Snart är det dags...Teak kombinerat med turkost eller petrol tycker jag är en underbar mix. De framhäver båda det bästa hos varandra. Tapeten på bilden kommer ur kollektionen Identity från
Midbec.

Nu tar jag paus nån dag eller två. Nästa gång jag kommer tillbaka är för att meddela er adressen till min nya blogg. *spännande* För nu är det nämligen dags för fixa&dona-bloggen att flytta till kanal5.se. Det har varit ett par spännande och roliga veckor för min del sedan jag vann tävlingen "Jakten på Sveriges härligaste inredningsblogg". Och nu är det snart dags för er att få se vad som kommer att vara mitt nya tillhåll i fortsättningen. Jag stortrivs redan med min nya blogg! Och jag hoppas att även ni, mina kära besökare kommer att känna er som hemma. Och förhoppningsvis kan jag även i fortsättningen bjuda er på inspiration, praktiska tips och såklart en hel del färg.
Vi ses snart igen... och då får ni adressen till min nya blogg!


Foto: Midbec

Stelton på utflykt


Idag har
Stelton varit på utflykt igen. :-) Denna dag fick han följa med på Klassfotboll. Det har varit en helt underbar dag med solsken från klarblå himmel. God mat i picknick-korgen och ett gäng barn som kämpade för fullt. En perfekt lördag helt enkelt!

Fortsatt trevlig helg till er alla!

Foto: Hildur Blad

Svärmor blir tyg


För ett och ett halvt år sedan lanserade
Lisa Bengtsson mönstret Svärmor som tapet . Vilket blev både omtalat och eftertraktat. I juni släpps mönstret Svärmor även som tyg, i samarbete med Mairo. Tyget kommer att finnas både som metervara, löpare, kuddar och rullgardin.

Pressbilder Lisa Bengtsson & Mairo

Fredagspanelen: Mors dag-presentDenna fredag tipsar Fredagspanelen på
Elle Interiör om Mors dag-presenter. Läs våra tips här.

Utomhus: solcellsbelysning


Håller fortfarande på och fixar på uteplatsen. (Utemöblerna är färdigmålade. Dynor kvar att sy.) Det är mycket på schemat för tillfället, så tiden till att fixa är mycket begränsad. Men maken gjorde ett ryck och har i princip målat allt. Härligt! Tidigare har jag inte varit alls förtjust i att sitta på vår inglasade uteplats. Men nu känns det som att det kommer att bli riktigt bra. Vit färg gör stooor skillnad! Nu är det bara oljning av golvet kvar. Svart såklart. ;-) Därefter är det äntligen dags att inreda uterummet. Det allra roligaste kvar! :-) Häromdagen besökte jag Plantagen en sväng för att se om de hade något roligt som kunde passa på vår uteplats. Vid detta tillfälle inhandlades dock inget till uteplatsen. Däremot köpte jag en lampa med solcellsbelysning. Enkel, stilren och med ett alldeles underbart ljus när mörkret fallit. Har ett kommande projekt i trädgården. Det får dock vänta tills jag är färdig med uteplatsen. Men när jag startar nästa projekt kommer denna solcellslampa passa perfekt! :-D

Foto: Hildur Blad

Pricken över iJag gillar prickar! Härligt lekfullt beroende på färgskala och dessutom lätt att mixa med andra mönster. Det finns ett flertal prickiga textilier här hemma, men mestadels i den svartvita färgskalan. Tyget på bilden, med rosa och svarta prickar från
Designers Guild föll mig dock omedelbart i smaken. Skulle verkligen bli pricken över i här hemma. Det här tyget måste jag se i verkligheten! En halvmeter skulle bli precis lagom. :-)
Vill du se fler bilder på prickiga saker och läsa mer om vad som syns på bilden? Klicka dig in hos Elle Interiör och läs mer här.

Foto: Elle Interiör/Per Ranung

Grönt är skönt!

 
Här kommer ännu en bild från
lillebrors rum. Har jag tröttat ut er än gällande grönt? ;-) Jag instämmer till fullo med talesättet: Grönt är skönt! Variationer av grönt blir väldigt effektfullt att mixa. I synnerhet med en vit bas. Dessutom går det att använda sig av mycket grönt utan att det för den skull bli "too much". Och i ett barnrum finns det ju vanligtvis nog med färgglada prylar, så då tycker jag det passar ypperligt att hålla sig till en enhetlig färgskala och istället jobba med olika nyanser. För att skapa något spännande för ögat kan du istället mixa olika mönster, leka med former och material.
På den vitmålade väggen har jag satt upp en väggstickers vid namn Flygfärd från Vimsadekor. I grönt såklart. :-) Ett spännande blickfång! Och en riktig favorit hos lillebror!

Foto: Hildur Blad

Färger och mönster *glädje*


Vissa mönster- och kulörmixar tilltalar mig mer än andra. De gånger när allt "stämmer" känner jag ren och skär glädje. Ett lyckopiller i färgform! När jag fixar&donar i vårt hem är mitt mål att skapa något som ger mig lyckokänslor. Antingen genom en härlig kulör, ett spännande mönster eller nån lekfull detalj.
Den blommiga tapeten känner ni kanske igen vid det här laget, Uni Royal från Intrade. Förutom att jag har satt upp den i vårt vardagsrum har jag även tapetserat upp den i "min" färgaffär. Här har jag mixat tapeten med en kulör vid namn S0530-B70G. En kulör som väcker känslor. I synnerhet tillsammans med den blommiga tapeten, en ljusrosa stol (kulör Gautier från Nordsjö) klädd med ett randigt tyg från Åhléns. Tapetproverna som är placerade på stolen kommer från Designers Guild.

Foto: Hildur Blad

Pippi på nypor!


För ett tag sedan bloggade jag om
krokarna - "Fågel på gren" som jag har satt upp på väggen i vårt sovrum. Nu har dessa krokar fått en uppföljare - Pippi på nypor. Fastnade omedelbart för dessa charmiga klädnypor som finns att få både i vitt, grönt och rosa. Använd dem till att göra tvätten på tork lite roligare, låt dem hålla foton och teckningar på en tråd eller dekorera kvistar och krukväxter. Jag har faktiskt redan några av dessa klädnypor i min ägo. :-) Nu ligger dom i skåpet och väntar på att uteplatsen ska bli färdigmålad. Sen ska dom få komma fram ur gömmorna.

Foto: likasom.com
Collage: Hildur Blad

Förvaring: barnrum


Bra förvaring är något man aldrig kan få för mycket av. Och är det något jag gillar så är det
ordning och reda. Jag funderar ständigt över hur jag kan lösa förvaringen här hemma på bästa sätt. Så att det är lättstädat. Lätt att hitta för alla i familjen. Och icke att förglömma... snyggt! :-)
Senaste inköpet är en cykelkorg från Indiska (en butik som jag verkligen fått upp ögonen för efter tävlingen på Kanal5.se där vi använde oss av prylar just därifrån). Hade egentligen tänkt mig ett annat användningsområde för denna cykelkorg. Men när snart 3-årige lillebror fick syn på korgen hängde han genast upp den vid fotändan av sin säng. Numera huserar några av hans mest älskade bilar i korgen. Jag tyckte hans idé var både funktionell och snygg, så cykelkorgen har fått hänga kvar. Och det lär den få göra även i fortsättningen. :-)

Foto: Hildur Blad

Loppispremiär och lampinköp


Idag besökte jag och lillebror första loppisen för i år. Kände behov av något litet projekt att pyssla med. Är ju så roligt att skapa något personligt utav något gammalt. Och dessutom blir det ju inte särskilt kostsamt heller. Oftast behövs det ju bara lite färg och det är ju det minsta problemet för min del. ;-) (För de av er som inte vet så jobbar jag i en färgaffär.) Idag var jag på jakt efter en bordslampa med träfot som ska husera i vårt vardagsrum. Och hade turen att hitta ett lämpligt objekt, modell större, för den nätta summan 40 kr.
Nu hade jag tänkt mig att måla lampfoten rosa. Har en burk lackfärg stående i källaren sedan tidigare projekt som kommer väl till användning. Kommer passa perfekt till den nytapetserade fondväggen. Storebror som inte var med på loppisen fascinerades över storleken på lampan. Den är ju nästan lika stor som mig! var kommentaren när jag bar in lampan. Nu återstår bara att se vad jag ska hitta på med skärmen. Antingen köper jag en ny skärm eller så klär jag om den befintliga. Men det lutar åt att jag klär om den nuvarande. Gillar formen och storleken. Jag har aldrig klätt om en skärm tidigare. Men nån gång ska vara den första. :-) Någon som har tips på hur jag ska gå tillväga? Alla tips mottages tacksamt! 

Trevlig vecka till er alla!


Foto: Hildur Blad

Färgklickar både här och där

Bilder som dessa gör mig glad! Och inspirerar mig! Med en vit bas kommer de olika kulörerna verkligen till sin rätt. Åh, blir så sugen på mera färg här hemma. Får nog ge mig ut på jakt efter några härliga kuddar till soffan. Som passar till färgskalan som nu ska råda i vårt vardagsrum efter att den
nya fondtapeten kommit på plats. Är verkligen supernöjd med mitt tapetval. Blir mer och mer nöjd för var gång jag kommer in i vårt vardagsrum och nu känns rummet dessutom betydligt ljusare än tidigare. *gillar* Och att uteplatsen numera är vitmålad invändigt bidrar också till att intrycket är ett helt annat. Nu känns allt ljust och fräscht! Jag gillar... mycket!

Foto: Boligmagasinet

Inspiration: färgkombinationer


Jag är ständigt på jakt efter "nya" färgkombinationer. Som kan inspirera mig till att tänka nytt när det gäller att kombinera kulörer med varandra. Det kan vara både det ena och det andra som fångar mitt intresse. Men just nu gläds jag nog mest åt alla de scarfes/sjalar som finns i butikerna och som bjuder på många härliga och ibland oväntade färgkombinationer. Ljusblå, marinblå, turkos och mintgrön. Skogsgrön, mossgrön och limegrön. Ceriserosa, gammalrosa och variationer av lila. Härliga kulörer som inspirerar mig till att tänka nytt! Och som är till stor användning när jag hjälper mina kunder med invändiga färgsättningar.
Vad inspirerar dig när du väljer kulörer och färgkombinationer i ditt hem? 

Trevlig helg till er alla!

Foto: Hildur Blad

Fredagspanelen svarar...

 
Då är det fredag igen och därmed dags att besvara en ny fråga i Fredagspanelen hos Elle Interiör. Denna vecka är frågan "Vilken är din mest oumbärliga pryl i köket och varför?" Våra svar kan du läsa
här.


Ett litet smakprov från dagens tapetsering


Idag har vi fixat och donat här hemma. Fondväggen i vardagsrummet är nu omtapetserad och uteplatsen som tidigare varit laserad invändigt har fått sig en första strykning utav vit täckande färg. Men det ska jag berätta mer om i ett annat inlägg. En sak i taget. :-)
För just nu tänkte jag visa er ett litet smakprov på den nya tapeten i vårt vardagsrum. Fler bilder, översiktsbild och mina tankar dyker upp i ett kommande inlägg. Tapeten kommer ur den nya kollektionen Uni Royal från
Intrade. I denna kollektion är tapeterna 68,5 cm breda. De är lätta att jobba med, ej känsliga vid avtorkning och lätt att få snygga skarvar (osynliga). Kan absolut rekommenderas!
Är du nyfiken på hur det såg ut tidigare i vårt vardagsrum? Klicka här. Jag var på inget sätt missnöjd med den tidigare tapeten utan kände helt enkelt för att förändra lite. Omväxling förnöjer! Efter omtapetseringen känns det verkligen som om sommaren flyttat in i vårt vardagsrum. Underbart!

Foto: Hildur Blad

Ett steg närmre tapetsering


 
Nu på förmiddagen har jag grundmålat väggen bakom soffan i vårt vardagsrum.
Äntligen är det dags för tapetsering! Eftersom den tidigare tapeten är tapetserad kant i kant var underlaget slätt och ingen spackling krävdes. Och tavellisten ska upp på samma ställe sen igen, så skruvarna fick sitta kvar på väggen. Därför gick jag direkt på grundmålningen. Jag valde att grundmåla dels för att jag har valt en tapet med ljus botten och det är alltid känsligt med mönstrade tapeter eller kulörskillnader under en sådan. Risken är stor att mönstret på den underliggande tapeten lyser igenom. Och när den tidigare tapeten dessutom har en mörk botten ökar risken att få synliga skarvar. Minsta lilla glipa och du ser ett svart streck. Inget roligt! Men nu har jag genom att grundmåla undanröjt båda dessa problem. Så nu kommer det gå som en dans att tapetsera ikväll. :-)

Foto: Hildur Blad

Något helt annat än inredning


I lördags packade familjen fikakorgen och begav oss på utflykt. *mysigt* Dagen tillbringades invid en gammal "flygraka" där en sträcka på 402 meter mätts ut. 57 bilar (däribland min lillebror) tävlade i olika klasser för att se hur snabbt de kunde köra. Min yngsta lillebror har bilar som största intresse, precis som jag har inredning som mitt största intresse. I princip all ledig tid tillbringar han i sitt garage eller funderar på hur han ska bygga sin bil och vilka förändringar som ska göras för att den ska gå så bra och så snabbt som möjligt. Än så länge är det i princip bara innanmätet som är det viktiga. För utsidan på hans gamla Opel ser inte mycket ut för världen. Men skenet bedrar. Här går det undan! :-D Och snabbare ska det tydligtvis gå när allt klaffar.
Och vem hittar man mitt bland alla bilar. Jo, min far med kameran i högsta hugg. Precis som mig 100 meter därifrån. Äpplet faller inte långt från trädet! Eller hur är det man säger... ;-)

Min 3-årige son älskar bilar över allt annat. Det är det bästa som finns! Så ni kan ju ana att han njöt när han stod där längst fram vid skydds-staketet. Utrustad med limegröna hörselkåpor fick han se och höra alla dessa bilar på nära håll. *lycka* Storebror är inte fullt lika intresserad av bilar även om han tyckte det var roligt att se morbror köra. När han tröttnat passade han på att ta sig en fikapaus. Vi andra tittade lite till medan storebror försjönk i egna tankar. Kanske tänkte han på cirkusbesöket med grannarna senare framåt kvällen. Något som faller storebror mer i smaken än snabba bilar. :-)Foto: Hildur Blad

IKEA på LiljevalchsI sommar, 13 juni till 30 augusti berättar Liljevalchs konsthall i Stockholm historien om IKEA i en stor utställning.

Utställningen bjuder både på igenkänningsfaktor och många överraskande skatter ur IKEAs produktion. Utställningen har en given kronologi som blandas med spännande fördjupningar i olika teman. Jeansrummet, Filmrummet, Formgivarnas rum, Gustavianska rummet, Barnrummet och PS-rummet är exempel på teman.
I Verkstan kan barnen dagligen, under hela sommaren delta i skapande aktiviteter. Här får de göra egna tryck på kuddar, brodera en lampskärm, dekorera IKEA-kassar och mycket mer.

Det här verkar som en utställning helt i min smak! Blir det en tur till Stockholm under dessa veckor utställningen pågår blir det definitivt ett besök. Och att det dessutom finns aktiviteter för barnen gör att det känns som en riktigt trevlig aktivitet under sommarens semester.Foto: IKEA


På väg...


Idag ska jag träffa de personer på Kanal5.se som varit inblandade i tävlingen "
Jakten på Sveriges härligaste inredningsblogg". Så nu sitter jag på X2000 upp till Stockholm. Passar på att blogga med min nya mini-pc (härligt rosa såklart) och kontrollerar så att tekniken fungerar. Köpte häromveckan en dator med bluetooth, så nu är det bara att skicka över bilderna från telefonen till datorn. Underbart att slippa alla dessa sladdar. Och med ett mobilt bredband så går det lätt att publicera nya blogginlägg. För tanken är ju trots allt att jag ska blogga mer än jag tidigare gjort. Vet inte vad som hänt, men jag har blivit en riktig "teknik-nörd". ;-)
Jag ser fram emot dagens möte. Efter idag kommer det säkerligen kännas mer verkligt. Att jag har vunnit tävlingen, att jag ska börja blogga på kanal5.se. *spännande*

Mobilfoto: Hildur Blad
 

Marimekko på tapeten

Marimekko har ett flertal samarbeten på gång för tillfället. Och nu är det dags för ett samarbete som jag kommer att bli berörd av i mitt arbete i färgaffären. Som en sann tapetälskare glädjer det mig att några av deras mönster snart går att få som tapet. I augusti/september släpper  Midbec en tapetkollektion med just namnet Marimekko. Den som väntar på något gott... 

Uppdaterat:

Rullstorlek: 0,70m bred x 10,5m lång

Sätt-Lätt kvalité (limmet på väggen) med vinyl yta

Pris i butik ca 799 kr / rulle
Marimekko Joonas


Marimekko Lumimarja


Marimekko Stilla


Marimekko Kivet


Pressbilder: Midbec

Tips för balkongen


Häromdagen var jag inne en sväng på Butiken
FÖRR. Var bara "tvungen" att fota den enkla men väldigt effektfulla skyltningen de gjort på balkongen som tillhör butiken. Här har de valt att skylta med mattor och handdukar från Pappelina. Och på den gamla sockerlådan syns prickigt porslin från GreenGate. Sommarkänsla!
Men vad jag särskilt fastnade för var den smarta idéen hur man enkelt döljer den tråkiga insidan på balkongen. Bara att spänna upp en gardinvajer utmed ovankanten runtom balkongen och sätta upp handdukar (eller önskat tyg) med klädnypor. Ett enkelt och billigt sätt att skapa en personlig balkong. Jag gillar!

Foto: Hildur Blad

Min lördagskvällJust nu har vi kaffepaus. Ikväll hjälper jag återigen min kära arbetskamrat med renoveringen av lägenheten hon ska flytta till inom kort. Så istället för att kika på Schlager-EM vilket en stor del av Sveriges befolkning gör ikväll så gör jag istället det jag tycker allra bäst om. Jag målar och tapetserar! Perfekt helgnöje och att dessutom göra det tillsammans med min kära vän känns extra roligt.
Men jag är inte helt ointresserad av Schlager-EM. Vill allt ha lite koll. Så istället lyssnar vi till radiosändningen från Schlager-EM. Det går bra det med! Nepp, nu ska jag fortsätta med grundmålningen av väggarna i köket. :-)

Mobilfoto: Tilly

Fräscha upp dina teakmöbler


Fick en fråga häromdagen ang. behandling av teakmöbler. Det finns ett flertal teakoljor på marknaden. En del är enbart avsedda för utomhusbruk, Andra för både inom- och utomhusbruk. Själv har jag faktiskt aldrig använt mig av teakolja. Men min kära mamma oljade in ett teak-sideboard i veckan med MP 52 Teakolja från
Herdins. Och resultatet blev toppenbra! Nu ser den ut som ny. Alla små repor är borta och glansen har återvänt. 

Tillägg:
Fick en kommentar till detta inlägg som jag lika gärna kan delge er eftersom jag inte har någon egen erfarenhet av att använda teakolja. Alltid kan det hjälpa någon.
"Jag har en del erfarenhet av teakolja eftersom jag mestadels har teakmöbler här hemma. Denna teakolja som du visar här har jag själv testat och det är inget jag kan rekommendera i långa loppet. Det ser jättebra ut till en början, men i längden så torkar den ut träet och man får smörja oftare och oftare. Jag har pratat med en man som renoverar gamla möbler och enligt honom är det allra bästa ifall man själv blandar ihop lika delar Kulturhantverkarnas linolja och terpentin, lika delar ska det vara. Jag har själv inte hunnit testa detta, men jag har själv sett möbler som han har behandlat på detta vis och det blir en helt annan yta och "mättnad" på träet."

