en liten roller är det svårt att komma åt överallt.. håller precis på att måla en tallrikshylla som ska bli bokhylla i ett barnrum, men jag tycker det är svårt.

Nordsjös webbsida finns det många praktiska tips och råd ang. målning. För målning av möbler kan man kika här. Men sen är det ju inte enbart underarbetet och kvaliteten på färgen som avgör slutresultatet. Verktygen är enormt viktiga. En pensel av lägre kvalitet är inte att rekommendera om du vill ha ett bra resultat. Är det vattenbaserad färg som används ska borsten på penseln helst vara gjorda av syntet. Är det däremot oljebaserad färg så är det naturborst som är det bästa att använda. Om du tänker rolla möbeln/snickerierna är det en skumgummiroller, filtroller eller mohair-roller som ger det bästa resultatet. Absolut inte en vanlig roller som används till väggar eller tak. Då får ytan mycket gräng, dvs. blir "knögglig". 
Oljebaserad resp. vattenbaserad lackfärg kräver lite olika målningstekniker för att slutresultatet ska bli som bäst. En vattenbaserad färg torkar snabbare på ytan vilket medför att det inte är lika lätt att gå tillbaka och bättra om du tex. ser att färgen runnit. Är du där och försöker jämna till med penseln/rollern så är det lätt att det bara blir värre. Men man lär sig tekniken rätt snabbt. Jag målar ALLTID med vattenbaserat. Det luktar knappt inget och verktygen är lätta att göra rent.
Fördelen med den oljebaserade lackfärgen är främst att den flyter ut bättre. Är man nybörjare på målning av snickerier/möbler så är denna kvalitet mer förlåtande. 

Jahopp, det var några tankar kring det här med målning. Hoppas att alltid någon lärt sig nåt nytt! Måla är roligt, och ett lätt sätt att förändra och få en udda möbel att passa in i ett sammanhang även om formen skiljer sig från övrig inredning. Jag gillar!!! Var inte rädd att använda kulör... det finns så mycket mer än vitt att välja på. :-)

Foto: Privat

Ännu mera grönt!

102134-186
Har inte så mycket vettigt att blogga om idag... men om ni inte tröttnat totalt på alla mina gulgröna inlägg så kommer här en bild på ett av de senaste inköpen till hemmet. Nämligen en ny matta till
vardagsrummet. Härligt mjuk och härligt somrig! Jag "sprang på" denna matta vid ett högst oplanerat besök på Bolagret för två veckor sedan och kunde inte motstå den. Eller rättare sagt, jag åkte därifrån utan ett inköp men ångrade mig och åkte tillbaka. Men då fanns bara skyltexet kvar vilket jag som tur är lyckades tigga till mig eftersom jag trots allt har nästan 20 mil till närmsta Bolagret. Tack för det! Så jag åkte hem nöjd och glad och har inte ångrat mitt inköp en sekund.

Foto: Privat

Vad ska vi välja?

102134-185
Förra sommaren köpte vi en "kaffemaskin". En automatisk, dvs. den mal bönor och fixar av sig självt. Smidigt värre! Den har använts flitigt här hemma, men för nån månad sedan gick den sönder och vi fick lämna in den för reparation. Efter nån vecka fick vi tillbaka den igen och kunde fortsätta vårt espresso, latte och kaffe-drickande i ytterligare några veckor. Men vips så var den trasig igen. Något irriterande! Och eftersom garantin går ut i slutet av juni tyckte vi det här kändes väldigt trist. Den kostade trots allt 5000 kronor, och då ska den ju hålla mer än ett år. Butiken/personalen där vi köpt maskinen har varit väldigt hjälpsamma och förstående och har nu fixat så att vi får maskinen helt krediterad och dessutom har vi fått låna ett demoex. under tiden vår maskin varit ivägskickad för reparation och fram tills att vi köper en ny. Men nu är den stora frågan... vad ska vi välja istället? Tyvärr verkar det inte finnas så mycket i 5000-kronors klassen längre. Utan de flesta maskinerna kostar närmre 10 000. Puh! Det blir mycket pengar att lägga i mellanskillnad. Så nu tänkte jag höra med er, mina kära bloggvänner om ni har något fabrikat/modell att rekommendera. *håller tummarna för lite tips*

Foto: Privat

Äntligen är den min!

102134-184
Nu finns den äntligen i min ägo. Min kära String Pocket. Jag gillar!!!
Vet ni vad... nu ska jag fixa vidare i vardagsrummet. Håller på och möblerar om lite. Inköp av nya matta och nya kuddar skapar visst ett behov av att fortsätta förändra... Förstår inte varför!? :-)

Foto: Privat

Armband som gör mig glad!

102134-183
Efter jobbet idag så gjorde jag veckans andra besök på min favoritinredningsaffär. Syftet med besöket var att inhandla något som länge legat på vill-ha listan. På väg ut ur affären med mitt efterlängtade köp i en kasse sprang jag förbi massa färgglada smycken. Armband, ringar, halsband och örhängen. Mycket fint fanns det! Eftersom jag saknar fina/roliga armband beslutade jag mig kvickt för en uppsättning gröna och turkosa armband. Jag gillar!

Foto: Privat

En liten tjuvtitt...

102134-182
Idag bjuder jag er på en liten tjuvtitt på mitt senaste
målningsprojekt. Jag är nästan färdig, bara några små detaljer kvar att måla en sista gång. Sen är det fritt fram att fixa de sista detaljerna. Det gröna fatet från Koziol (den lilla modellen) inhandlades häromdagen för att användas till nattlig smyckesförvaring och till övriga småsaker som behöver förvaras tillfälligt någonstans. Grönt är skönt!

Foto: Privat

Bazaar - senaste nytt från Intrade

102134-181
Förra veckan fick vi in tre sprillans nya tapetkartor från
Intrade. Kollektionen Bazaar föll mig genast i smaken. Jag har redan bläddrat i den ett oräkneligt antal gånger. Så idag fick den äntligen följa med hem en sväng. Har nämligen hittat en tapet som jag skulle kunna tänka mig i vardagsrummet. Så imorgon blir det till att kolla i dagsljus innan jag far till jobbet. Blir den bra tro? Men nu tänkte jag inte visa er vilken tapet det gäller utan ett annat litet smakprov. Jag tycker denna kollektion sammanfattar de senaste tapettrenderna på ett väldigt bra sätt. Bland det trendigaste inom tapetväg är just nu tapeter i koppartoner samt "blänk" kombinerat med flockade (känns som sammet) mönster. Mönstren är grafiska blommor, slingor och medaljonger. Färgerna i denna kollektion är tex. gult, limegrönt, rosa, lila samt brunt, beige, svart o grått.
Titta noga på ovanstående bild, den visar nämligen ytterligare en trend. Nämligen att endast tapetsera en eller två våder på en vägg istället för att göra en hel fondvägg. Spännande!

Foto: Privat 

En salig blandning...

102134-180
Kreativiteten flödar! Idéerna rusar runt i huvudet på mig. Några av dom håller på att förverkligas, en del skall tas tag inom kort och en del sparas i minnet för framtida bruk. Men i nuläget gäller det att färdigställa mitt lilla målningsprojekt till sovrummet. Resultatet komer nog bli härligt galet! Vitt!? Vad är det för nåt? :-D
Inköpet till vardagsrummet, som ni ännu inte fått se men som jag nu kan avslöja är en matta tyckte jag krävde nya kuddar i soffan. Så i förmiddags begav jag mig till min favorit bland inredningsaffärer och inhandlade ett Marimekko-tyg. Så nu är jag dessutom igång med att sy nya kuddar till soffan. Små tygremsor av
Samovaari designat av Kristina och Maija Isola kan ni skymta på bilden. Jag gillar!

Foto: Privat

Ett nytt projekt på gång

102134-179
Jag har ett nytt litet projekt på gång. Alltid lika roligt att fixa&dona här hemma. Jag kämpar på för att inom rimlig framtid få iordning i sovrummet. Och nu har jag kommit på hur jag ska lösa förvaringen. Hur? Det berättar jag inte just nu. :-) Nu får ni, mina kära bloggvänner vara nyfikna ett tag. Men jag kan ge er en ledtråd, det är något som skall målas och det i kulören S1050-G50Y. På tal om gulgrönt, i fredags gjorde jag ett riktigt impulsköp i nämnda kulör. Men jag är sååå nöjd! Bild kommer vilken dag som helst.
Nepp, nu får jag försöka slita mig från datorn och ta tag i mitt lilla projekt istället.

Foto: Privat

Turkos förvaring... och de första stapplande stegen

102134-178
Lilleman har blivit stor! Maken ringde i eftermiddags och berättade att sonen tagit sina första stapplande steg. Såå roligt! Så nu längtar jag efter morgondagen så jag också ska få se honom "in action". :-)
Dagen till ära bjuder jag på två detaljbilder från lillemans rum. Turkos förvaring är temat på dagens bilder. Den turkosa korgen och ytterligare två likadana korgar håller till i bokhyllan, fyllda med div. leksaker. Dessa inhandlades förra hösten när IKEA reade ut kvarvarande produkter ur sommarsortimentet. De turkosa plåttunnorna, en stor och en mindre står på golvet och fungerar även dom som användbar förvaring.
Lillemans rum behöver fixas iordning så att det passar en snart ett-åring. Väggarna behöver verkligen en makeover. Just nu är de helvita vilket känns urtrist. *fundera, fundera, fundera* Men först så måste jag försöka göra klart i sovrummet. Ett projekt i taget!

Foto: Privat

Randiga väggar

102134-177
Under gårdagens besök på IKEA fick jag syn på denna svart/vit-randiga vägg. Riktigt snyggt med liggande ränder! Och inte riktigt lika vanligt förekommande som ränder på höjden. Ränder på höjden var vad vi gjorde i vårt
fikarum på jobbet. Men valet mellan liggande eller stående ränder beror ju på vad du vill förstärka i rummet. Med liggande ränder breddar du rummet och med stående ränder skapar du en känsla av högre takhöjd.
Personligen tycker jag inte riktigt att ränderna kommer till sin rätt i just denna miljö som syns på bilden eftersom det blev alldeles för mycket som händer på en och samma vägg. Hyllor, skåp, lister, hängande saker, tavlor, dekorationer, olika färger och träslag... Alldeles för rörigt i mitt tycke. Ögat vet ju inte riktigt vart det ska fokusera. Nåja, den randiga väggen tycker jag i alla fall var superfin! En idé att lägga på minnet.

Foto: Privat

En blixtvisit...

102134-176
När jag kom hem från jobbet i eftermiddags kände jag för att hitta på något. Och eftersom barnen varit sjuka i nästan två veckor kunde det ju vara roligt för dom att  få se nåt annat är insidan av huset och trädgården. Eller hur!? Maken skulle jobba kvällsskiftet så jag och barnen gjorde en liten utflykt. Barnens garderober behövde kompletteras med vårkläder så jag beslutade mig för att åka lite extra långt för klädshopping, en sisådär 10 mil enkel väg. Varför? Jo, för där finns ju IKEA. :-) Var så sugen på ett inköp av boken "Älskade hem" som IKEA gett ut. Så efter en mysig fikastund och lite trevligt "mamma-son prat" gick vi en snabb runda på det stora möbelvaruhuset. Boken och nya, härligt färgglada kuddfodral fick följa med hem. Känner mig mycket nöjd! Därefter inhandlades kläder till båda sönerna. Så nu är vi förberedda inför våren och sommaren. 4-åringen kände sig även han mycket nöjd eftersom han äntligen fick köpa sin efterlängtade solhatt. Så nu är det knallrosa tofflor och solhatt som gäller. Ja, ja... det är bara att låta honom hållas, det finns betydligt viktigare saker att lägga energin på. Nöjd och glad son = snäll son som gör som mamma säger. Jag gillar!
Jag hann bläddra lite hastigt i boken när jag kom hem och fick upp sidan som ses på bilden. "Vad är vackra stenar i en glasburk mot ett äkta vardagsstilleben?" Och äkta vardagsstilleben det var just vad som fanns kvar på bordet när det var dags att använda kameran. :-) Nepp, nu är det dags för sängen och en närmre titt i boken.

Foto: Privat

Rosa tofflor

102134-175
Jag kör visst vidare på det redan inslagna rosa temat som så smått förekommit de senaste dagarna här på bloggen. Denna gång gäller det ett par härligt rosa tofflor. Man skulle ju kunna tro att dom är mina, men så är inte fallet. Det är storebror som numera är lycklig innehavare av dessa Crocs-wannabe tofflor. Ska bli mycket intressant att se makens reaktion när han ser dessa på storebrors fötter imorgon. *jag kan inte låta bli att fnissa för mig själv* Bakgrunden är att storebror önskat sig såna här tofflor ett bra tag, eller rättare sagt sedan hans kompis längre ner på gatan fick ett par så har de legat högt på önskelistan. Jag har inte haft nåt att invända mot och har därför letat i varenda tänkbar affär, både häromkring och under gårdagens besök i Stockholm. Och har det väl funnits nån variant av dessa tofflor har det inte funnits i hans storlek eller i rätt färger. Jag hade nämligen riktat in mig på svarta eller orange tofflor. Varje dag när jag har kommit hem från jobbet har han förväntansfullt kommit springande och ivrigt frågat efter ett par tofflor. Men varje dag har jag fått ge honom ett nekande svar. I eftermiddags tog vi oss en liten promenad fram till torget för lite glassätning och för att titta på fontänen. På hemvägen kikade vi in i byns enda klädaffär. Och precis innanför dörren stod en korg med tofflor i rosa och lila. Storebror blev överlycklig och letade genast reda på ett par som passade honom. Min första tanke var "NEJ", men när jag såg hans lycka tänkte jag om. Vill han ha rosa tofflor så varför inte!? Och när de dessutom endast kostade 59 kronor så tyckte jag att det var ett bra köp. Så nu har jag en styck lycklig storebror med nya tofflor på fötterna liggandes i soffan med Bamse på TV:n. 

Foto: Privat

Jag har fått en ny kompis

102134-174
Nu är jag hemma från dagens utflykt till Stockholm. En lång och utmattande dag, men väldigt trevlig. Inköpen blev inte så många, men det pratades desto mer. Trevligt! Vi var bland annat inne på Granit, Designhouse Stockholm och Designtorget. Jag älskar Designtorget, där finns så mycket roligt att titta på. Och alltid hittar man nåt roligt. Idag tittade jag närmre på den här
hyllan som ligger högt på önskelistan. Ska spara lite pengar sen ska den inhandlas i den lokala inredningsaffären. Jag har velat ha den länge, men nu har jag äntligen kommit på vart jag ska sätta upp den. Angenäma problem som är till för att lösas! Men under dagens besök på Designtorget inhandlades i alla fall en Småkompis - "En liten kompis för hand och hjärta". Kanske en totalt onödig pryl men faktiskt rätt så avslappnande att sitta och greja med. Kulören på Småkompisen valdes med tanke på att passa in i sovrummet. Här är det inget som lämnas åt slumpen! *hi, hi* Nej skämt åsido, den rosa färgen gjorde mig glad och därför föll valet på just denna. Me like!
Tack kära bloggarvänner för alla era snälla kommentarer! Jag uppskattar verkligen att ni vill hälsa på hos mig. Dessutom vill jag passa på att hälsa alla nya besökare välkomna. De senaste dagarna har besökarantalet stigit kraftigt. Jätteroligt!!! Är det nån bloggare där ute som skrivit nåt extra snällt om mig de senaste dagarna kanske? :-) Som sagt; välkomna hit och välkomna åter!!!

Foto: Privat

Tapet på plats

102134-173
Sådär, här kommer äntligen de utlovade bilderna på den nytapetserade fondväggen. Imorse röjde jag undan möbler och skruvade ner hyllor (tapeten är så pass tjock att den döljer småhål, och inga skarvar fanns sedan tidigare vilket innebar att jag slapp spackling). En timma senare var det färdigtapetserat. Denna tapet var verkligen lättjobbad. Härligt! Tyvärr lyckades jag inte få till nån vidare kvalitet på bilderna, men jag hinner inte joxa mer med det ikväll. Måste nämligen iväg och jobba en sväng om några minuter. Men ni får i alla fall en uppfattning om hur det blev. Nu är det roliga kvar, att fixa kuddar, gardiner, lampor och andra kuliga detaljer. Jag är i alla fall väldigt nöjd hittills. Betydligt roligare att mötas av denna fondvägg när man kommer in i sovrummet än en helvit vägg.

Imorgon är det X2000 till Stockholm som gäller för min del. Jag och min bästa vän ska besöka storstaden och förhoppningsvis blir det lite rolig shopping. Men tanken med resan är mest att få prata i lugn och ro och komma ifrån vardagen några timmar. Jag längtar!

Foto: Privat

Nä, nu får det vara nog...

102134-172
Nu måste det hända nåt! Jag står inte ut längre. När jag tom känner att det inte är nån idé att städa
rummet för att det ändå ser så trist ut då har det gått långt. För långt! Då måste det hända nåt. Vilket rum pratar jag om? Jo vårt sovrum. Jag har ju i tidigare inlägg visat vår sänggavel, sängbord och lite andra möbler i teak som bor där inne. Tanken var ju att skapa ett sovrum som andas 50-tal. Jag har letat frenetiskt bland de olika tapetleverantörerna vi har på vårt jobb men inte hittat någon tapet som känts klockren. Men den första tapet, och egentligen den enda jag föll för var en tapet designad av Hanna Werning för Boråstapeter. Nu har jag funderat ett tag och till sist beslutat mig för ovanstående tapet. Jag tycker den andas lite retro och jag fullkomligt älskar färgerna. Särskilt de gula inslagen eftersom min smak gradvis flyttat över från det limegröna till mer gulgröna kulörer. Snart är det nog "rent" gul som gäller här hemma. I alla fall på en del textilier. Och den brun/röda kulören i tapeten är klockren till teakmöblerna. Gillar!
Så söndag kväll kan jag förhoppningsvis bjuda på bilder från vår nytapetserade vägg. Spännande!

Foto: Privat

Andra strykningen och lite produktplacering

102134-171
Sådärja, då är andra strykningen på den nyinköpta
hyllan avklarad. Ser lovande ut! Jag håller sakta men säkert på att måla mig igenom Nordsjö´s sortiment. Idag var det dags att prova lackfärgen Ready V och jag har inget att invända mot. Kändes bara bra att måla med! Definitivt en produkt jag kan rekommendera.
Här hemma är det på bättringsvägen med sjuklingarna. Maken mår någorlunda och barnens vattkoppor har börjat torka. Så nu är det kliande som gäller här hemma, särskilt på lilleman. Men det är skönt att det går åt rätt håll med sjuklingarna.

Foto: Privat

Nymålad trappa och vårplantering

102134-170
I helgen hann jag trots sjukdomsläget som råder här hemma tvätta av vår yttertrapp med högtryckstvätten och stålborsta bort lösa färgflagor. Därefter målade jag två lager med Sandtex V Akryl Fin i kulören svart. Jag är superdupernöjd! Det är jättesnyggt med en svart trappa till vårt mörkgråa hus med vita knutar och foder. Planen är att även husgrunden ska målas svart samt ytterdörrarna. Märks det att jag gillar svart? :-) Tycker om att ha något som inte alla andra har... och det blir verkligen effektfullt med svart, vitt och grått. Stilrent. Jag gillar!!!
Trappan har nu även prytts med en cylinderformad kruka innehållande nån form av gräs som jag inte vet namnet på, vita petunior (det heter dom va!?) och svarta "pinnar" för att få lite höjd på arrangemanget. Helt i min smak!

Foto: Privat

Lägesrapport från sjukstugan

102134-169

Båda sönerna har varit småkrassliga i drygt två veckor. Allmänt gnälliga och feber. Makens föräldraledighet kunde ju ha börjat bättre. :-) I början av veckan verkade sönerna äntligen vara på bättringsvägen men i onsdags kväll blev maken sjuk istället. Men han kämpade sig igenom torsdagen och fredagen så att jag kunde jobba. Så fort jag kom hem från jobbet var det alltså bara att avlasta maken och fixa allt här hemma. Men nu har båda sönerna blivit sjuka igen. Igår dök prickarna upp, de har fått vattkoppor!!! Så, nu är det nån veckas sjukstuga till som gäller här hemma. Suck! Nu håller jag bara tummarna för att jag klarar mig från sjukdom. Maken åker alltid på allting som barnen får, men jag brukar klara mig. Puh! Nu sover båda barnen och maken ligger på soffan och hostar. Själv sitter jag här i köket och dricker kaffe ur min nyinköpta
Hanna-mugg och med de nya Cult-ljuslyktorna tända i bakgrunden. Söndagsmys för min del!

Hyllan har förresten målats en gång, och idag har yttertrappan blivit högtryckstvättad och svartmålad. Blommor har inköpts och planterats. Bilder kommer!

Foto: Privat

Då var det dags igen...

102134-168
Igår fyndade jag på Blocket igen. Kostnad: 20 kronor. :-) En hylla i obehandlad furu, med fyra lådor och ett djup på ca 10 centimeter. Perfekt i vårt kök! Nu är planen att hyllan ska målas vit och träknopparna ska bytas ut mot knoppar i rostfritt. Kan nog bli riktigt bra... Bild kommer givetvis så fort hyllan är färdig.

Foto: Privat

Beskrivning: bädda in bestick med servett

102134-167
Ifall det är någon som inte riktigt hängde med på hur servetten skulle vikas i föregående inlägg så kommer här en beskrivning på hur man bäddar in besticken.
1. Lägg framsidan av servetten mot dig och vik ner en kant, ca 5 cm, eller enligt tycke.
2. Lägg framsidan mot bordet och vik en tredjedel av servetten mot mitten.
3. Vik andra tredjedelen mot mitten så att den täcker första delen som veks in.
4. Vänd på servetten och stoppa ner besticken.
Färdigt! Enkelt va!?

Foto: Privat

Bestick inbäddade i servett

102134-166
Vid förra veckans besök på tapetfabriken såg jag något enkelt men samtidigt fiffigt och snyggt som jag tänkte jag skulle dela med mig av. I det här fallet gäller det inte tapeter utan hur servetterna var vikta i restaurangen/personalmatsalen. Så idag har jag roat mig med att vika servetter så att ni ska förstå vad jag pratar om. Det är säkert flera av er som redan känner till det här sättet att vika servetten (och nu när jag tänker efter så kan man nog se detta på många restauranger), men om det mot förmodan skulle vara någon som liksom jag missat denna idé så kommer här en bild på bestick inbäddade i servett. Jag gillar!

Foto: Privat