Repetition: målning av möblerJag har fått många frågor den senaste tiden gällande hur jag brukar gå tillväga när jag målar möbler. Så idag är det dags att berätta hur jag brukar göra. För att illustrera dagens inlägg återanvänder jag några bilder från tidigare inlägg som passar bra till dagens sammanfattning och repetition.

Steg ett är ALLTID att tvätta med målartvätt. Om du börjar slipa din möbel utan att tvätta "slipar du in" smutsen. Att tvätta med målartvätt innan målning är mycket viktigt för att vara säker på att få ett så bra slutresultat som möjligt. Detta i synnerhet när det gäller möbler och snickerier som blir smutsiga på ett helt annat sätt än väggar i ett vanligt rum. Om du hoppar över tvättning med målartvätt är risken stor att det finns smuts- och fettfläckar kvar vilket gör att färgen inte fäster eller att vidhäftningen blir dålig. För egen del använder jag mig alltid av
BIOkleen´s målartvätt avsedd för kombiduken. Fördelen med denna målartvätt är att det bara är att torka av med en trasa, eller deras egen Kombiduk som är behandlad med målartvätten. Ingen sköljning eller avtorkning med vatten behövs efteråt. Det ska vara så enkelt som möjligt!


Efter tvättning är det dags för slipning. Kornstorleken avgörs beroende på hur mycket som ska slipas. Ska ytan mattas ner? Ska lacken slipas bort? Beroende på vad som ska slipas använder jag mig av olika verktyg. Till små ytor såsom gavlarna på string-hyllan, bordsben och stolsben passar det perfekt att använda mjuka slipsvampar som finns i ett flertal kornstorlekar. 
Är det större och dessutom plana ytor brukar jag använda mig av min slipmaskin. Helt ovärderlig när det är mycket som ska slipas bort för att få ett slätt underlag.


Vid slipning av tex stolar och ytor som är för små för att kunna använda slipmaskinen på är Sandblaster ett perfekt verktyg. Slipverktyget är ergonomiskt utformat och handtaget mjukt och greppvänligt för maximal komfort. Dessutom är handtaget svängbart för att underlätta vid slipning. Det passar ypperligt vid slipning i vinklar med tanke på den pilformade framdelen. Defintivt värd att införskaffa om man slipar möbler och snickerier ofta. (I detta inlägg kan du läsa mer om Sandblaster)
Efter slipning är det återigen dags att tvätta med målartvätt. När möbeln torkat är det dags för ett lager grundfärg. Är det gamla möbler brukar det vara ett måste att använda sig av en oljebaserad grundfärg, i mitt fall Häftgrund från Nordsjö, för att spärra för genomslag från äldre behandlingar. En vattenbaserad grundfärg har inte den spärrande förmågan, å andra sidan luktar den mindre och torkar snabbare. Så är det nyinhandlade och obehandlade möbler är det helt ok att använda en vattenbaserad grundfärg.
När grundfärgen torkat är det dags för två lager snickerifärg. Den finns både som vattenbaserad och oljebaserad och i ett flertal olika glanser. Jag brukar vanligtvis använda mig av glans 40, halvblank. För att uppnå en större effekt kan jag ibland måla med högblank färg (glans 90). Är du ute efter en matt känsla är glans 15, halvmatt lämplig.
Så långt det är möjligt brukar jag använda mig av vattenbaserad snickerifärg, Ready V 40 från Nordsjö. Eftersom den torkar snabbare, luktar mindre och dessutom är det enkelt att rengöra penslar och rollers. Är det däremot stora krav på en mycket slät yta använder jag mig av en oljebaserad färg eftersom den "flyter ut" bättre.


Men det är ju inte enbart underarbetet och kvalitén på färgen som avgör slutresultatet. Verktygen är enormt viktiga. En pensel av lägre kvalitet är inte att rekommendera om du vill ha ett bra resultat. Är det vattenbaserad färg som används ska borsten på penseln helst vara gjorda av syntet. Är det däremot oljebaserad färg så är det naturborst som är det bästa att använda. Det finns även penslar med blandborst som fungerar till både vatten- och oljebaserad färg. Om du tänker rolla möbeln/snickerierna är det en skumgummiroller, filtroller eller mohair-roller som ger det bästa resultatet. Absolut inte en vanlig roller som används till väggar eller tak. Då får ytan mycket gräng, dvs. blir "knögglig". Jag brukar själv använda mig av en filtroller. Tycker den lägger på lagom med färg, mer än en skumgummiroller och jag uppnår en jämn och fin yta.
Oljebaserad resp. vattenbaserad lackfärg kräver lite olika målningstekniker för att slutresultatet ska bli som bäst. En vattenbaserad färg torkar snabbare på ytan vilket medför att det inte är lika lätt att gå tillbaka och bättra om du tex. ser att färgen runnit. Är du där och försöker jämna till med penseln/rollern så är det lätt att det bara blir värre. Men man lär sig tekniken rätt snabbt. Den största fördelen med den oljebaserade lackfärgen är som jag nämnde tidigare att den flyter ut bättre. Är man nybörjare på målning av snickerier/möbler så är denna kvalitet mer förlåtande. 

 
Mitt härligt gröna linneskåp har jag målat enligt beskrivningen i inlägget. Jag använde mig av en oljebaserad grundfärg för att stoppa genomblödning från den tidigare behandlingen. Därefter två strykningar (eller tre kan det ha varit...) med en vattenbaserad snickerifärg, glans 40. Jag använde mig av en pensel med syntetborst samt en filtroller. Och resultatet är mycket väl godkänt! Jag är riktigt nöjd med den härliga färgklicken i vårt sovrum.

Härmed avslutar jag dagens lektion i hur jag målar möbler. :-) Och har ni några följdfrågor så ska jag försöka besvara dom i detta inlägg.

Foto: Hildur Blad

Kommentarer
Postat av: solrum|fnurr

tack, vilken bra målningskurs. har ett gäng olika pinnstolar som jag ska måla i samma färg till köket. dina tips kommer vara bra att ha!

Postat av: karola

Bra med lite proffsknep! ...den gröna skänken blev snygg.

2009-05-13 @ 21:22:51
URL: http://alltidinredning.blogg.se/
Postat av: House of Jammi - blogg och webshop

Funderar på att måla om ett skåp, så detta var toppentips!

2009-05-13 @ 22:16:10
URL: http://houseofjammi.blogg.se/
Postat av: maja

skulle du spraymåla stringhyllor, gavlarna tänker jag på. ska man ha matt eller blank färg?maria

2009-05-13 @ 22:19:58
Postat av: Bröllopsfixaren

Hej hej fin blogg du har :)jag startade för en vecka sen ett socialt experiment.

jag vill få mitt bröllop men ekonomin säger annat.

bröllopsbloggen har nu startat i hopp om att få min dröm att gå i uppfyllelse...

jag hoppas verkligen att du kikar in och säger hej.

2009-05-13 @ 22:26:13
URL: http://brollopsbloggen.webblogg.se/
Postat av: Cel'Dara

Tack för alla tipsen, kanon ju!

Jag håller just nu på att måla om ett badrumsskåp, så alla tips mottages tacksamt med andra ord. :-)

Jag målar med vattenbaserad lackfärg från Landora men har inte fått det resultat som jag önskar. Testade först med skumgummiroller men det blev en himla massa bubblor bara. Slipade då ner alla bubblorna för att sen testa mohairroller istället, men fick samma bubbliga resultat med den. :-(

Nu orkar jag inte testa fler rollers så jag tänker slipa igen och testa med pensel istället. Hoppas det ska bli bra till slut!

2009-05-13 @ 22:28:02
URL: http://celdara.blogspot.com
Postat av: Elaine

Hej!Bra tips! Jag har också, vid ett tillfälle, testat vattenbaserad lackfärg och tyckte att det var svårt att få en fin yta. Jag har för mig att färghandlaren sa att man bara får dra en gång snabbt, inte hålla på och dra färgen fram och tillbaka. Vad säger du?Vad innebär "glans 40", är det halvblank ?Tack för en färgstark blogg!

2009-05-14 @ 06:35:46
Postat av: Hildur

maja: Gavlarna på stringhyllan skulle jag absolut spraymåla. Själv använde jag blank sprayfärg när jag sprayade mina. Men det är enbart en smaksak vilken glans man väljer i detta fall. Och spraya flera gånger, men tunnt. Då undviker du att färgen rinner.

Cel'Dara: Lät inget roligt det där. Rent allmänt kan man säga att det är bra att rulla lugnt. Annars är det lätt att man får in luftbubblor i färgen. Sen beror det ju även på hur bra färgen som man köpt är. ;-)

Elaine: Jo, med vattenbaserat gäller det att få det bra med en gång. Eftersom den torkar till på ytan såpass snabbt är det svårt att gå tillbaka och bättra om man ser att det runnit eller helt enkelt inte ser bra ut någonstans. Helt korrekt, glans 40 betyder halvblankt.2009-05-14 @ 07:15:25
URL: http://fixaodona.blogg.se/
Postat av: Jannice

Snyggt! Tack för tipsen, jag ska själv snart i målatagen hos en kund! Kanske kan jag övertala dem att få in lite färg???Kram Jannice

2009-05-14 @ 08:04:32
URL: http://www.addsimplicity.blogspot.com/
Postat av: SNYdesign

Flotte tips:) Jeg har en lampe som skal males i helgen:) Legger ut bilde etterhvert:)

2009-05-14 @ 10:01:03
URL: http://snydesign.blogspot.com
Postat av: Cornelia

Tack för superduper bra målningstips! Nu måste jag verkligen ta tag i o måla min gamla teakbyrå! Fast först får jag nog ta o måla klart vårt förråd ;-)

2009-05-14 @ 10:44:22
URL: http://mitthemochmintradgard.blogg.se/
Postat av: I våran lilla vrå

tack för bra tips.... De kommer jag ha användning för!

2009-05-14 @ 11:03:28
URL: http://cettciliasklotter.blogg.se/
Postat av: Linda

Det här faller väl egentligen utanför ämnet, men har du tips på var man får tag på teakolja för inomhusbruk? Eller finns det någon annan olja som fräschar upp fina femtiotalsmöbler?

2009-05-14 @ 11:06:49
Postat av: Nina

Oh my!! Tyget/tapeten du har satt som tavla på din bänk i sovrummet, vart katten kommer det ifrån?! Kärlek vid första ögonkastet!! Tacksam för svar!/Nina

2009-05-14 @ 12:14:57
URL: http://www.moi.bloggagratis.se
Postat av: L-A

Vilka bra tips. (Har en liten stringhylla liggande, men har velat hela tiden om den ska målas eller ej.)Vill passa på att säga att din blogg är en otrolig inspirationskälla och man blir alltid så glad av att kika in hos dig!

2009-05-14 @ 15:09:13
URL: http://borgen.blogg.se/
Postat av: Stella

Härligt med lite handfasta tips!! Jag har ett matbord i massiv oljad ek som jag nu såå gärna skulle vilja ha vitt men alla jag pratat med säger att det är omöjligt att måla oljat trä. Vad tror du, är det ett omöjligt projekt eller har du nåt bra tips??

2009-05-14 @ 15:24:32
Postat av: Lisa

Mästaren, vart några ah-an här för mig. Får plugga på detta tills jag blir frisk och åker till jobbet igen. ha ha. Är ju en hel del att lära sig om färg i början.danke :D

Postat av: Lisa

Mästaren, vart några ah-an här för mig. Får plugga på detta tills jag blir frisk och åker till jobbet igen. ha ha. Är ju en hel del att lära sig om färg i början.danke :D

Postat av: Lisa

glömde nämna, gud va piffig du är! jätte söt! och hoppas det gått bra i tävlingen för dig! dina inlägg är klart roligaste!

Postat av: Mrs. b

Vilka jättebra tips du bjuder på! Detta inlägg ska jag "spara i minnet", och återkomma till vid framtida målning!

2009-05-14 @ 20:44:57
URL: http://mrsbandco.blogg.se/
Postat av: Nina [ljuvligt]

Men åååh så bra! Har precis fyndat Stringhyllor och tänkte fixa till dem. Hade lite funderingar på gavlarna, eftersom de är överdragna med den där plasten/plastfärgen, eller vad man ska kalla den. Slipar du ner den helt? Vad är det för sprayfärg du använder sen? Ska genast iväg och köpa målartvätt och kvalitetspenslar, så att resultatet blir som jag önskar :D Tack för en toppenblogg och härliga tips!

2009-05-14 @ 23:12:44
URL: http://www.ljuvligt.wordpress.com
Postat av: Tesan

Hej Hildur! Gillar din blogg så mycket, man får alltid så användbara tips från dig. Mera!!!Jag har en fråga. Vi håller på att rusta upp våran lägenhet inför en försäljning och vi vill inte lägga ner en förmögenhet på det. Nu är det så att badrummet är katastrof och vi undrar om man kan måla på klinker? Hoppas!!!Mvh. Tesan

2009-05-15 @ 04:26:06
URL: http://tesansblogg.blogg.se/
Postat av: Rebecca

Det där gröna Babelfatet är ju bara för härligt! Jag har det i rött men blev lite sugen nu när jag såg ditt gröna, friska stilleben...

2009-05-15 @ 15:28:05
URL: http://www.rebeccaelfast.com
Postat av: Cel'Dara

Tack för ditt svar! Jag har testat att rolla både sakta och snabbt. Verkar som att det kvittar hur jag gör, det blir massa bubblor ändå! :-(

Är Landora rent generellt en färg av sämre kvalitet? I så fall tänker jag inte handla den mer, även om den var lite billigare än den jag kollade på först (tror det var Nordsjö).

2009-05-15 @ 22:50:13
URL: http://celdara.blogspot.com
Postat av: Kristina

Tack! nu kan jag impa på min svärmor med lite info ;) Jättefin blogg! Tycker din skänk blev jätte snygg!

2009-08-04 @ 18:24:38
URL: http://charade.blogg.se/
Postat av: Karin

Hej,

Har ett gammalt ovalt IKEA matsalsbord i ek och ekfaner som jag skulle vilja ändra färg på. Jag vill att det ska bli väldigt mörkt brunt, likt ett mörbetsat trägolv.Vad ska jag tänka på? Hur gör jag? Tål materialet att slipas på och sedan målas?Kanske kan lämna in det till en snickare/hantverkare . vad kan det kosta tro?Tacksam för hjälp och idéer.

2009-12-10 @ 13:14:30
Postat av: yvonne

har funderat idag på hur jag ska måla om ett gammalt skåp? gick in på din blogg, hittade precis vadjag ville, tack för hjälpen imorgon ska jag köpa färg

2010-07-29 @ 19:53:36
Postat av: em möbler

wow snyggt det blev.du har verkeligen inte tummen mitt i handen! :)tack för alla tips

2011-08-09 @ 21:34:45
URL: http://www.kemmobler.se
Postat av: Linda

hejsan! Jag undrar om du vet var man kan vända sig med frågor om att måla om gamla möbler och om riskerna att de kan vara målade med blyfärg. jag hittar nästan ingen information om detta men har läst mycket i England när jag bodde där att det är jättefarligt att slipa bort färg med möbler som är målade med blyfärg. Här gör alla om gamla möbler hela tiden och det vill jag också men jag vågar inte. Skulle vara jättetacksam om du har någon information. Du har gjort jättemycket fint, tack för tipsen.// Linda

2011-09-07 @ 13:47:39
Postat av: Fastra i Mellansjö

Vad trevligt det är att titta in på din blogg!!

Du förklarar så bra och du målar i så härliga färger..inte bara i vitt;)Jag hoppas att jag nu ska få insperation att ta itu med mina möbler som väntar.Tack för alla tips//Annika

2011-09-21 @ 14:43:42
Postat av: Karin

Hej!
Jag uppskattar verkligen att du förklarar så detaljerat och framför allt varför man ska göra på ett speciellt sätt. Har sett på flera internetsidor att man ska tvätta innan man slipar. Ofta står det inte ens att det är målartvätt som ska användas och aldrig har jag sett en förklaring till varför.
Tack!

2013-08-10 @ 09:21:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback