Målning av utemöbler


Inför temat
Green House, vilket jag jobbade med förra veckan passade jag på att fixa till mina fyndade utemöbler som stått orörda sedan augusti. Färgvalet blev inte enligt planerna. Hade ursprungligen tänkt måla stommen vit och allt trä svart. Men nu blev allt vitt istället. Lättare att kombinera med olika kulörer. Svart har en tendens att ta för mycket plats, att tynga ner om man vill använda mycket färg i övriga inredningen. Den lätta, somriga känslan blir betydligt svårare att uppnå med alltför mycket svart.

Såhär gjorde jag:

Jag började med att tvätta av trä och metallstomme med Kombiduken från BIOcleen. En typ av handske i nåt frottéliknande material som du trär över handen och dessutom är förbehandlad med målartvätt. Kombiduken målartvätt går dessutom att köpa i 1-liters flaskor. Fördelen med denna målartvätt är att du slipper skölja efteråt. Smidigt!
Efter tvättning och torkning plockades slipmaskinen fram. Helt ovärderlig när det är mycket som ska slipas bort för att få ett slätt underlag. I det här fallet fick jag använda mig av grovt slippapper (korn 40) för att det skulle hända något. Eventuellt (beroende på material och skick) kan det behövas ytterligare en slipning med ett finare slippapper för att ytan inte ska bli för "raspig".
Efter att allt slipdamm avlägsnats grundades alla trädetaljer med en oljebaserad grundfärg, Häftgrund från Nordsjö. Därefter två strykningar med Ready 40, en halvblank oljebaserad snickerifärg. Även den från Nordsjö. Vilken produkt du använder dig av för att måla dina trädgårdsmöbler beror delvis på om de ska stå ute eller inne. Hur mycket regn&rusk, väder&vind de ska utsättas för. Samt enligt mig även vilken typ av utemöbler det är som ska målas. Men i mitt fall passade det bäst att använda en oljebaserad snickerifärg.
Metallunderredet slipades. All lös färg och rost slipades bort. Därefter grundade jag metallen och till sist två strykningar med färdigfärgen.
Färdigt! Resultatet av min målning ser du här.
Hur jag gick tillväga med stolarna ska jag berätta i ett annat inlägg. :-)

Stort tack för era snälla och mycket uppmuntrande kommentarer och mail! Och alla ni som röstat... jag är jätteglad och mycket tacksam! Förhoppningsvis kan jag under kommande veckor bjuda dig på inspiration utifrån de olika teman som följer i fyra veckor framöver.

Ikväll har jag planerat det sista inför veckans tema; Bjudning. Och tapetserat lite. :-D Imorgon blir det en sväng till INDISKA och ytterligare några smågrejor måste införskaffas. Därefter är jag redo att sätta samman alltihopa. Spännande att se om det blir som jag tänkt mig. 

Foto: Hildur Blad
 

Kommentarer
Postat av: Emma

Dina möbler är grymt snygga och att du fyndat dom dessutom e ju kanon! Blev verkligen skillnad efter målning och tack för att du delar med dej av dina tips och idéer!=) Ha det bra, kram emmsan

Postat av: karola

Resultatet blev kanon, så smart att du fick fixat dina möbler samtidigt som du ordnade toppenfint tävlingsbidrag...2 flugor i en smäll :)

2009-04-01 @ 10:07:29
URL: http://alltidinredning.blogg.se/
Postat av: Mia

Så bra tips, vill själv måla en ute bänk vit! Tackar i vanlig ordning för din inspiration=)Kram M

2009-04-01 @ 10:17:29
URL: http://mittvitahus.blogspot.com
Postat av: Frida

Spännande!

2009-04-01 @ 13:19:59
URL: http://fridafabulous.se
Postat av: Karin

Hej! Jag har lagt ut modellbilder på min blogg från min senaste plåtning, kika gärna in och kommentera vad du tycker!:)www.abckarin.blogg.se

2009-04-01 @ 13:23:29
URL: http://abckarin.blogg.se/
Postat av: Inspirera Mera

Du kan verkligen dina saker! Ser fram emot att se ditt nästa bidrag. Kram Sandra

2009-04-02 @ 15:13:38
URL: http://inspireramera.se
Postat av: Eva

Hej!

Jag har väntat med spänning på det här? Vilken färg använde du till underredet? Inte träfärgen väl?

Nyfiken då jag står i kast med att måla en liknande möbel...2009-04-05 @ 20:24:18
URL: http://traningsvark.blogspot.com
Postat av: Smilla

För en gångs skull lärde jag mig något genom att läsa en blogg. Det är inte varje dag man gör det direkt, tack för att du lägger ner din tid på att blogga :D.

2012-09-01 @ 09:45:44
URL: http://allaprivatlan.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback