Barnrum: rosa mönstermixarDet var länge sedan senast. Men ikväll var det dags igen. Dags för tapetsering. Denna gång var det dock inte hemma hos oss som jag tapetserade. Såå kul att se ett "nytt rum" växa fram. För det som ni ser på bilden är numera ett minne blott. Jag har bara två våder kvar att sätta, sen är hela rummet färdigtapetserat. Resultatet av tapetseringen bjuder jag på imorgon. Men ni kan få en ledtråd sålänge: rosa mönstermixar och barnrum.

Foto: Hildur Blad

Malmö tur&returTiden går fort när man har roligt! Igår eftermiddag begav jag mig till Malmö för att i morse närvara vid ett
frukostseminarium på temat inredning tillsammans med mina bloggkollegor Jannice och Charlotte. Morgonens program anordnades av HSB och Metro Bostad. Efter avslutat uppdrag strosade vi genom Västra Hamnen och intog årets första (i alla fall för min del) lunch utomhus, utmed strandpromenaden. Västra Hamnen och dess byggnader med många vinklar och vrår och spännande exteriöra färgsättning kändes väldigt inspirerande för en "färgnörd" som mig. Här har man vågat leka med färgklickar vilket skapar en extra dimension.
Hur man väljer att färgsätta sitt hus beror dels på byggnadsår, stil, material på fasaden och omgivande hus men också på vilken del av landet huset ligger. I mina trakter är det ont om putshus och kulörerna som syntes i Västra Hamnen ser man mycket sällan. Vill du lära dig mer om utvändig färgsättning och vilka kulörer som är passande till ditt hus rekommenderar jag dig att läsa mer här.Foto: Hildur Blad

Bröllopsyra hos Sandberg Tyg & Tapet


Med anledning av det stundande kungabröllopet har det under vårkanten lanserats ett flertal produkter på temat kungligt. Nu har bröllopsyran även smittat av sig på tapeter. Den 15 maj lanserar
Sandberg Tyg & Tapet som har sitt säte i Ulricehamn, Västergötland ett nytt tapetmönster som en hyllning till Kronprinsessan Victoria, Hertiginna av Västergötland och Daniel Westling. Tapeten pryds av liljekonvaljer som är landskapsblomman i Gästrikland där Daniel kommer ifrån. Mönstret är designat av Karolina Kroon och finns i tre behagliga färgställningar.
Vill du läsa mer om tankarna kring mönstrets tillkomst kan du göra det här.


Pressbilder: Sandberg Tyg & Tapet

Jakten på tapetenIgår gick jag på tapetjakt. Maria skickade en bild till mig och jag kunde efter en stunds letande förklara jakten avslutad. Tapeten på bilden heter
Hick´s Hexagon, finns i ytterligare tre färgställningar och kommer från Cole&Son, kollektionen The New Contemporary.
Jag vet inte vart bilden kommer ifrån, men jag gillar verkligen mixen av gammalt och nytt, grafiskt och romantiskt. Och tack vare den stora spegeln skapas ett djup i rummet. Inspirerande!


Inspiration hos Berga FormBerga Form bjöd på en inspirerande monter på Möbelmässan i februari. Här fanns många idéer som går att använda i sin egen trädgård. Insynsskydd/avdelare med stående eller liggande ribbor kombinerat med någon form av trallgolv för att skapa rum i trädgården. Krokar monterade på en regel till insynsskyddet fungerar bra för tillfällig förvaring. Har du tänkt ha Tubtrugs hängande som på bilden kan det dock vara bra att borra några hål i botten så att regnvatten kan rinna ut. Tubtrugs fungerar även fint som blomkrukor.

Nu ska vi ge oss ut i vårvädret. Sonens första fotbollsträning för säsongen är avklarad. Fortsatt trevlig söndag!Foto: Hildur Blad

Himmelsk frukost och inredningsinspirationNästa torsdag anordnas ett frukostseminarium högst upp i Turning Torso, Malmö. Morgonens tillställning arrangeras av Metro Bostad och HSB och ämnet för dagen är inredning. Glädjande nog har jag fått möjligheten att delta vid detta seminarium och i frukostsoffan kommer jag att befinna mig i gott sällskap tillsammans med Charlotte och Jannice. Vi kommer diskutera trender, prata inredning i allmänhet och bjuda på inspiration och konkreta tips.
I dagens Metro Bostad kan du läsa en artikel om frukostseminariet på sidan 19. Intresset har varit stort och trots ett extrainsatt seminarium är båda fullbokade. Jag ser verkligen fram emot detta tillfälle och att få träffa alla dessa morgonpigga personer som är lika intresserade av inredning som jag är. Nån av er som ska dit?

Skärmdump: Metro BostadLampa med färgad sladd


Glödlampor med färgad sladd syns både här och var nuförtiden. Mest exponerad (i bloggvärlden i alla fall) är väl
Bolagrets variant. I min jakt på en liknande lampa till ett inredningsuppdrag jag jobbar med fann jag taklampan Dallas från LampGustaf. Den finns i sju olika färger, med en stomme i metall som har samma färg som textilsladden. Dallas i grönt och gult åker genast upp på min vill-ha lista! Den skulle passa perfekt hängande över sängborden i vårt kommande sovrum. Som små lekfulla utropstecken. Den idén sparar jag på!

Foto: LampGustaf


SovrumsfunderingarEfter sommaren tänkte vi ändra om lite här hemma. Tanken är att jag och maken ska byta rum med
lillebror. Så nu har jag angenäma funderingar att ta tag i. Och gott om tid att samla idéer. Är sugen på att hitta på nåt nytt i vårt sovrum. Att göra ett rejält stilbryt från övriga huset. Vad vi i alla fall enats om i nuläget är att vi ska lägga in en heltäckningsmatta. Känslan i rummet kommer bli en helt annan med en heltäckningsmatta som utgångspunkt.
På bilderna från Mimou tilltalas jag av mixen av material, glanser och strukturer. Något som jag tänker absolut tänker använda mig av för att skapa ett levande och harmoniskt resultat. Det är mixen som gör skillnaden!Foto: Mimou

Wabi sabi - färgerna för hem i harmoniWabi sabi är en japansk inredningsfilosofi från 1600-talet som hyllar det icke-perfekta och som står för det autentiska, genuina och naturliga. Varje föremål har en historia att berätta. Här finns bara sånt som någon tycker om och som vårdas ömt.
Nu har Nordsjö Idé&Design tagit fram en ny färgkarta "Wabi sabi - färgerna för hem i harmoni". Här finner du 18 kulörer som passar stilen och som tillför harmoni till ditt hem.
Oavsett om du är bekant med wabi sabi eller ej är det i mitt tycke en härlig samling kulörer. Mycket färg utan att kännas skrikigt. Harmoniskt är ordet.

Foto: Hildur Blad

Målning - tre smarta idéer


En hall har ofta många dörröppningar. Ett sätt att visuellt lugna ner intrycket är att måla dörrkarmararna och dörrarna i samma kulör som väggarna. Samma princip kan användas vid val av kulör på golvlister. Vill du markera golvlisten eller ska den smälta in med väggen?
En trappa slits ofta mest på mitten av steget. Med två extra lager färg i avvikande kulör ökar du på slitstyrkan samtidigt som du markerar trappans form.
Med svart färg, spik och en pappersklämma kan du skapa tavelramar direkt på väggen. Ett flexibelt galleri där du kan hänga både foton, inspirationsbilder eller vykort. En idé som är lätt att plocka med sig och använda i andra sammanhang.
Vill du veta exakt hur man går tillväga för att genomföra dessa idéer bjuder Flügger färg på praktiska tips och förslag på lämpliga produkter
här.

Foto: Flügger färg
Collage: Hildur Blad

Årets första vitsippor och nytt till hemmet


Denna söndag bjöd bland annat på en tur till IKEA. Där inhandlades en ny vaxduk till köksbordet, svart med vita prickar. I sortimentet fanns även prickiga vaxdukar med marinblå, turkos, röd eller gul botten. Men vad vi egentligen for dit för att köpa var
NORDEN-bordet. Äntligen är det mitt!
På vägen hem stannade vi till och plockade årets första bukett med vitsippor. Nu är det vår på riktigt!

Foto: Hildur Blad

Tryck med tänkvärda citatJag har snöat in på tryck med tänkvärda citat. Det finns verkligen ett stort utbud! En ny favorit på temat tänkvärda citat kommer från
Keep Calm Gallery. Orden är sagda av Samuel Beckett som var Nobelpristagare 1969.

Tack för tipset WoopsieDaisy!

Foto: Keep Calm Gallery

The sky is the limit - bokstavligen talat


Tanken var att jag skulle åka till Milano imorgon för att tillbringa några intensiva och inspirerande dagar på möbelmässan
Salone Internazionale del Mobile som slog upp sina portar igår. Dock ser detta väldigt osäkert ut just nu med tanke på molnet med vulkanaska som stoppar all flygtrafik. Det fina trycket från Isa Form med uttrycket "The sky is the limit" stämmer bokstavligen in den här gången. I avvaktan på ett slutgiltigt besked så passar jag på att läsa några av alla de rapporter som bjuds från Milano.
Har du drabbats på något sätt på grund av molnet med vulkanaska?

Illustration: Isa Form

Rengöring och oljning av trallgolv


Nu börjar det i många delar av landet bli aktuellt att sätta igång med vårens och sommarens utomhusprojekt. Dock dröjer det säkert på de flesta platser ett tag till innan det är lämpligt att ta sig an de utvändiga målningsprojekten. Men ett projekt som man kan ta sig an tidigt på säsongen är tvättning och oljning av trätrall. Just detta ämne var något som diskuterades vid tre-fikat på jobbet häromdagen. Kanske är det någon av er, mina kära bloggläsare som har liknande funderingar. Därför bjuder jag idag på en
favorit i repris - Så gör du: rengöring och oljning av trallgolv.

Steg ett vid oljning av trallgolv är att tvätta. Det finns olika medel att använda sig av. Men min absoluta favorit är Terrasse&Möbeltvätt från Nordsjö. Jag har sålt många dunkar av detta medel och de som testat är alla lika imponerade av detta rengöringsmedel. Supereffektivt och lättjobbat. Om du tänkt använda dig av en pigmenterad träolja är det extra viktigt att få bort alla oljerester sedan tidigare behandlingar. Annars suger underlaget ojämnt och resultatet blir fläckigt både med avseende på kulör och glansskillnader. Med en ordentlig rengöring med Terrasse&Möbeltvätt slipper du dessa problem.

Gör så här:
1. Rengör altangolvet från löst sittande smuts. Tvättas enklast bort med vattenslang.
2. Stryk på Terrasse & Möbeltvätt med en pensel. (Var noga med att skydda händer och ansikte eftersom produkten innehåller lut)
3. Låt medlet verka ca 10-15 minuter. För bästa resultat bör ytan fuktas med vatten så att en geléliknande massa bildas.
4. Rengör ytan med kvast eller borste. Vid behov upprepa steg 2 och 3. 
5. Skölj noggrant med vatten. När det slutat skumma vitt så kan du sluta skölja. Låt torka minst 24 timmar innan oljning.
6. Oljning


På bilden oljar jag vårt trallgolv under taket vid entrén med svartpigmenterad träolja. Två år senare är jag fortfarande lika nöjd. Fördelarna med en pigmenterad träolja är att den innehåller UV-skydd och därför skyddar bättre mot solens strålar än vad en färglös träolja gör. Ytor som behandlats med en pigmenterad olja håller upp till tre år medan en opigmenterad olja enbart skyddar en säsong. Så förutom att det blir riktigt snyggt med en pigmenterad olja innebär det dessutom mindre arbete. Dock är det värt att lägga på minnet att mörka ytor blir betydligt varmare än de med en ljusare kulör. Så om du har ett stort trädäck som ligger i direkt solsken så rekommenderar jag dig att tänka över kulörvalet en extra gång innan du bestämmer dig.

Foto: Hildur Blad

Beckers Nya Hem har blivit Happy Homes


Färgfackhandelskedjan Beckers Nya Hem har bytt namn på alla sina butiker. Numera går butikerna istället under namnet
Happy Homes. Deras motto är - ett nytt hem, utan att behöva flytta. Det ska vara enkelt, problemfritt och roligt för dig att inreda och renovera ditt ”nya” hem.

Själv är jag på jakt efter en "skokartong" till mig och familjen. Vill flytta - på riktigt. Och med en make som håller på att utbilda sig till snickare så blir ju förutsättningarna helt andra än vad de varit tidigare. Nåja, vi får väl se vad det blir av dessa funderingar. Titta skadar väl aldrig!? ;-)

Urban Graphic - ett golv som hamnar i fokusEtt neutralt golv som passar till det mesta? Eller ett golv som sätter an tonen i rummet? Utbudet på golv är stort. Oavsett vad du vill ha finns det ett golv som passar dina behov och önskemål.
Tarkett har nyligen släppt 2010 års vinylgolvskollektion. Däri finner du både nyheter för i år samt de allra mest populära mönstren från tidigare års kollektioner. Vinylgolv har många fördelar. De är mjuka och tysta att gå på, lätta att städa, slitstarka, prisvärda och lätta att lägga.
Urban Graphic är ett golv som hamnar i fokus, som sätter an tonen i rummet. Bokstäver. New Yorks gator. Prickar. Stora rutor. Det är ett golv för den vågade!

Foto: Tarkett

Quinta och Grafix - randigt på tapeten från MidbecQuinta och Grafix är namnet på två nya tapetkollektioner från
Midbec. Är det något som Midbec är mästare på så är det randiga tapeter i behagliga färgkombinationer. Här är ett smakprov på de senaste varianterna.


Designers Guild - vår/sommarnyheter 2010Idag låg det en inbjudan och väntade på mig när jag kom hem från jobbet. En inbjudan till
Måleributiken där jag välkomnades att lyssna till Designers Guilds designchef Chris Graham när han berättar om den nya färgstarka vår- och sommarkollektionen. Om man vill frossa i härliga färgkombinationer är Designers Guild alltid en given favorit. Och vill man tillfredsställa behovet av färg snabbt så rekommenderar jag ett besök på deras sajt. Tyvärr har jag inte möjligheten att åka till Stockholm vid detta tillfälle. Men att spana in nyheterna på nätet har jag dock redan hunnit med. Nå... hur var det nu. Var det nån som hade förutspått att årets färg var turkos?Foto: Designers Guild


Bohème - tapeter "a´la Leila style"I samband med
bloggträffen Formforum som anordnades i början av november gjorde jag ett besök på designavdelningen hos Eco-Boråstapeter. Där fick vi se ett flertal härliga smakprov ur tapetkollektionen Bohème. Och nu börjar det äntligen närma sig för lansering, i slutet av april finns kollektionen ute i butikerna. Grovt förenklat kan man säga att det är en kollektion "a´la Leila style". Ljusa och glada pastellfärger. Prickar, stor- och småblommigt och randigt. Mönster som är lätta att mixa med varandra. Det är romantiskt och modernt på en och samma gång. En härlig tapetkollektion som är ett riktigt lyckopiller i färg- och mönsterform! Jag gillar!!!
Vill du se fler glimtar från den nya kollektionen och läsa om besöket hos Boråstapeter klickar du här.