Kan tänka mig att det beror på hur mycket slitage möbeln utsätts för som avgör vilken olja man väljer. Mycket slitage=tätare intervall på oljningen.

Någon som vill berätta hur du behandlar dina teakmöbler? Tips mottages gärna!

Tapeten i bakgrunden kommer ur kollektionen Linné från Boråstapeter, Anemone art. nr 3314.


Foto: Hildur Blad

Radiodebut

 
Min vinst i tävlingen "
Jakten på Sveriges härligaste inredningsblogg" har i veckan uppmärksammats i mina trakter.  Häromdagen skrevs det om mig i den lokala dagstidningen. Men vad som överraskade mig mest var när jag blev uppringd av SR P4 för att medverka i en direktsänd intervju. Så nu har jag gjort radiodebut! ;-) Riktigt roligt att prova på något nytt. Hade faktiskt inte insett hur många som lyssnar på P4. Men det förstår man i alla fall utav hur många som i efterhand kommenterat mitt lilla gästspel i radion.

En Roberts Radio i rosa skulle jag inte tacka nej till. Men med ett pris på närapå 2000 kr nöjer jag mig med att njuta av den på bild. :-) Roberts Revival är Roberts Radios klassiska radio i nyutgåva. Med en design som är identisk med originalet från 50-talet. Radion samsas på bilden med en härligt röd/rosa plastmatta från Pappelina, Siri Metallic. Jag gillar!

Foto: Hildur Blad

Fredagspanelen: FavoritinredningsbutikDå var det fredag igen och dags för mig och de övriga i Fredagspanelen hos
Elle Interiör att besvara en ny fråga. Denna vecka är frågan "Vilken är din favoritinredningsbutik just nu?" IKEA är en given favorit för min del. Både med tanke på utbudet, prisklassen och inspirationen som bjuds i deras varuhus. Men det finns en butik som får mitt inredningshjärta att klappa lite extra och som gör mig glad varje gång jag är där. Glädje och lekfullhet är ledord när jag inreder! Det är det viktigaste av allt. Jag vill bli glad när jag öppnar dörren till vårt hem. :-)
Men vilken är då min favoritinredningsbutik just nu? Svaret finner du här.

Det finns alltid en PLAIN som passarBoråstapeter har nyligen lanserat en ny version utav tapetkollektionen PLAIN. Som namnet antyder är det enbart enfärgade tapeter i denna kollektion. Nya PLAIN innehåller 42 olikfärgade tapeter. Det finns alltid en PLAIN som passar med de mönstrade tapeterna i Boråstapeters sortiment!

 
 
Pressbilder Boråstapeter

Bas: svart och vittSvart och vitt som bas tilltalar mig. Även grafiska mönster. Därför får ovanstående bild illustrera detta inlägg. I mina gömmor ligger dessutom elefant-tyget från Svenskt Tenn och väntar. Ett klassiskt mönster som inte tar skada av att ligga och vänta på rätt tillfälle. ;-)
Svart och vitt är en färgkombination som dominerar i vårt hem. Men i vardagsrummet blir det snart något helt annat. I detta rum där både familj och gäster umgås vill jag bjuda på lite mera färg och härliga mönster. Igår fick jag hem
tapeten till vårt vardagsrum. *lycka* Ska bli underbart roligt att förnya i vardagsrummet. Att skapa en ny känsla!

Foto: Elle Interiör/Karin Björkquist

Repetition: målning av möblerJag har fått många frågor den senaste tiden gällande hur jag brukar gå tillväga när jag målar möbler. Så idag är det dags att berätta hur jag brukar göra. För att illustrera dagens inlägg återanvänder jag några bilder från tidigare inlägg som passar bra till dagens sammanfattning och repetition.

Steg ett är ALLTID att tvätta med målartvätt. Om du börjar slipa din möbel utan att tvätta "slipar du in" smutsen. Att tvätta med målartvätt innan målning är mycket viktigt för att vara säker på att få ett så bra slutresultat som möjligt. Detta i synnerhet när det gäller möbler och snickerier som blir smutsiga på ett helt annat sätt än väggar i ett vanligt rum. Om du hoppar över tvättning med målartvätt är risken stor att det finns smuts- och fettfläckar kvar vilket gör att färgen inte fäster eller att vidhäftningen blir dålig. För egen del använder jag mig alltid av
BIOkleen´s målartvätt avsedd för kombiduken. Fördelen med denna målartvätt är att det bara är att torka av med en trasa, eller deras egen Kombiduk som är behandlad med målartvätten. Ingen sköljning eller avtorkning med vatten behövs efteråt. Det ska vara så enkelt som möjligt!


Efter tvättning är det dags för slipning. Kornstorleken avgörs beroende på hur mycket som ska slipas. Ska ytan mattas ner? Ska lacken slipas bort? Beroende på vad som ska slipas använder jag mig av olika verktyg. Till små ytor såsom gavlarna på string-hyllan, bordsben och stolsben passar det perfekt att använda mjuka slipsvampar som finns i ett flertal kornstorlekar. 
Är det större och dessutom plana ytor brukar jag använda mig av min slipmaskin. Helt ovärderlig när det är mycket som ska slipas bort för att få ett slätt underlag.


Vid slipning av tex stolar och ytor som är för små för att kunna använda slipmaskinen på är Sandblaster ett perfekt verktyg. Slipverktyget är ergonomiskt utformat och handtaget mjukt och greppvänligt för maximal komfort. Dessutom är handtaget svängbart för att underlätta vid slipning. Det passar ypperligt vid slipning i vinklar med tanke på den pilformade framdelen. Defintivt värd att införskaffa om man slipar möbler och snickerier ofta. (I detta inlägg kan du läsa mer om Sandblaster)
Efter slipning är det återigen dags att tvätta med målartvätt. När möbeln torkat är det dags för ett lager grundfärg. Är det gamla möbler brukar det vara ett måste att använda sig av en oljebaserad grundfärg, i mitt fall Häftgrund från Nordsjö, för att spärra för genomslag från äldre behandlingar. En vattenbaserad grundfärg har inte den spärrande förmågan, å andra sidan luktar den mindre och torkar snabbare. Så är det nyinhandlade och obehandlade möbler är det helt ok att använda en vattenbaserad grundfärg.
När grundfärgen torkat är det dags för två lager snickerifärg. Den finns både som vattenbaserad och oljebaserad och i ett flertal olika glanser. Jag brukar vanligtvis använda mig av glans 40, halvblank. För att uppnå en större effekt kan jag ibland måla med högblank färg (glans 90). Är du ute efter en matt känsla är glans 15, halvmatt lämplig.
Så långt det är möjligt brukar jag använda mig av vattenbaserad snickerifärg, Ready V 40 från Nordsjö. Eftersom den torkar snabbare, luktar mindre och dessutom är det enkelt att rengöra penslar och rollers. Är det däremot stora krav på en mycket slät yta använder jag mig av en oljebaserad färg eftersom den "flyter ut" bättre.


Men det är ju inte enbart underarbetet och kvalitén på färgen som avgör slutresultatet. Verktygen är enormt viktiga. En pensel av lägre kvalitet är inte att rekommendera om du vill ha ett bra resultat. Är det vattenbaserad färg som används ska borsten på penseln helst vara gjorda av syntet. Är det däremot oljebaserad färg så är det naturborst som är det bästa att använda. Det finns även penslar med blandborst som fungerar till både vatten- och oljebaserad färg. Om du tänker rolla möbeln/snickerierna är det en skumgummiroller, filtroller eller mohair-roller som ger det bästa resultatet. Absolut inte en vanlig roller som används till väggar eller tak. Då får ytan mycket gräng, dvs. blir "knögglig". Jag brukar själv använda mig av en filtroller. Tycker den lägger på lagom med färg, mer än en skumgummiroller och jag uppnår en jämn och fin yta.
Oljebaserad resp. vattenbaserad lackfärg kräver lite olika målningstekniker för att slutresultatet ska bli som bäst. En vattenbaserad färg torkar snabbare på ytan vilket medför att det inte är lika lätt att gå tillbaka och bättra om du tex. ser att färgen runnit. Är du där och försöker jämna till med penseln/rollern så är det lätt att det bara blir värre. Men man lär sig tekniken rätt snabbt. Den största fördelen med den oljebaserade lackfärgen är som jag nämnde tidigare att den flyter ut bättre. Är man nybörjare på målning av snickerier/möbler så är denna kvalitet mer förlåtande. 

 
Mitt härligt gröna linneskåp har jag målat enligt beskrivningen i inlägget. Jag använde mig av en oljebaserad grundfärg för att stoppa genomblödning från den tidigare behandlingen. Därefter två strykningar (eller tre kan det ha varit...) med en vattenbaserad snickerifärg, glans 40. Jag använde mig av en pensel med syntetborst samt en filtroller. Och resultatet är mycket väl godkänt! Jag är riktigt nöjd med den härliga färgklicken i vårt sovrum.

Härmed avslutar jag dagens lektion i hur jag målar möbler. :-) Och har ni några följdfrågor så ska jag försöka besvara dom i detta inlägg.

Foto: Hildur Blad

Smakprov: Bemz+MarimekkoIdag bjuder jag på några smakprov från samarbetet mellan Bemz och Marimekko.

Bemz är företaget som gjort sig känt för skräddarsydda överdrag till många utav IKEAs möbler. Nu lanserar de en kollektion med tyger av Marimekko. Från och med den 27 maj kan du välja mellan överdrag i 11 av Marimekkos välkända mönster. I kollektionen ingår mönster skapade av Maija Isola, Kristina Isola, Anna Danielsson och Iiro A. Ahokas.

"Marimekko var vårt första val när vi började titta på att utöka vår Scandinavian Designer-kollektion, och vi är mycket glada att få chansen att jobba med detta ikoniska designföretag." säger Lesley Pennington, VD och grundare av Bemz.

Marimekko-textilierna kan mixas och matchas med Bemz övriga utbud, och de är naturligtvis maskintvättbara, i 100 % bomull. Kollektionen kommer att finnas tillgänglig till över 70 av IKEA:s soffor och fåtöljer, både gamla och nya modeller.

Citerat ur pressmeddelande från Bemz

Pressbilder Bemz

Kombinationer - vardagsrumIdag har jag gjort ett färgsättningsförslag. Ett vardagsrum i vinkel som ska fräschas upp. På väggarna sitter en målad textiltapet. För att åstadkomma största möjliga skillnad till minsta möjliga insats beslutades att väggarna skulle målas om. Jag hade en pläd att utgå ifrån när det gäller färgskalan i rummet.
Pläden heter Jorun och finns att köpa på IKEA. Som bas i rummet passar kulören NordsjöHarmonisk bra. En ljus kulör som harmonierar med den lattefärgade kulören som ska målas på den ena kortsidan i rummet, där tv-n och soffgruppen är placerad. På andra kortsidan i det vinkel-formade vardagsrummet målas en grön fondvägg. En gulgrön kulör som tillför energi och dessutom passar bra ihop med den teakmöbel som är placerad utmed väggen. I denna del av rummet är dessutom ett matbord placerat.För att tillföra ett blickfång till vardagsrummet passar det bra med ovanstående tapet ur kollektionen Virtue från Midbec. En kollektion fylld av tapeter i retrostil vilket passar detta 70-talshus perfekt. Detta mönster finns både med grön botten och svart botten. Båda skulle passa bra i rummet. Även om jag personligen föredrar den med grön botten eftersom den tillför mer färg till rummet som i nuläget mestadels består av olika bruna och beiga toner.
Som jag tidigare nämnde är det en målad textiltapet på väggarna. Och för att slippa bredspackla för att tapetsera sätts istället en spånskiva i lämpligt format upp på den ena långsidan i rummet. Ett enkelt och billigt (endast en tapetrulle behövs) sätt att skapa ett blickfång när man kommer in i vardagsrummet. Och dessutom ett smart sätt att visuellt dela av den långa väggen som varken har några möbler eller fönster som bryter av.

Foto: Hildur Blad

Emma - en modern tapetsagaEmma von Brömssen har för
Boråstapeter designat sin första tapetkollektion, EMMA .

Inför denna kollektion har hon studerat uppbyggnaden av äldre tapetmönster. Stickningar, flätad korg, smycken och frimärksgravyrer gav henne inspiration till de unika mönstren. Tanken är att ögat ska vandra genom berättelsen.
Totalt består kollektionen av fyra olika mönster i totalt tolv färgställningar. Man har valt att använda sig av limtryck eftersom det ger en känsla av hantverk. Och för första gången har man även använt sig av en ny limtrycksmetod som kan hantera guld-, silver- och kopparfärger. Detta för att man ska få ytterligare en känsla av hållbar design och vardagslyx.

Resultatet är en tidlös kollektion med en modern tvist som lever genom trender som kommer och går.

Du missade väl inte att det är fåglar på tapeten? Och även på bänken på översta bilden. Som sagt. Fåglarna syns överallt nu.

Pressbilder: Boråstapeter


Funderingar: uteplatsJag håller på och fixar iordning vår inglasade uteplats. Basen blir svart och vit. Vad annars!? ;-) Äntligen är det dags för uteplatsen att få samma stil som övriga huset. *längtar* Det går sakta men säkert framåt. Fixar lite varje dag. För tillfället är det utemöblerna som målats vita. Därefter är det dags att sy nya dynor eftersom de gamla sett bättre dagar. Sedan är det dags för själva uteplatsen att till att börja med få sig två lager vit färg. Kommer att bli en enorm skillnad mot hur det ser ut idag. (Bilder kommer.)
Insynsskyddet/solskyddet på bilden här ovan faller mig i smaken. Cirklarna bidrar till lekfullhet och mjukar upp intrycket vilket i mitt tycke är behövligt när färgskalan är enbart svart och vit. Använder man sig inte av ett flertal kulörer när man inreder är det betydligt viktigare att använda sig av olika former för att göra det hela mer spännande för ögat.
Vill du få mer inspiration till din balkong eller uteplats? Klicka
här.

Foto: Elle Interiör/Magnus Anesund

En favorit sedan länge - nu min


Nu är det färdigjobbat i färgaffären för denna vecka. Skönt! För nu är jag trött. Det har varit en hektisk och spännande vecka. Resten av helgen ska jag bara koppla av, vara med familjen och inte göra mer än nödvändigt. :-)
På väg hem från jobbet sprang jag in en sväng på MediaMarkt och trängdes med en massa folk. Kom snabbt ut med det som jag var där för att köpa. En Telia Kobra i svart. Gillar verkligen originalkobran men den här duger minst lika bra och har dessutom alla de funktioner som vi behöver i en telefon. Men jag ska inte försöka förneka något. Mest köpte jag den för att den är snygg, inte för att vi egentligen behöver en ny telefon. ;-) Men med ett kampanjerbjudande och dessutom 20% rabatt så blev kostnaden 199 kr. Helt ok för nåt snyggt men inte helt nödvändigt! Jag är nöjd!

Den gröna väskan har blivit en favorit för min del. Fulsnygg! Men rejäl och mycket praktisk. Rolig färg och dessutom extra speciell eftersom min mormor haft den tidigare. Jag gillar!

Fortsatt trevlig helg till er alla!
 
Foto: Hildur Blad

Fredagspanelen hos Elle Interiör


Från och med idag startar Elle Interiör något som kallas
Fredagspanelen. Här kommer några av Sveriges mest lästa inredningsbloggare att varje vecka svara på en fråga gällande inredning och design. Jag befinner mig verkligen i fint sällskap, med proffsiga och inspirerande bloggare. Otroligt roligt att få vara med i ett sådant sammanhang.
Första veckans fråga är: Hur skapar du vårkänsla hemma hos dig?
Här kan du läsa vad jag och de övriga i Fredagspanelen svarade.

Bilder: Elle Interiör

Fågelspaning: Fågel på gren


Först och främst. Jag är överväldigad och jätteglad över era kommentarer gällande min vinst i "
Jakten på Sveriges härligaste inredningsblogg". Det värmer! Och motiverar mig att fortsätta satsa än mer på bloggandet. Både med tanke på tid och innehåll.

Men idag ska ni få följa med mig på fågelspaning! :-) Omedvetet, men säkerligen påverkad av rådande fågeltrend så har alltfler fåglar flyttat in i vårt hem. Dom finns numera att tillgå i alla möjliga former, färger, material och storlekar.
Första fågelart vi skådar syns i vårt sovrum. Två små fåglar - har på varsin gren slagit sig till ro. Den ena fågeln har sitt lilla huvud rakt fram den andra tittar åt sidan. Två fåglar som jag fått av min kära granne och som jag gillar skarpt. De är tänkta att användas som krokar eller enbart som dekoration för att de är så fina.
Blir du sugen på egna fåglar på gren? Kanske något för barnens rum? Hos likasom.com kan du beställa dina egna fåglar på gren - i färgerna som syns på bilden.


Foto: Hildur Blad
Produktbild:
likasom.com

Vilken dag!Nyss hemkommen från en låååång dag på jobbet. Och en intensiv sådan med tanke på att "min" färgaffär firar 2-årsjubileum med start idag. Många kunder och ett flertal leverantörer fanns på plats i butiken. Och självklart bjöds det på prinsess-tårta. Precis som det ska vara när det är kalas. 
En bra dag blev ännu bättre när jag i eftermiddags fick ett telefonsamtal. Ett mycket efterlängtat sådant men ändå oväntat. Jag vann tävlingen på kanal5.se, "
Jakten på Sveriges härligaste inredningsblogg"!!!

Motiveringen lyder:
Med en fantastisk känsla för både färg och form har vår vinnare inte bara lyckats skapa finfina miljöer utifrån fastslagna teman, utan lockar dagligen sina läsare att fixa och dona i sina egna hem. Grattis säger vi till Hildur och bloggen Fixa&Dona!

Jag är såå otroligt glad! Men har nog inte riktigt förstått vidden av det hela ännu. Känns fortfarande overkligt. Men nu ser jag med spänning fram emot nya utmaningar. Det här kommer att bli bra. För mig och för er! Jag kommer att blogga vidare i sann fixa&dona-anda så ni kommer att känna igen bloggen även i fortsättningen. Och säkerligen blir det en hel del nyheter också. *spännande*
Denna tävling och att få inreda utifrån olika teman har verkligen fått mig att bli än mer sugen på inredning. (Om man nu kan bli det!?) En ny värld öppnade sig. En värld av möjligheter. Imorgon ser ni mig i ytterligare ett sammanhang.
Oh, det är så roligt det här! *supderduperglad*

Nu är det vila på soffan som gäller och sista perioden av ishockeyn. Imorgon är en ny dag. Dags att presentera ett nytt färgsättningsförslag. Och förhoppningsvis kommer det många kunder även denna dag.
 
Foto: Hildur Blad

Tänk att det redan gått två årNu är det två år sedan "min" färgaffär slog upp portarna. Tiden går fort när man har roligt! I dagarna tre, 7-9 maj firar vi 2-årsjubileum. Med riktigt bra erbjudanden på både färg, tapeter och golv. Och så blir det tårta till våra kära kunder. Precis som det ska vara när det är kalas. :-)

Foto: Nordsjö Idé&Design

Bemz+Marimekko=santFrån och med den 27 maj finns några utav Marimekkos mest välkända och älskade mönster att beställa som överdrag till IKEA:s populära soffor och fåtöljer hos
Bemz. Dessa ingår i Bemz Scandinavian Designers Collection. 
Det ska bli spännande att se vilka mönster och färgställningar som finns med i denna kollektion.

Collage utav pressinbjudan från Bemz

Tapetfunderingar

 
Som jag nämnt tidigare är det inom kort dags för omtapetsering av
fondväggen i vårt vardagsrum. Det dröjde "bara" drygt ett år innan jag hittade en tapet som föll mig i smaken. Igår hängde jag upp två tapetprover provisoriskt och kände mig för. Samma mönster, olika färgställningar. Första gången jag såg detta mönster tänkte jag genast på Designers Guild och mitt favoritmönster Anichov. Men tyvärr finns inte det mönstret i någon färgställning som känns helt rätt.
Tapeten som jag nu funderar på att sätta upp i vårt vardagsrum kommer ur den nya tapetkollektionen Uni Royal från Intrade.
Från början hade jag tänkt mig tapeten med gulgrön bottenfärg. Men allteftersom dagen gick och ljuset ändrades kändes det mycket fräschare med den ljusare tapeten. Min nyinhandlade pläd och kudden jag köpte på Indiska till vardagsrumstemat fick ta plats framför tapetproverna för att jag skulle kunna få en bättre uppfattning om vilken färgställning som blir bäst.
När maken kom hem från jobbet fick han säga sitt. Han valde den ljusa. Då fanns det ingen tvekan längre. :-) Vi kör på den ljusa varianten.
En härligt somrig och lekfull tapet som kommer göra stor skillnad i vårt vardagsrum! Egentligen är inte detta min stil på tapet - nästan lite för gullig och romantisk. Men mixat med vårt svarta golv, högblanka vita möbler och många raka linjer mjukar tapeten upp intrycket både färgmässigt och stilmässigt. En effektfull brytning!

Foto: Hildur Blad

Pippi på fåglar!Jag har fått pippi på fåglar! Och säkerligen fler med mig. Fåglar är verkligen trendiga just nu och därför är utbudet extra stort. Dom finns att tillgå i alla möjliga former, färger och storlekar.
Här kan du läsa mer om fåglarna som syns på bilden. Tror bestämt jag ska bjuda med er på fågelskådning hemma hos mig nån dag. ;-) I detta hem finns ett flertal olika varianter att skåda.

Foto: Martin Löf/Elle Interiör

Vinnare av Pappelina-mattan


Det är nu dags att meddela vinnaren utav 
Pappelina-mattan från FÖRR. Den som har lyckan att få en alldeles egen Vera Svart i storleken 70x225 cm (värde 1180 kr) är Liw. Stort grattis till vinsten!


Färgsätt taketVem har sagt att taket måste vara vitt? I ett rum som är sparsamt inrett kan ett färgsatt tak bli pricken över i. Eller varför inte låta färgen på fondväggen följa med upp i taket. Spännande för ögat, utan att för den skull bli "för mycket".
Skapa ett nytt och spännande intryck. Enfärgat. Mönstrat. Möjligheterna är många. Endast din fantasi sätter gränserna. Våga mera... det är ju bara att måla vitt igen om det inte blir som du tänkt dig. :-)
På bilden nedan har den gröna kulören valts med syftet att framhäva träväggen. Och tillsammans med rosa väggar blir intrycket lättsammare. En mix av kulörer och material som sannerligen kräver rätt miljö. Men visst är det effektfullt och hos mig föds nya idéer. Idéer som sedan anpassas och utvecklas utefter de förutsättningar som råder när jag gör färgsättningar hos mina kunder.
 


Foto: Alcro

Petits Fours - färgglatt på tapetenPetits Fours är en ny tapetkollektion från
Intrade. En härligt färgglad kollektion med en mix av både mönster och färger. Apelsin, bubbelgumsrosa, turkos och lila är några av färgerna som syns på tapeterna. Blommor, grafiskt 50-tal, prickar och ränder. En härlig mix - som en godispåse i tapetform.
Denna samling tapeter skiljer sig verkligen från mängden. Helt i min smak! Och snart ska en tapet i denna kollektion få äran att hamna på en vägg i storebrors rum.Foto: Intrade

Sammanfattning utav de senaste fem veckorna

Nu är tävlingen "Jakten på Sveriges härligaste inredningsblogg" i princip avslutad. Idag presenterades den sista temavinnaren. Nu är det bara att invänta besked gällande vem av oss deltagare som får den stora äran att bli inredningsbloggare på kanal5.se. Och jag kan inte förneka - jag vill väldigt!!! gärna vinna. Inte för vinnandets skull utan för att jag ser det som en rolig utmaning och för att det förhoppningsvis kan leda vidare till andra utmaningar i framtiden.

Nu när jag inte längre kan påverka utgången på denna tävling tycker jag det känns passande att göra en sammanfattning utav dessa väldigt roliga, utmanande och givande veckor. Jag har verkligen lärt mig mycket. Blivit en bättre fotograf. Lärt mig ett nytt sätt att tänka. Blivit mer produktiv och än mer kreativ. Och lusten att blogga har otroligt nog ökat. Det är så roligt det här! Om jag drömmer om min framtid skulle jag vilja jobba mer med själva inredningsbiten. Inte bara med färg... Vi får väl se vad framtiden för med sig. Det händer trots allt en hel del. :-) Nu måste jag bara försöka strukturera upp allt.

