Trend: det icke perfektaAtt använda sig av spillmaterial för att skapa något nytt och unikt är i allra högsta grad "trendigt", samtidigt som det innebär positiva konsekvenser för miljön. Denna företeelse är något man numera kan se i många olika sammanhang. Vi jobbar oss sakta men säkert bort från slit&släng-mentaliteten till något mer långlivat. I en lågkonjunktur sätts kreativiteten på prov. Holländaren Piet Hein Eek som startade sin karriär under 90-talets lågkonjunktur gjorde sig redan då känd för att använda sig av spillmaterial för att skapa något nytt. Det är inte för inte som man brukar säga att nöden är uppfinningarnas moder. I en lågkonjunktur liknande den vi precis upplevt stannar många upp och omvärderar det som finns omkring oss. Vad är det egentligen som är viktigt här i livet? Nu vill vi tillhöra ett sammanhang. Vi vill känna trygghet och våra hem ska vara personliga och ha en historia. Det är inte längre det perfekta som anses vara det vackra.
Att det är trendigt med det handgjorda, att återanvända och bevara det gamla är något man kan se tecken på överallt. Stolen
PS SPIKA som är en nyhet från IKEA är ett exempel där man genom att använda sig av massivt trä i olika dimensioner både fångar upp känslan av att man skapat något nytt av spillbitar samtidigt som man skapar en känsla av något handgjort. De synliga skruvskallarna bidrar till intrycket av det icke perfekta.
Det är inte längre det perfekta som anses vara det vackra. Det vackra är det personliga, det som tilltalar våra sinnen.Foto:
Överst: Hildur Blad
Vänstra bilden: IKEA
Högra bilden: Piet Hein Eek

Kommentarer
Postat av: Hanna

Äntligen en trend som till och med jag gillar;)

Postat av: Jenny (Fröken Jakobs)

Sånt här tänk gillar jag, som älskar att förändra gamla ting :-)

2010-04-06 @ 21:10:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback