Dagens tapet: ECO Ego

102134-477
Dagens tapet är
ECO Ego. En helt ny kollektion som är framtagen av Eco:s designchef Björn Nilsson i samarbete med Nordsjö. "Designen utstrålar individualism och öppenhet och bakom den ligger en vilja att kunna förändra de små sakerna hemma."
Jag måste säga att jag gillar denna kollektionen skarpt. Jag gillar retro-känslan i mönstren och färgställningarna. Jag har en favorit... såklart. Det är fritt fram att gissa vilken av nedanstående tapeter jag fastnat för. :-) Så får jag se hur väl ni "känner" mig, eller hur förutsägbar jag är kanske man skulle kunna formulera det.

102134-478

Foto: Nordsjö Idé&Design
Collage: Privat

Underbar färg!

102134-476
Bloggade om mitt alltmer tilltagande gillande för färgat glas igår... och i synnerhet för Marimekko-skålar. Originalet är ju egentligen min favorit, men när jag såg denna kopia idag så tyckte jag det var dags för ett inköp i alla fall. Jag ÄLSKAR den här färgen! Så nu får den stå på hyllan i vardagsrummet och bara se fin ut. :-)

Foto: Privat

Där passar den perfekt

102134-475
Resultatet av dagens besök på IKEA: Varsitt nytt duntäcke till mig och maken, batterier och en stekpanna. Kul va!? :-) Men oh så skönt det ska bli att krypa ner under det nya täcket. Som jag nämnde i föregående inlägg har 5-årige sonen börjat fotbollsskola och på fredag är det dags för första matchen. Han har verkligen fastnat för fotboll! Nu börjar en ny period i livet. Nämligen livet som förälder som ska följa med på träningar och matcher. Hmm... hur ska man hinna med allt? Nu vet jag i alla fall vad som händer på fredagkvällar vid sex-tiden och på söndagar vid 10... Så idag blev det ett inköp av fotbollsskor och benskydd till storebror. Lillebrors ryggsäck har varit på upphällningen ett tag, så han fick en svart Kånken Mini. Imorgon får han inviga sin nya ryggsäck när det är dags att gå till dagis. Att väskan dessutom passar in i hallen är ju inte helt och hållet en slump, och inte heller en nackdel... :-) Tänk, allt jag köper till hemmet är med en tanke att det ska passa in. Det skulle aldrig falla mig in att köpa nåt som jag inte anser passar här hemma utseendemässigt eller färgmässigt även om det rent funktionsmässigt skulle passa perfekt. Nån som känner igen sig?

Foto: Privat

Ibland får man en positiv överraskning

102134-474
Glas är något som tilltalar mig allt mer. Särskilt färgat glas. Och i synnerhet mina
Marimekko-skålar. Det enda trista är att det tar sån tid att städa alla fina grejor som man gärna vill ha framme. Har inte tid att städa mer än nödvändigt! Fast jag är rätt sugen på ett sånt här skåp. Och på tal om IKEA. Idag blir det en tur just dit. Och maken följer med... vad har hänt? Undrens tid är inte förbi! Kanske beror på att vi hämtade vår nya bil för ett litet tag sedan... ;-) Då är det roligare att köra 20 mil. Nu väntar jag och lillebror på att maken och äldsta sonen ska komma hem från fotbollsskolan. Sen far vi!
På återseende!

Foto: Boligmagasinet

Ett livstecken och en sammanfattning

102134-473
Här kommer ett livstecken från mig. Det är mycket nu! Men att ha fullt upp är något jag gillar, så jag ska inte gnälla. Jag blir väldigt effektiv under tidspress! Onsdag till lördag har vi 1-årsjubileum i färgaffären som jag nämnde i ett tidigare inlägg. Oj vad tiden går! Men jag har haft ett otroligt roligt och utvecklande år som dessutom bådar gott inför framtiden som det verkar just nu. Jag har även under året upptäckt hur jag reagerar i olika situationer och blivit medveten om både mina styrkor och svagheter. Något jag har fått klart för mig är att jag är extremt målmedveten. Och jag tror att min omgivning insett det också... ;-)
Slutligen... jag är enormt tacksam över de trevliga och inspirerande människor jag träffat och lärt känna det senaste året tack vare mitt jobb. Några utav er har blivit riktigt goda vänner!!! Ni vet vilka ni är... Tack, jag uppskattar er vänskap!!!
Dagens inlägg ackompanjeras av ett väggskåp, i en härlig kulör som jag tycker kännetecknar mig! Limegrönt och gulgrönt är jag!!! Mitt lilla signum i bloggvärlden! :-D
Imorgon är det fredag, sen är det lördag... jobb båda dagar, men förhoppningsvis hinner jag med nåt inlägg ändå.
Tills nästa gång... ha det toppen! :-)


Foto: Boligmagasinet

En plötslig energikick!

102134-472
Idag var egentligen min lediga dag, men eftersom vi är lite kort om personal i butiken för tillfället och vi dessutom har ett-års jubileum onsdag-lördag var det en hel del som behövde fixas. Så jag ryckte in! :-) Men inte mig emot, jag stortrivs på jobbet!!! När barnen kommit i säng och maken åkt iväg på träning så vet jag inte vad som flög i mig. Jag fick en riktig energikick! Tvättmaskinen har gått för fullt hela kvällen. Nu är allt tvättat! Kylskåpet är numera rensat och urtorkat i varenda litet skrymsle. Dessutom har jag hunnit röja i källaren och slängt en hel del skräp. Vilken befrielse! Nu är jag på gång... vill hinna fixa klart inne innan det är dags att ta tag i utsidan av huset och trädgården.
Ja, just det... för ett bra tag sedan bloggade jag ju om att en
ny tvättmaskin behövde införskaffas. Det blev till sist en Cylinda FT46. En tvättmaskin som jag är mycket nöjd med för övrigt! Och vad passar bättre till tvätten än en limegrön tvättkorg, inköpt på Rusta. Som ni, trogna besökare vet... jag gillar ju limegrönt. ;-)
Nu är det dags att hänga upp sista tvätten...

Foto: Privat

Bygg din egen Adirondack

102134-471

Adirondack-stolen verkar vara populär bland många bloggare. Den senaste tiden har jag läst ett flertal inlägg där denna stol omnämnts. Vill du ha en egen? På
Coloramas webbsida kan du ladda ner en beskrivning på hur du bygger din alldeles egna Adirondack-stol. Så är du händig och innehar lite tålamod så kanske det är läge att bygga din egen Adirondack. :-)

"Skön att sitta i, vacker att se på.
Adirondack-stolen har med åren kommit att bli ett måste för alla som gillar New Englandstilens ljusa och rustika uttryck. Den allra första Adirondackstolen byggdes 1903 av Thomas Lee, som bodde i Adirondack, nordöstra USA. Han behövde snabbt sätta ihop några trädgårdsmöbler inför sin sommarvistelse i Westport. Ur några furubrädor sågade han de elva trästycken som sedan fogades samman till en tidlös klassiker."
Citerat från Coloramas webbsida


Skärmdump: Colorama


Nöjd-kund-garanti

102134-470
Nordsjö har något som dom kallar för nöjd-kund-garanti. Det finns en garanti för invändig målning och en för utvändig målning. På bilden här ovan ser ni vad som gäller för den invändiga nöjd-kund-garantin. Nordsjö är inte ensamt om att ha en sån här garanti, även Alcro har en motsvarighet. Vad jag kan se så är det inga större skillnader mellan de båda färgfabrikanternas garantier. Är det någon av er som använt sig av kulörgarantin eller nöjd-kund-garantin nån gång? Är det något som du skulle kunna tänka dig att nyttja om slutresultatet av målningen inte blev det önskade?

