Målning av utemöbler


Inför temat
Green House, vilket jag jobbade med förra veckan passade jag på att fixa till mina fyndade utemöbler som stått orörda sedan augusti. Färgvalet blev inte enligt planerna. Hade ursprungligen tänkt måla stommen vit och allt trä svart. Men nu blev allt vitt istället. Lättare att kombinera med olika kulörer. Svart har en tendens att ta för mycket plats, att tynga ner om man vill använda mycket färg i övriga inredningen. Den lätta, somriga känslan blir betydligt svårare att uppnå med alltför mycket svart.

Såhär gjorde jag:

Jag började med att tvätta av trä och metallstomme med Kombiduken från BIOcleen. En typ av handske i nåt frottéliknande material som du trär över handen och dessutom är förbehandlad med målartvätt. Kombiduken målartvätt går dessutom att köpa i 1-liters flaskor. Fördelen med denna målartvätt är att du slipper skölja efteråt. Smidigt!
Efter tvättning och torkning plockades slipmaskinen fram. Helt ovärderlig när det är mycket som ska slipas bort för att få ett slätt underlag. I det här fallet fick jag använda mig av grovt slippapper (korn 40) för att det skulle hända något. Eventuellt (beroende på material och skick) kan det behövas ytterligare en slipning med ett finare slippapper för att ytan inte ska bli för "raspig".
Efter att allt slipdamm avlägsnats grundades alla trädetaljer med en oljebaserad grundfärg, Häftgrund från Nordsjö. Därefter två strykningar med Ready 40, en halvblank oljebaserad snickerifärg. Även den från Nordsjö. Vilken produkt du använder dig av för att måla dina trädgårdsmöbler beror delvis på om de ska stå ute eller inne. Hur mycket regn&rusk, väder&vind de ska utsättas för. Samt enligt mig även vilken typ av utemöbler det är som ska målas. Men i mitt fall passade det bäst att använda en oljebaserad snickerifärg.
Metallunderredet slipades. All lös färg och rost slipades bort. Därefter grundade jag metallen och till sist två strykningar med färdigfärgen.
Färdigt! Resultatet av min målning ser du här.
Hur jag gick tillväga med stolarna ska jag berätta i ett annat inlägg. :-)

Stort tack för era snälla och mycket uppmuntrande kommentarer och mail! Och alla ni som röstat... jag är jätteglad och mycket tacksam! Förhoppningsvis kan jag under kommande veckor bjuda dig på inspiration utifrån de olika teman som följer i fyra veckor framöver.

Ikväll har jag planerat det sista inför veckans tema; Bjudning. Och tapetserat lite. :-D Imorgon blir det en sväng till INDISKA och ytterligare några smågrejor måste införskaffas. Därefter är jag redo att sätta samman alltihopa. Spännande att se om det blir som jag tänkt mig. 

Foto: Hildur Blad
 

Mitt Greenhouse - färgglatt och lekfullt


Idag var det så äntligen dags! Dags att presentera
veckans tema, Greenhouse. Från och med idag kan du se mitt och de övriga fyra bloggarnas tolkningar på temat Greenhouse i tävlingen på kanal5.se. Och nu är det dessutom fritt fram att rösta. På mitt bidrag eller någon av de andras. Fast självklart blir jag ytterst tacksam och väldigt glad om mitt bidrag faller dig i smaken och får en röst. :-D
Min tanke med veckans tema var att inreda i sann fixa&dona-anda. Färgglatt, med några lekfulla detaljer och relativt sparsmakat. Och tapetälskare som jag är såg jag min chans att få tapetsera med en tapet ur den helt nyutkomna kollektionen Pip från Intrade. En helt underbar, ljuvlig tapetkollektion som absolut inte är min stil men som ändå är såå rätt. En tapet som väcker känslor. Färgglad och lekfull. En tapetkollektion som jag fastnade för redan i januari när jag såg den första gången och inte har kunnat glömma sedan dess. 
Dagarna som följer tänker jag visa er bilder tagna under veckan som gått. Målet med min blogg är ju att den ska vara både praktisk och inspirerande. Så i veckan bjuds det på praktiska tips gällande målning och tapetsering här på fixa&dona-bloggen.
Mina tankar kring veckans tema och en översiktsbild kan du finna här.

"Jakten på Sveriges härligaste inredningsblogg" har härmed kört igång på allvar.
Fantastiskt roligt och en riktig utmaning!

Fortsatt trevlig vecka till er alla!

Foto: Hildur Blad

Färgkoordinerat


När jag var i Kalmar för några veckor sedan blev det en sväng in till godisaffären. Lördag som det var. :-) I den här familjen inhandlas det nämligen bara godis på lördagar och ingen annan dag. Tror nästan jag ser fram emot det lika mycket som barnen. Godis = helg! :-)
I alla fall... åter till godisaffären i Kalmar. Där såg jag något som jag aldrig sett tidigare. Godiset var sorterat efter färg. En sektion röda godisar, en sektion gröna godisar, en sektion gula godisar osv. En färggkoordinerad godisaffär! Det var en fröjd för ögat!!! Igår gjorde jag min egen lilla färgkoordinerade godisskål. I mina favoritfärger. Jag gillar!

Foto: Hildur Blad

Nytapetserat i entrén


Snart är arbetsveckan slut. Lördagen kvar att jobba. Därefter blir det
fotograferande av veckans tema Green House. Jag längtar! Dagarna är verkligen fullspäckade. Det gäller att planera väl för att hinna med allt som jag måste och vill.
I måndags skyltade vi om i entrén på jobbet. Tyckte det var dags för "vårskyltning". Det vill säga något färggladare än tidigare. Två spånskivor inhandlades och grundmålades. Därefter skruvades de ihop med vinkeljärn på baksidan. Sedan tapetserade jag med två olika tapeter. Jag gillar ju att mixa mönster! Den randiga tapeten kommer ur kollektionen Stripes&Plains från Intrade. Och den blommiga tapeten finns i den helt nya kollektionen De Luxe från Fiona.

Idag var en synnerligen trevlig dag på jobbet! En kund kom in med en tårta till oss fyra som jobbar i butiken eftersom han var så otroligt nöjd med servicen vi givit honom. Att vi alltid är så glada och hjälpsamma. Och extra roligt är att det var ett av mina hembesök. Sån uppskattning kan man leva på ett bra tag!

Trevlig helg till er alla!

Foto: Hildur Blad

Målning pågår!


Som ni vet älskar jag att måla och tapetsera! :-) Ett lätt sätt att förändra och skapa en ny känsla i ett rum eller en miljö. Och idag är det målning som pågår. Håller på och fixar inför
kanal5.se-tävlingen. Denna vecka är det tema "Green House". Resultatet av mitt arbete under veckan som gått kommer ni att kunna ta del av måndag 30 mars på tävlingssajten. (Den som jag länkat till i högerspalten) Jag försöker köra min stil, men ändå tillföra något nytt.
Åh! Det är så roligt det här! Och personligen försöker jag förena nytta med nöje. Saker som jag velat få färdiga här hemma försöker jag få med i mina teman. Då har jag tidspress vilket i slutändan betyder att jag har hunnit få massa saker färdiga här hemma samtidigt som jag har jätteroligt.
Nu håller färgen på och torkar. Och jag ska bege mig iväg till INDISKA för att komplettera med några småprylar.

Foto: Hildur Blad

Förvaring till kryddburkarna


Några av er kanske kommer ihåg när jag bloggade om mina kryddburkar som jag märkt upp med min DYMO. Om inte...
klicka här så får du veta mer. Tidigare har kryddburkarna stått lösa på hyllplanet bredvid fläkten. Inte en optimal lösning när det gäller att kunna städa av hyllplanet så fort och lätt som möjligt. Vilket är viktigt för min del. Det ska vara lättstädat och välorganiserat!
Vid ett besök på Åhléns för ett tag sedan fastnade jag omedelbart för kryddstället ni ser på bilden här ovan. Helt i min smak och kryddburkarna passade perfekt däri. Det enda som stör mig är att jag skulle vilja ha texten på burkarna någon millimeter högre upp. Men, men... det får vara. Lägger min energi på viktigare saker istället. :-)

Idag har jag varit ledig från jobbet. Men schemat har varit fullspäckat. Varit hos föräldrarna på frukost. Mycket trevligt och ovanligt. Varit på Indiska och handlat till veckans tema. (Tack till den trevliga personalen!) Fortsatt mitt målande. Varit på jobbet. Tandläkaren. Fortsatt beslutsångest. Angenäm sådan. Ikväll blir det en promenad. Behöver frisk luft och motion.
Och stort tack till era kommentarer om "
Jakten på Sveriges härligaste inredningsblogg"

Foto: Hildur Blad"

Jakten på Sveriges härligaste inredningsblogg



Idag startar Kanal5
"Jakten på Sveriges härligaste inredningsblogg". Och vet ni vad... jag är en utav de fem utvalda bloggarna. :-) Ni må tro att jag är överlycklig! Eftersom jag älskar utmaningar, färg och inredning så var det inte ett alltför svårt beslut att fatta. Ja! Jag vill vara med! I mitt huvud snurrar det av idéer. En helt ny värld öppnar sig. Nu gäller det att begränsa sig. Det är så mycket jag vill göra. Som jag vill testa nu när jag har chansen. Men just nu befinner jag mig i nån form av lyckorus! Det här ska bli galet roligt! Och jag hoppas att ni, mina kära bloggläsare hänger på.

Såhär beskriver Kanal5 "Jakten på Sveriges härligaste inredningsblogg":
"Under fem veckor ska bloggarna en gång i veckan inreda efter givna teman - green house, bjudning, ordning och reda, sovrum och vardagsrum. Till sin hjälp har våra fem bloggare egna möbler och inredningsdetaljer. Dessutom får de 5000 kronor att handla för på Indiska - pengar som de själva får fördela över de fem olika projekten. Varje vecka redovisas veckans uppdrag i bilder, tankar bakom samt inköpslista på kanal5.se. Arbetet under veckans gång följer du såklart på de olika bloggarna."

De övriga fyra bloggarna som deltar är:
Det stora grå huset
Design & Inredningsbloggen
Flex Inredning
Hvítur Lakkrís

Klicka här om du vill veta mer om tävlingen och läsa mer om övriga deltagare.

Jag önskar oss alla lycka till! Det ska bli roligt att se vad de andra hittar på varje vecka. Med tanke på de olika inriktningarna på bloggarna kommer där säkerligen finnas något för alla smaker. Spännande!


Dagen har varit hektisk! Tapetserat på jobbet. Planerat och rekat inför veckans tema på Kanal5. Slipning utav möbel som ska användas. Personalmöte. Besked. Lätt beslutsångest. Kvällshandling. Trött men glad!!!

Samlingen växer


Samlingen växer. Senaste tillskottet till samlingen är den gröna Marimekko-skålen högst upp till vänster. Det är snart fullt på min String-hylla. :-) Nu börjar det bli svårt att komma ihåg vilka färger jag har. Ett angenämt bekymmer! Får nog ta ett kort med mobilen, så att det inte råder nån tvekan när jag "springer på" en Marimekko-skål till bra pris. Har nämligen som "sport" att köpa dessa skålar endast när de kostar 99 kr eller 149 kr. Vilket de gör titt som tätt på Fabriksbutiken.

Veckan som kommer är fullbokad. Dag som kväll. Jobb. Personalmöte. Fixeri. Besked. Tandläkaren. Hockeyavslutning. Och en massa annat. Så det återstår att se hur mycket bloggande som hinns med i veckan. Men det ska bli en spännande vecka!

Foto: Hildur Blad

Ljusets betydelse för färgåtergivningen


Något som jag önskar att jag vore bättre på är belysning. Belysningen gör stor skillnad för upplevelsen av ett rum. Och för hur man upplever kulörer. Något som för min egen del är viktigt är en korrekt färgåtergivning. "Färgnörd" (kulörtokig) som man är! ;-) En vanlig glödlampa har ett gult ljus. Vilket gör att tex. en vit tapet i glödlampsljus blir svagt gultonad.
Jag älskar kontrasten mellan svart och vitt, men när belysningen tänds kvällstid blir allt vitt svagt gultonat och det svarta upplevs inte längre "kolsvart". Trist, för då försvinner ju lite av det där som jag gillar i vårt hem. Nämligen kontraster!!!
Men nu har jag funnit en lösning på mitt problem. Nämligen en glödlampa från
OSRAM som heter ACTIVE. Det som är bra med denna glödlampa är att den är beslammad med mikropartiklar som reducerar det gula ljuset och istället skapar ett naturligt vitt ljus. Mer likt dagsljus vilket innebär att det svarta även med ljuset tänt är "kolsvart" och det vita "kritvitt" istället för svagt gultonat.

ACTIVE-lampan lyfter fram kontraster och skapar ett naturligt vitt ljus. Jag gillar mycket!!!
Så nu byts det glödlampor på utvalda ställen i vårt hem!

Foto: Hildur Blad
Produktfoto: OSRAM


Gult och prickigt


Gult. En ny favoritkulör. För mig. Idag köpte jag en liten plåtask från Marimekko. Härligt gul!
Om du vill måla något solgult så är
0575-Y05R en kulör värd att titta närmre på. En gul som varken drar iväg åt det gröna eller röda hållet. Helt enkelt perfekt solgul!

Foto: Hildur Blad

Smått galet, men helrätt


Intrade lanserade nyligen en tapetkollektion som verkligen sticker ut ur mängden. Kollektionen heter Popier Peint och är designad av den kände, franske modedesignern Castelbajac. Denna kollektion är verkligen något utöver det vanliga, smått galen men samtidigt helrätt. Här har han låtit fantasin flöda fritt. Kvitton, den klassiska kuben, världskartan i kamouflage, tecknade serier och tartanrutigt. Och en hel del andra mönster. Och icke att förglömma. En hel del annorlunda färgkombinationer och färger som man inte är van att se på tapeter.

Foto: Intrade
Collage: Privat


Favorit i repris!


Idag blir det en favorit i repris. Både med avseende på bilder och dagens upplägg. Jag och min kära arbetskamrat Tilly är på Scandic i Mölndal. Idag är det färg som står på schemat. Utbildning!

Åh, det är mycket nu! Galet spännande men som "vanligt" kan jag inte säga något. Ännu... Men det känns sååå roligt! Jag som älskar utmaningar. Nu finns det utmaningar så det räcker till och blir över.

Foto: Tilly

Gula färgklickar i vårt kök


Gult har flyttat in i vårt kök. Härligt! I veckan inhandlades en gul lampskärm på IKEA. Och igår fick jag 20 soligt gula tulpaner av mamma. Dessa huserar numera i Aalto-vasen Savoy, som designades redan 1936 av Alvar Aalto.
På senaste tiden har svart, vitt och grått tagit allt större utrymme här hemma. Nu när våren närmar sig känner jag ett behov av färgklickar i vårt hem. Men då är det bra med en svart/vit bas vilket gör det möjligt att plocka in precis vilken kulör som helst. Och just nu är det gult som flyttat in i vårt kök.

Trevlig vecka till er alla!

Foto: Hildur Blad

Moodboards


Till våren lanserar
Nordsjö Idé&Design-kedjan en ny tjänst. Nu kan vi hjälpa dig att sätta samman din egen moodboard. 

"Känner du dig osäker eller vill ha någon att "bolla idéer" med? Ja då kommer du helt enkelt hit! Vi har inredare som är utbildade på färgsättning och som kan ge dig goda råd om hur du kan tänka när du ska kombinera kulörer. De kan också öppna dina ögon för nya idéer."
Citerat Nordsjö Idé&Design

Jag är en av dessa inredare som är utbildade inom färgsättning och som ser fram emot att få hjälpa dig om du känner att du behöver vägledning bland kulörer och tapeter. Vill du veta mer? Klicka här. 

Under veckans utbildningsdagar har jag förutom att ha skapat moodboards utifrån fiktiva kunders önskemål fått ta del av 2010 års trender gällande kulörer och material. Mycket intressant! De senaste dagarna har jag därför läst inredningstidningarna med helt andra ögon. Ett flertal av dessa trender har redan börjat smyga sig in i tidningarna. Jag ska berätta mer om dessa trender. Men det blir i ett annat inlägg.

Foto: Nordsjö Idé&Design

Vinnaren av tapeter från Sandberg


Tävlingen är avslutad. En vinnare är dragen. Och den lyckliga vinnaren utav fem rullar tapet från Sandbergs, ur kollektionen Magnus är Marina. Stort grattis! Hoppas vinsten kommer väl till användning.
Och ett stort tack till er alla som deltog och delade med er av vad ni uppskattar mest med min blogg. Jag är överväldigad och otroligt glad över alla era vänliga ord!
Och sist men inte minst. Tack till Sandbergs som sponsrade denna tävling.

Collage: Privat
Pressbilder: Sandbergs

Motsatta sidan... ännu mera randigt!


Idag har jag varit på utbildning i Göteborg. Jag älskar att komma ut på det här viset, träffa nytt folk, utbyta idéer och lära sig något nytt. Mer om detta en annan dag. För nu är jag trött! :-)
Tills nästa gång... en bild på andra väggen jag tapetserade i köket förra helgen. Tycker det blev rätt effektfullt med den randiga väggen och Kakao-planschen. Nu saknar jag bara några färgklickar i köket. Har lite svårt för att bestämma mig för vilken accentfärg jag ska satsa på. Men det ger sig nog så snart jag "springer på" nån rolig detalj i nån butik i stan. Ett angenämt bekymmer!

Foto: Hildur Blad

Vår i luften!


Idag har det varit vår i luften. Underbart! Lusten att ge sig ut och springa gör sig mer påtaglig för var dag som går. Snart är det dags att  vakna upp ur vintervilan. Och förutom att ge sig ut i naturen för en löparrunda känns det väldigt lockande att packa fikakorgen och ge sig ut. Dags för Stelton-termosen att följa med på utflykt igen. :-)

Glöm inte! Imorgon är sista dagen att delta i utlottningen av fem tapetrullar från Sandbergs.
Klicka här för att läsa mer om tävlingen. 

Foto: Hildur Blad

Tapeten på plats i köket!


Idag bjuder jag på en glimt av hur det blev med
tapeten på plats. *nöjd* Som ni vet vid det här laget. Jag gillar att mixa mönster i samma färgskala. ;-) Förutom att tapeten skulle passa ihop med den mönstrade på fönsterväggen var den även tvungen att passa ihop med Woods-tapeten som ni ser skymta i dörröppningen. Vilket den också gör.
Nu har tapeten varit på plats i lite mer än en vecka. Och det är riktigt roligt att komma in i köket och se något nytt. Härligt med förändring!
Trevlig vecka till er alla!

Foto: Hildur Blad

Woods+julros=snyggt


I
min hall har jag tapeten Woods från Cole&Son. Fick en fråga av en bloggläsare i höstas som jag gav henne svaret på då. Men kan lika gärna besvara frågan här på bloggen också. Hon hade också köpt denna tapet och åkte till en färgaffär för att köpa en passande kulör att måla övriga väggar med. Men då fick hon svaret att det inte gick att hitta nån kulör som stämde med tapeten. Visst... Ibland är det svårt att hitta en kulör som stämmer EXAKT, men något som är i närheten och som matchar är ingen omöjlighet. Dessutom brukar man inte se om det skiljer lite i bottenkulören på tapeten och övriga målade väggar eftersom man vanligtvis bryter mellan färg och tapet i ett hörn. Då faller ju ljuset olika vilket medför att det ändå blir skillnad i hur man upplever kulörerna. Nåväl. I min hall har jag tapetserat väggarna med PLAIN 8775 från Boråstapeter. En sk. vit tapet men som ändå går lite åt det gula hållet. Inte helt klockren tillsammans med Woods, men när man bryter i hörn så syns inte denna skillnad. En kulör som jag däremot skulle valt att måla med är JULROS från Nordsjö ur kollektionen Variationer i Vitt. En vit kulör med en liiiiten antydan av blått. Det blåa kommer aldrig att synas, men man får den kalla vita som är bottenkulör i Woods.

Idag har det varit simlekis på schemat för 6-åringen. Nu övas det bentag för fullt. Bra inför sommarens badande. Imorgon förmiddag är det hockeymatch på bortaplan för sonen. Tänkte ta med kameran och försöka få till några bilder som kan förstoras och hamna på nån vägg här hemma. Dags att sätta kamerabatteriet på laddning... Ska dessutom försöka hinna med lite fotograferande i dagsljus här hemma. Måste ju visa er hur det blev i köket efter tapetseringen. Mycket på schemat. Får se vad som hunnits med när söndagen närmar sig sitt slut.

Foto: Hildur Blad

Grönt är skönt!


Det har varit en riktigt bra dag idag. Fick bland annat ett besked som jag väntat på. Länge. Och det var till min fördel. I sinom tid ska jag berätta vad det handlar om. Men måste bara skriva av mig lite... Jag är jätteglad!!! :-D
Det härligt gröna skåpet och tygtavlan från Marimekko får illustrera hur jag känner mig idag.

Foto: Hildur Blad

Gul och rosa - härlig kombination


Innan jag skriver något annat... Jag är helt överväldigad! STOOORT tack för alla otroligt snälla ord ni delat med er av i föregående inlägg. Funderar allvarligt på att skriva ut dom alla och plocka fram och läsa en sån där dag när allt känns motigt och inspirationen tycks vara som bortblåst. :-)
Av era kommentarer att döma verkade många av er gilla mina färgglada blogginlägg. Och då passar det väl ypperligt med lite färg i dagens inlägg. :-)
Häromdagen visade jag er
bilder från hallen jag hjälpte till att måla och tapetsera för drygt en vecka sedan. När man kommer från vardagsrummet möts man av väggen som numera är målad i gult och rosa. Båda kulörerna finns i de färgglada ränderna i tapeten. Tidigare var denna vägg vit. Vilket både jag och A tyckte kändes lite trist. Men det åtgärdades snabbt. ;-) Ett besök i färgaffären senare kunde målningen av väggen påbörjas. Jag tycker det kan vara svårt att hitta "rätt" gul kulör. Jag vill inte ha en gul som drar varken åt det gröna hållet eller åt det röda. Men nu har jag hittat en härligt solgul kulör. Rekommenderas! Den gula kulören heter 0575-Y05R. För att göra det hela lite mer spännande för ögat målade jag gult även en bit in på den andra väggen. Vill du veta hur du ska göra för att få skarpa kanter vid målning ska du klicka här.

Åh! Jag blir sugen på att måla gult nånstans här hemma. Tål att funderas på. Ett lyckopiller i färgform!

Foto: Hildur Blad

Tävling: Vinn tapeter från Sandbergs



Det är tävlingsdags här på bloggen. Du har nu chansen att vinna fem tapetrullar från
Sandbergs, ur deras senaste kollektion fylld av härliga ränder. Vilken du vill ha utav de 77 randiga tapeterna väljer du själv. Men för att ha chansen att vinna måste du veta vad denna kollektion med enbart randiga tapeter heter.

"Ränder är något som ligger oss på Sandberg varmt om hjärtat, bredrandigt, smalrandigt, ränder på
längden och ränder på tvären. Därför har vi nu samlat våra mest populära och omtyckta ränder i en bok. Vi har valt att trycka ränderna på non-woven så att Du kan sätta dem hur Du vill - på längden eller på tvären - Du bestämmer!"
Citerat från Sandbergs

Frågor att besvara:
Fråga 1: Vad heter Sandbergs senaste tapetkollektion fylld av härliga ränder?
Fråga 2: Vad uppskattar du mest med fixa&dona-bloggen?

Du kan vara med och tävla oavsett om du har en blogg eller ej. För att delta svarar du på de två frågorna i kommentarsfältet nedan. Vill du ha dubbel chans att vinna länkar du till tävlingen på din blogg så får du två röster istället för en. (Glöm inte att ange i kommentaren om du länkat. Samt att ange din mailadress.)

En person kommer att utses som vinnare genom lottning. Tävlingen pågår till och med den 10 mars.
Lycka till!


Lägesuppdatering

Helgen snart till ända. Köket är tapetserat. Det blev lika bra som jag trodde och hoppades. *glad* Ska försöka hinna med att fota resultatet inom de närmsta dagarna. Snart ska jag hämta grannen. Det är dags för bio-besök. Och nästa blogginlägg blir min allra första tävling här på bloggen. Med ett pris som passar perfekt med tanke på vad jag bloggar om mest hela tiden... Jag återkommer!
Nu... biodags! :-)