Veckan innan tävlingen körde igång hade jag fullt upp med att planera de kommande fem veckorna. Att bestämma mig för vilken linje jag skulle följa. Om jag skulle visa en ny sida av mig själv eller om jag skulle inreda i sann fixa&dona-anda. Men jag beslutade mig för att köra min "vanliga" stil men ändå försöka tillföra något nytt.Vecka 1 var temat GreenHouse. Jag körde igång hårt med slipning och målning av mina väldigt nedgångna utemöbler. Därmed ett projekt på att-göra-listan avklarat. :-) Tapetkollektionen Pip från Intrade anlände till jobbet denna första temavecka. Jag kände omedelbart att dessa tapeter "måste" jag ha med!!! Väldigt långt ifrån min egen stil men ändå inte. Härligt lekfullt!
Därmed var tonen satt för de två första veckornas bidrag.Vecka 2 var temat Bjudning. Jag utgick från den härliga tapeten och beslutade mig för att duka upp till glasskalas. Ett glasskalas som sedan grannfamiljen inbjöds till. Behöver jag säga att barnen var överförtjusta!?
Att duka fint är egentligen inte alls min grej. Brukar ha fullt sjå med att hinna städa och laga maten när vi ska ha gäster. ;-) Så det här var en riktig utmaning! Och att sen få till dukningen på bild var en än större utmaning.
Men all tid och ansträngningar jag lade ner på detta tema lönade sig. Jag vann tema bjudning! Tack för era röster!Vecka 3 var temat ordning&reda och jag använde mig av min egen hall. Så som den redan såg ut, men tillförde några användbara detaljer från Indiska. Vilka gjort vår hall än mer praktisk. Detta tema fick jag återigen flest antal röster. Aldrig kunde jag tro att jag skulle vinna ytterligare ett tema. Stort tack!!!Vecka 4 var temat Sovrum. Jag drabbades av halsfluss och var sängliggande fram till onsdagen. Jag som hade stora planer... Men det var bara att tänka om. Så snart krafterna återvänt tapetserade jag tre väggar i vårt sovrum och körde igång med målningen utav fondväggen. Detta tema var en höjdpunkt. Ett bidrag med glimten i ögat - härligt lekfullt. Detta var det roligaste temat i mitt tycke och som jag är mest nöjd med. Ett sovrum som skiljer sig från mängden. Nu ska jag bara skicka iväg bilder på barnen för framkallning. Min tanke är att mixa svartvita foton med barnens teckningar på tvättlinan.
Mitt syfte med detta bidrag var inte att "alla" skulle vilja ha ett  likadant sovrum utan att inspirera till att tänka nytt, att våga prova något annorlunda. Att låta den ena tanken leda vidare till den andra!Vecka 5 var temat Vardagsrum. Denna vecka inredde jag ett tillfälligt vardagsrum. Maken och hjälpsamma grannen hjälpte mig att bära upp (och ner) bäddsoffan från källaren. Saker flyttades fram och tillbaka. Funderade. Ändrade lite och till sist kände jag mig nöjd.Och visst är det praktiskt när man kan bestämma själv vad som ska synas på bild. ;-) Så här såg det ut när jag höll på och fotograferade och samtidigt var hemma med en sjuk lillebror. Han ville sitta i soffan och titta. Och vips sov han - i schäslongsdelen av bäddsoffan. Som inte alls kunde sitta ihop med resten av soffan eftersom bordet då inte passade i storlek och såg bedrövligt ut på bild. Men som sagt. Då är det bra att kunna beskära bilder som man vill. :-)

Jag vill avsluta med att återigen tacka alla er som röstat på mig under dessa veckor! Jag mycket glad och tacksam!!! Och jag vill avslutningsvis även tacka kanal5.se som utsedde mig till en utav de fem deltagarna i "Jakten på Sveriges härligaste inredningsblogg". Det har varit enormt roliga och givande veckor. Nu är det bara att vänta och se... *håller tummarna*

Foto: Hildur Blad

Somrig pläd i favoritfärgerna turkos&lime

 
Gick en snabb runda inne på Hemtex förra veckan medan jag väntade på att lillebrors penicillin skulle blandas på Apoteket. När jag fick syn på ovanstående pläd kunde jag inte stå emot. Jag var bara "tvungen" att göra ett inköp. En  härligt somrig pläd i favoritfärgerna turkos och lime! Och som dessutom kommer passa perfekt när jag tapetserat om fondväggen i vårt vardagsrum. Har äntligen hittat en lämplig ersättare till Kvitter. Det tog bara sisådär ett år att hitta en tapet som föll mig i smaken. :-) (Och övriga familjen har godkänt mitt tapetval) 
Klicka här för att se hur det ser ut i vårt vardagsrum nu.
 
Och på tal om vardagsrum. Idag är sista chansen att rösta i tävlingen "Jakten på Sveriges härligaste inredningsblogg" som arrangeras av kanal5.se. Och denna sista tävlingsvecka är det vardagsrummet som det fokuseras på. Här kan du se mitt och de övriga deltagarnas bidrag. Och vill du rösta gör du det isåfall här. Och som vanligt har de som röstar chansen att vinna ett presentkort från Indiska.

Foto: Hildur Blad

Designpris för Årets TapetDesignpriset för Årets Tapet gick i år igen till Boråstapeter. För sjätte året har de svenska vinnarna i EDIDA/Elle Deco International Design Award korats. Även förra året vanns kategorin Årets Tapet av Boråstapeter för kollektionen LINNÉ med mönster av några av vårt lands främsta formgivare.
Detta år utsågs tapetkollektionen LONDON innehållande åtta unika mönster formgivna av Hanna Werning till Årets Tapet.

Själv har jag tapetserat med en tapet ur denna kollektion hos makens bror och hans sambo.
Klicka här så får du se hur det blev.

Foto: Boråstapeter

Nobilis - god smak

Idag blir det
mera blått. Tapeten på bilden faller mig i smaken. Blått och vitt som bas känns fräscht. Och med inslag av svart skapas kontraster vilket gör det hela lite mer spännande i mitt tycke. Att det är en fjäril som fladdrar mellan grenarna bidrar med det härligt lekfulla som tilltalar mig.
Den himmelsblå tapeten med körsbärskvistar kommer från Nobilis och finns att beställa här (sida2). Nobilis är latin och betyder god smak.

Foto: Martin Cederblad/Sköna hem

Med inspiration från 60-talet


I söndags hjälpte jag min lillebror att komma igång med tapetseringen i hans nya lägenhet. Så idag bjuder jag på ett smakprov på tapeten som sitter på båda kortsidor i vardagsrummet. Att ha en mörkare tapet på kortsidorna i ett avlångt rum gör att rummet känns mer fyrkantigt.
Den mönstrade tapeten kommer från
Midbec, kollektionen OnOn. En tapetkollektion med inspiration hämtad från 60-talet. Tidsenliga mönster- och färgkombinationer förstärkta med metalliceffekter.
Tapeterna i denna kollektion är extra breda, 68 cm istället för 53 cm vilket är det vanligaste måttet. Limmet på väggen. Och lätt att få snygga (alltså osynliga) skarvar. En tapet som jag absolut kan rekommendera!
Den mönstrade tapeten kombineras med en sandfärgad tapet ur kollektionen Design#2 från Eco tapeter. En favorit i repris för lillebrors del. Läs mer här.

Har du kollat in bidragen på tema: vardagsrum i tävlingen "Jakten på Sveriges härligaste inredningsblogg"? Här kan du ta del av de fem bidragen i varierande stilar och rösta på det förslag som faller dig mest i smaken. Och ingen blir gladare än jag om mitt grafiskt svartvita bidrag med gröna och rosa accenter vinner ditt gillande. :-) De som röstar har chansen att vinna ett presentkort från Indiska.

Trevlig helg till er alla!


Foto: Hildur Blad

Fönsterfilm Orkidé


Strössel Design som är mest kända för sin fönsterfilm med pelargon-silhuetter har nu lanserat ett nytt mönster. Denna gång med orkidéer. Filmen skyddar mot insyn men släpper in dagsljuset. Lätt att fästa. Lätt att ta bort och möjlig att återanvända.

Idag är sista chansen att tävla! Du har chansen att vinna en Pappelina-matta från FÖRR. För instruktioner och deltagande klicka här.

Foto: Strössel Design