Skärmdump: Nordsjö

Leksaker i trädgården

102134-469
När solen tittar fram och det blir allt varmare ute innebär det att barnen är ute och leker i trädgården. Härligt! Detta medför dock att leksaker ligger spridda lite här och var när det är dags att avsluta leken. Då vaknar pedanten i mig till liv. Jag ogillar verkligen när det ligger leksaker utspridda i trädgården. Så jag brukar i princip alltid plocka undan innan vi går in. Men i onsdags när jag kom hem från kursen vid åtta-tiden på kvällen orkade jag verkligen inte att plocka iordning. Vad händer då?
Jo jag får ett sms där det står: "Du måste plocka leksaker i trädgården!"
*skrattar* Det är min kära arbetskamrat som är ute och går med hunden och passar på att retas med mig. Han vet ju hurdan jag är! Vi pratade om detta på jobbet på torsdagen och ett tag hade han funderat på att skicka mig ett anonymt sms. Men med tanke på att jag den senaste tiden fått några anonyma sms, snälla sådana dock, men frustrerande att inte veta vem dom är ifrån så misstänkte han att jag skulle "gå i taket" om jag fick ett anonymt sms där det står att jag måste plocka leksaker i trädgården. För det skulle ju ha inneburit att denna anonyma avsändare går och snokar runt vårt hus. Det hade varit jobbigt!
Nåväl, efter detta har jag hört mig för med flera personer hur dom tänker gällande leksaker utspridda i trädgården. För ibland kan jag känna att jag kanske går till överdrift... Hurdan är du?
I alla fall, nu kom ju det här med leksaksförvaring på tapeten, så vid mitt senaste besök på Åhléns inhandlades denna plastkorg. Perfekt till sandleksakerna! De större leksakerna förvaras i en plastback för dynor till utemöbler. Det ska vara lätt att hålla iordning!

Foto: Privat

Vårkänslor!

102134-468
Här i min del av Sverige, nånstans mellan Vänern och Vättern så känns det som om våren anlänt på allvar. :-) Både vitsippor och tussilagos har tittat fram. Ljuvligt! För att öka på vårkänslorna så blev det baggyknickers med knallgula 3/4 leggings som åkte på i morse vid sex-tiden. :-) Äh, jag är ju ändå inne hela dagarna, så det kvittar ju om jag är lite barbent. Behöver jag säga att äldsta sonen tittade förundrat på mig när jag hämtade honom och lillebror på dagis vid halvfem. ;-)
Nu är barnen i säng, maken jobbar till halv ett i natt och hans bror och dennes kompis som ska bo här i helgen är iväg hos en bekant. Så här råder lugn och ro. Välbehövligt och underbart skönt! Imorgon är det full rulle igen! Men nu ska jag se klart på hockeyn, sen blir det sängen och senaste numret av
Family Living.
Trevlig helg!

Foto: Privat

En mycket välbekant tapet

102134-467
Efter att kursen avslutats igår så kunde vi inte motstå lite shopping jag och Stilly. ;-) Så vi åkte till IKEA i Kållered och fikade, sen blev det såklart en tur genom varuhuset. Jag tycker alltid det är roligt att se vilka tapeter de väljer att tapetsera med på IKEA-varuhusen. Lite lagom yrkesskadad sådär! ;-) Skämt åsido, det är väldigt lärorikt att se hur tapeter som man dagligen ser och säljer ser ut när de är tapetserade på väggen. Alltid bra med referenser! Och tänk vilken skillnad det kan bli för upplevelsen av en tapet beroende på i vilken miljö man väljer att tapetsera den. På IKEA var
min sovrumstapet ur Hanna-kollektionen från Boråstapeter upptapetserad i ett kök. Vilken tur att kameran alltid finns med! Den är för mig minst lika viktig att ha med sig som nycklar, plånbok och telefon. :-) Man vet aldrig när det dyker upp nåt man vill fotografera. :-)

Foto: Privat

Spännande för ögat

102134-466
Idag har jag och min kära arbetskamrat Stilly varit på kurs. Kursen hölls på hotell
Scandic Mölndal. Ett hotell med spännande former. Vad ni ser på bilderna är vad man möts av när man stiger in i entrén och vänder blicken uppåt. Spännande för ögat! Att vara på hotell kan vara riktigt inspirerande!
Enkel väg har jag ca 18 mil till Mölndal. Så redan strax efter klockan sex i morse lämnade jag hemmet för att hinna fram i tid. Stilly plockade jag upp på vägen. Syftet med dagen var att få en presentation av produktnyheter från Nordsjö. En hel del roligt är på ingående! Vi fick även provmåla de nya produkterna. Jag återkommer med mer detaljer i kommande inlägg. Tur hade jag också... vann en utlottning bland oss kursdeltagare. Min vinst blev ett presentkort på Stadium. Det kommer väl till pass. Jag har ju blivit riktigt hurtig på senaste tiden, även om det varit lite lugnt på den fronten sen jag började jobba heltid. Men nu är det dags att komma igång med träningen igen. Är ju sååå skönt att röra på sig!
Nä, vet ni vad... nu ska jag lägga mig. Sååå trött! Blev inte många timmars sömn inatt, för att vara exakt 4,5 timmar. Och ska jag orka med morgondagen så gäller det att krypa ner under täcket snart.

Foto: Stilly

Jag gillar färg!

102134-465
Den här bloggen börjar urarta... ;-) Det är visst mer än inredning som smyger sig in ibland. Svart och vitt är en favorit för min del som ni säkert märkt här på bloggen. Det gäller både kläder och inredning. Vid dagens snabba besök på H&M inhandlades denna svart/vita nescessär, från Marimekkos gästspel på H&M. Perfekt att ha smågrejor i, så jag slipper leta i väskan varenda gång. Som sagt, jag gillar svarta kläder, men det blir ju rätt trist. Så för att liva upp det hela lite så brukar jag försöka tillföra något färgglatt. Idag kände jag för gult. Så ett gult halsband och nagellack fick följa med hem. :-) Knallgult, turkost, cerise, lime, grönt... aj lajk! Mycket färg ska det va´! Så bevisligen kör jag samma visa när det gäller mig själv som när det gäller hemmet. Svart och vit bas med färgklickar för att göra det hela mer lekfullt, lite med glimten i ögat. Naturligt är inget för mig. Den beiga/bruna färgskalan existerar inte i vårt hem, och inte heller i min garderob. :-)
Nu tror jag bestämt att det är dags att måla naglarna. Hmmm... svart eller gult? Det är frågan. :-D
Imorgon bär det av på kurs. Presentation av nya produkter från Nordsjö. Ska bli riktigt roligt!

Foto: Privat

apt.101 wallclothing

102134-464
Apartment 101 är en utveckling av den traditionella glasfiberväven. Vävd med en speciell teknik som gör att man numera kan skapa nya sorters strukturer på väven. Kollektionen är inspirerad av New York. Sju olika mönster, som fångar stadens själ och för den in i ditt hem. Vad sägs om Hudson River, Coney Island, Greenwich Village, Central Park, Times Square, Brooklyn Bridge och Amsterdam Avenue? Väven finns att köpa hos vissa Nordsjö Idé&Design-butiker runtom i Sverige.
Jag gillar definitivt bilderna! Översta bilden... wow! Den basen och sen några färgklickar så är jag nöjd. ;-) Kan bara konstatera, det är vansinnigt snyggt med svart golv! Det ger tyngd till ett rum med vita väggar. Så trots att det krävs lite mer städning för att det ska se snyggt ut så är det i mitt tycke definitivt värt det. Jag ångrar inte mina tre svarta golv en sekund. Flyttar vi nån gång så blir det definitivt svarta golv igen. :-)

102134-463

Foto:
Miljöbilder: apt101.us
Logga: Privat bild

Tips&trix: Undvik att sprayburken torkar igen

102134-462
Fick en fråga häromdagen hur jag hade gått tillväga när jag målade min
Bumling-lampa. Jag började med att tvätta den med målartvätt, slipa lätt och därefter sprayade jag den med blank vit sprayfärg. För att få det riktigt snyggt sprayade jag flera tunna lager. Sprayburken skall vara på 20-30 cm avstånd från objektet du sprayar. Efter ca 30 minuters torktid var det dags att spraya ett nytt lager. Så fortsatte jag tills jag var nöjd med resultatet.
Vet du hur man gör för att undvika att sprayburken torkar igen mellan de olika användningstillfällena? När du använt sprayburken färdigt vänder du den uppochner och sprayar tills det inte kommer nån färg längre utan bara gas. Då slipper du problemet med en igentorkad sprayburk nästa gång den ska användas. Bra va!? :-)

Foto: Privat

En rosa pelargon

102134-461
Funderade häromdagen på att köpa lite blommor för att plantera i krukor vid de två ingångarna till huset. Men nej, blev inget med det... hinner helt enkelt inte plantera dom just nu. Även om tanken var rätt så lockande. Men en rosa pelargon fick följa med hem i alla fall. :-) Alltid något! Att fota blomblad med belysning bakifrån blir rätt effektfullt. Kul att experimentera lite med kameran! Alltid lär man sig något nytt... :-)

Foto: Privat

Loppisfyndade glasblommor

102134-460
Det är mycket just nu... eller fortfarande kanske man ska säga. Håller som jag tidigare nämnt på och anpassar mig till att jobba heltid och få nya, fungerande rutiner för mig och övriga familjen. Så därför blir det bloggen som blir lidande. Men snart ska ni se att jag är tillbaka på banan igen. Håller på och smider planer! :-) Men än dröjer det ett tag innan jag kan berätta vad som är på gång. Men förhoppningsvis blir det riktigt bra... både för mig och er!
På bilden kan ni i alla fall se några glasblommor jag fyndade på loppis för ett tag sedan. Tyckte vid fototillfället att dom passade bra bland några av mina Cult-grejor. Fast nu huserar dom i en liten vit vas, på min
Stringhylla i vardagsrummet. Aj löv mina Stringhyllor!

Foto: Privat

Dagens tapet: Oriental Moon

102134-459
Dagens tapet är Oriental Moon från
Intrade. Detta är en relativt ny kollektion, som verkligen skiljer sig från mängden. Gillar du asien-inspirerat så faller säkert denna tapetkollektion dig i smaken.
"Med starka influenser från Kina och Fjärran Östern speglar dessa vackra tapeter den senaste trenden. Det skall vara mystik, kinesiska tecken och den klassiska draken. Rött och svart blandat med guld och häftiga färger som djup turkos, knalligt rosa, skönt jadegrönt, förföriskt midnattsblått och varma ljusa toner." Citerat från Intrades hemsida
Den asiatiska stilen är väl inte nåt som tilltalar mig personligen, men jag kan inte låta bli att bli glad när jag ser den rosa tapeten på den översta bilden. Den rosa fåtöljen och fotpallen i rummet bredvid skulle jag definitivt tacka ja till på direkten. :-)

102134-458

Foto: Intrade
Collage: Privat

Hemma hos lillebror: En annorlunda fondvägg

102134-457
Idag var jag på besök hos lillebror för att se hur det går med renoveringen av hans och sambons nya lägenhet. Man är ju nyfiken! ;-) På ovanstående bilder ser ni hur sovrummet håller på att fixas. Tre väggar har målats i en väldigt behaglig men odefinierbar grå/turkos/blå variant. Namnet på kulören är Eugen, självklart från Nordsjö. ;-) Väggen som sängen ska stå mot är vitmålad. Sedan hjälpte mamma dom att tapetsera en "halv" fondvägg med en tapet med magnolior ur kollektionen Linné från Boråstapeter. Varje våd är 1,5 meter hög och bredden är totalt 6 våder. Räckte precis med en rulle. Detta blir en perfekt inramning till sängen och de två sängborden som sedan ska på plats. Och igår lade lillebror in det nya eklaminat-golvet. Sen skulle det tydligtvis inhandlas sänggavel och sängbord i ek. Jag tycker det blev superfint! Kul idé av brorsans tjej!
Trevlig vecka på er allihopa kära läsare!

Foto: Privat

Fåfäng lördag

102134-456
Sedan några timmar är jag hemma från Göteborg igen. Hade en riktigt trevlig dag tillsammans med Stilly. Som ni ser på bilden har den
rosa jackan åkt på nu, och även mina vita Nike. Det är vår!!! Under dagens tripp inhandlades bland annat en knallrosa rouge från MakeUpStore. Titta vad fint den matchar jackan! ;-) Väl hemma igen så gick jag och sönerna och handlade lördagsgodis. På väg till godisaffären hämtade jag ut mitt paket från LookFantastic som jag beställde i slutet av förra veckan. Så nu har jag schampoo, balsam, spray och vax för ett bra tag framöver. Man skulle ju nästan kunna tro att jag valt dessa produkter på grund av färgerna. Så är det ofta i mitt fall i och för sig, gillar inte alls att köpa saker med fula förpackningar. Men i det här fallet är det inte så... Tro det eller ej! Kan definitivt rekommendera att handla från LookFantastic. Priserna är betydligt lägre än i Sverige och leveranserna fungerar smidigt. Dessutom köpte jag en tub med knallrosa hårfärg. Perfekt att använda för att bättra på slingorna när de tvättas ur. Starka kulörer sitter ju inte i så länge, så det här är en toppenbra lösning på problemet. Aj lajk!
Jaha, det var ett fåfängt inlägg det här, men man får ju försöka ta hand om sig så gott man kan. :-D Imorgon blir det inredning på bloggen igen.
Hoppas ni får en fortsatt trevlig helg!