Pressbilder: Boråstapeter

Trend: det icke perfektaAtt använda sig av spillmaterial för att skapa något nytt och unikt är i allra högsta grad "trendigt", samtidigt som det innebär positiva konsekvenser för miljön. Denna företeelse är något man numera kan se i många olika sammanhang. Vi jobbar oss sakta men säkert bort från slit&släng-mentaliteten till något mer långlivat. I en lågkonjunktur sätts kreativiteten på prov. Holländaren Piet Hein Eek som startade sin karriär under 90-talets lågkonjunktur gjorde sig redan då känd för att använda sig av spillmaterial för att skapa något nytt. Det är inte för inte som man brukar säga att nöden är uppfinningarnas moder. I en lågkonjunktur liknande den vi precis upplevt stannar många upp och omvärderar det som finns omkring oss. Vad är det egentligen som är viktigt här i livet? Nu vill vi tillhöra ett sammanhang. Vi vill känna trygghet och våra hem ska vara personliga och ha en historia. Det är inte längre det perfekta som anses vara det vackra.
Att det är trendigt med det handgjorda, att återanvända och bevara det gamla är något man kan se tecken på överallt. Stolen
PS SPIKA som är en nyhet från IKEA är ett exempel där man genom att använda sig av massivt trä i olika dimensioner både fångar upp känslan av att man skapat något nytt av spillbitar samtidigt som man skapar en känsla av något handgjort. De synliga skruvskallarna bidrar till intrycket av det icke perfekta.
Det är inte längre det perfekta som anses vara det vackra. Det vackra är det personliga, det som tilltalar våra sinnen.Foto:
Överst: Hildur Blad
Vänstra bilden: IKEA
Högra bilden: Piet Hein Eek

Med den gemensamma nämnaren "de luxe"


Häromdagen sprang jag in en snabb sväng på IKEA på väg hem från jobbet i Göteborg. Jag behövde inhandla förvaringsbackar till ett projekt som pågår här hemma. Ett projekt som jag kallar "rensa&röj de luxe". Detta projekt har resulterat i ett flertal Blocketannonser den senaste tiden. Flera av annonserna är redan borttagna och plånboken har fått sig en påfyllning. Och till makens stora glädje känns källaren desto rymligare.
På tal om de luxe. De av er som följt min blogg ett tag vet att bestickserien
Focus de Luxe från Gense är en riktig favorit för min del. Vid senaste besöket på IKEA fick jag syn på en ny bestickserie vid namn CHARMIG. Visst har de vissa likheter?

Foto: IKEA och GENSE

Färgfrosseri - våriga nyanserJag frossar i färger! Jag njuter av och gläds åt varenda liten härlig färgklick jag får syn på. Jag letar efter nya färgkombinationer. Jag letar efter mönster att mixa på nya sätt. Färg och mönster gör mig varm i hjärtat. Gör mig lycklig! En "pastellig" nyans av turkos mixat med grönt känns uppiggande och fräscht. En vårig färgkombination!

Foto: Alcro

Happy - höstens trendtema på Formex


"Happy" är trendtemat på höstens
Formex. Det handlar om att inreda enkelt. Om en livsstil där vi gör saker tillsammans, där vi är glada tillsammans. Här blandas gamla minnen med nyinköp. Här mixas stilar. Hantverk och ateljékänsla som man kunde se mycket utav under vårens Formex som hade trendtemat "Creative Flow" är fortfarande helrätt.
Färgskalan som gäller är pastelliga 50-talskulörer tillsammans med några enstaka inslag av starkare färger. Basen i färgskalan är en samling gråa nyanser. Här mixas småmönstrat, rutigt, randigt och blommigt.
I mitt tycke låter trendtemat "Happy" alldeles, alldeles underbart! En härlig, personlig och smått galen mix. Och att njuta av detta tillsammans med goda vänner gör ju att man inte kan bli annat än glad.

Skärmdump: Formex