Foto: Privat

Utflyktsdags!

102134-455

Om en liten stund åker jag till Göteborg. :-) Impulsbokade en tågbiljett igårkväll. Så nu är det en och en halv timmes tågresa tills jag befinner mig i storstaden. ;-) Ska bara strosa runt, kanske handla nåt... Sen ska jag möta upp Stilly, min arbetskamrat, och åka bil med henne de 17 milen hem. Ska bli riktigt skönt att komma iväg på nåt på egen hand! Återkommer säkerligen med en rapport på hur dagen artade sig och om något roligt fick följa med hem i nån kasse.
Förresten, på bilden kan ni se en självhäftande väggdekorationer från
Intrade. Denna "stickers"-kollektion innehåller bilder i olika storlekar att dekorera väggar, dörrar, möbler etc med. Finns även som bård och s.k. "art squares". Fäster på dom flesta underlag, lätta att sätta och flyttbara.
Nu måste jag rusa... Ha en underbar lördag!!!

Foto: Intrade

Trappa i närbild

102134-454
Idag var jag hemma hos ett av mina hembesök som totalrenoverar sitt hus. Oj vilken skillnad mot förra gången jag var där. En riktig byggarbetsplats var det senast, men nu liknade det ett hem. Såg jättefint ut! Vid förra besöket fanns inga innertak, tapeter, golv eller ens trappa på plats. Så när jag skulle se övervåningen den gången var det en stege som gällde upp till andra våning. Idag var det betydligt enklare att ta sig dit upp. Ser ni spjälorna på trappan? De är inte gjorta av metall utan i trä. Rundstavar som målats med en metallic-färg. Riktigt snyggt faktiskt! Och betydligt billigare än spjälor i rostfritt. En idé att lägga på minnet!
Dessutom var det väldigt roligt för egen del att se tapeterna jag rekommenderat uppsatta och hur dom till sist tillämpat dom tips och råd jag kommit med gällande övriga val i huset såsom golv, placering av fondväggar och div andra smådetaljer. Blev verkligen fint! Och dom var verkligen nöjda med resultatet... såpass nöjda att jag och barnen blev inbjudna på fika när sommaren närmar sig. Dom bor nämligen precis vid en sjö, med underbar utsikt! Så dit återvänder jag gärna på en fika och för att se möbler och övrig inredning på plats. Roligt med hembesök som man får sådan kontakt med! :-)

Foto: Privat

Triss i Kivi-lyktor

102134-453

Ja, som jag skrev igår så är det mycket just nu. Så därför blir bloggen för tillfället lidande. Men ha lite tålamod med mig... jag är snart tillbaka "på riktigt" igen. Förresten... idag var jag och sönerna och kollade på min andra lillebrors nya lägenhet som han flyttar in i tillsammans med sin tjej. Hjälpte till och mätte tapetåtgång och gav lite tips hur dom ska gå tillväga. För nu får lillebror klara sig på egen hand! Har hjälpt honom att måla två lägenheter tidigare. :-D Dessutom har jag inte tid, även om jag gärna skulle vilja hjälpa till. Men nu har han åtminstone en sambo att dela arbetet med. :-) Lycka till brorsan!
Idag visar jag en bild på tavellisten som jag satt upp i
hallen. Det är den som ni ser skymta längst upp till vänster i bilden på länkat inlägg. För tillfället huserar här tre Kivi-lyktor. Men jag är på jakt efter något färggladare och vårigare att ställa där. Får se när jag hinner med en shoppingtur. :-D

Foto: Privat

Nordsjö Idé & Design

102134-452

Titta vad fint jag gjort med barnens bokstavskex från Brago! :-) Har det undgått någon att jag jobbar i en färgaffär? Och för att vara exakt på 
Nordsjö Idé & Design. Från och med nästa vecka, men jag tjuvstartar redan denna vecka jobbar jag heltid. Och på grund av förändringar i personalstyrkan så innebär det en del nya arbetsuppgifter för min del. Verkligen superroligt!!! Dessutom har jag ytterligare ett projekt på gång... förhoppningsvis kan jag berätta mer inom kort. Men de kommande veckorna känns spännande!
Foto: Privat