Rengöring och oljning av trallgolv


Nu börjar det i många delar av landet bli aktuellt att sätta igång med vårens och sommarens utomhusprojekt. Dock dröjer det säkert på de flesta platser ett tag till innan det är lämpligt att ta sig an de utvändiga målningsprojekten. Men ett projekt som man kan ta sig an tidigt på säsongen är tvättning och oljning av trätrall. Just detta ämne var något som diskuterades vid tre-fikat på jobbet häromdagen. Kanske är det någon av er, mina kära bloggläsare som har liknande funderingar. Därför bjuder jag idag på en
favorit i repris - Så gör du: rengöring och oljning av trallgolv.

Steg ett vid oljning av trallgolv är att tvätta. Det finns olika medel att använda sig av. Men min absoluta favorit är Terrasse&Möbeltvätt från Nordsjö. Jag har sålt många dunkar av detta medel och de som testat är alla lika imponerade av detta rengöringsmedel. Supereffektivt och lättjobbat. Om du tänkt använda dig av en pigmenterad träolja är det extra viktigt att få bort alla oljerester sedan tidigare behandlingar. Annars suger underlaget ojämnt och resultatet blir fläckigt både med avseende på kulör och glansskillnader. Med en ordentlig rengöring med Terrasse&Möbeltvätt slipper du dessa problem.

Gör så här:
1. Rengör altangolvet från löst sittande smuts. Tvättas enklast bort med vattenslang.
2. Stryk på Terrasse & Möbeltvätt med en pensel. (Var noga med att skydda händer och ansikte eftersom produkten innehåller lut)
3. Låt medlet verka ca 10-15 minuter. För bästa resultat bör ytan fuktas med vatten så att en geléliknande massa bildas.
4. Rengör ytan med kvast eller borste. Vid behov upprepa steg 2 och 3. 
5. Skölj noggrant med vatten. När det slutat skumma vitt så kan du sluta skölja. Låt torka minst 24 timmar innan oljning.
6. Oljning


På bilden oljar jag vårt trallgolv under taket vid entrén med svartpigmenterad träolja. Två år senare är jag fortfarande lika nöjd. Fördelarna med en pigmenterad träolja är att den innehåller UV-skydd och därför skyddar bättre mot solens strålar än vad en färglös träolja gör. Ytor som behandlats med en pigmenterad olja håller upp till tre år medan en opigmenterad olja enbart skyddar en säsong. Så förutom att det blir riktigt snyggt med en pigmenterad olja innebär det dessutom mindre arbete. Dock är det värt att lägga på minnet att mörka ytor blir betydligt varmare än de med en ljusare kulör. Så om du har ett stort trädäck som ligger i direkt solsken så rekommenderar jag dig att tänka över kulörvalet en extra gång innan du bestämmer dig.

Foto: Hildur Blad

Kommentarer
Postat av: Lotta

Ojojoj, tack för tipset - nu är det bara att sätta igång! Helgen är räddad ;)

Postat av: House of Jammi - blogg och webshop

Vilken skillnad!

2010-04-13 @ 23:24:42
URL: http://houseofjammi.blogg.se/
Postat av: Pia

Följer din härliga blogg med tips och idéer.

Har en fråga.... skulle man kunna måla eller lasera gamla fula teak möbler? vill gärna ha dem i svart.

MVH

Pia

2010-04-14 @ 08:43:45
Postat av: Sara/Little Miss Fix It

Du är så söt lilla fru fixa & dona! Här städas det för fullt, maken kommer hem idag (och vänder, vi har verkligen lyckats missa varandra de senaste veckorna.) Busy, busy. Vet du, jag skulle åkt med Charlotte R ner till Milano, men helgens magsjuka satte P för det :(. Jag hoppas du får det helt fantastiskt och att du gillar samma saker som jag (i vanlig ordning) och visar de här. Hur går det i i kamerajakten? I väntan på stashen som här eller? Stoooor kram!

2010-04-14 @ 08:56:22
URL: http://littlemissfixit.blogg.se/
Postat av: Annelie

Vilken bra info för en som snart ska ta sig an altangolvet! Nu måste jag bara kolla om det finns någon som går mot vitt!

2010-04-14 @ 23:55:06
URL: http://dansbanegatan.blogg.se/
Postat av: Annelie

Nu kom jag på en fråga..

Jah oljade vår entreebro svart för 2 år sedan, eller var det 1.

jag körde på med ett lager olja..Är det för lite??

Måste jag rengöra lika ordentligt nu när jag tänker olja in det igen!Kram

2010-04-15 @ 07:15:08
URL: http://anniebo.blogg.se/
Postat av: Purple Area

Låter kämpigt, men det ser ut att bli jättefint med

det svarta!!

2010-04-15 @ 11:22:11
URL: http://purplearea.blogspot.com
Postat av: Kristina från desajn.nu

Det ser ut att bli jättefint :)

2010-04-15 @ 16:28:58
URL: http://www.desajn.nu
Postat av: Hildur - fixa&dona

Lotta: Härligt att höra! Lycka till!

House of Jammi: Ja, det blev riktigt bra! Nu är det två år sedan jag oljade. Tror jag ska göra en strykning till i år, för att få upp glansen lite.

Pia: Teak är ett hårt och fett träslag, därför är det svårt att få färgen att fästa. Så... vill du fräscha upp möblerna skulle jag råda dig att använda en teak-olja, inte vanlig träolja eller färg.

Sara: Mmm... synd att du drabbades av magsjukan. Själv har jag drabbats av "vulkan-molnet", så det ser mörkt ut med morgondagens resa till Milano. Men... som vi sa förut, nästa år då åker vi. Ihop! :-)

Annelie: Det gör det!

Annelie: Ett lager var nog lite dåligt. Men det beror också på hur mättat träet var sedan tidigare. Men 2 eller 3 lager brukar det oftast behövas. Ska du bara bättra på i år behöver du inte använda möbel och terasse-tvätten. Den är till störst nytta om träet är riktigt smutsigt eller om du ska behandla ett tidigare opigmenterat trallgolv med en pigmenterad olja. Då vill man få bort så mycket som möjligt av tidigare behandlingar för att få ett jämnt sugande underlag. Men ska du bara bättra på räcker det med en rengöring med vanlig målartvätt.

Purple Area: Nä, det var inte särskilt jobbigt. Jag oljade in golvet för två år sedan och det är fortfarande lika fint.

Kristina: Japp, jag är fortfarande lika nöjd med resultatet - två år senare.

2010-04-15 @ 20:53:39
URL: http://fixaodona.blogg.se/
Postat av: maria

Hej.

Jag är sugen på att måla våran ytterdörr svart. vad ska man ha för färg? Det är en sådan där vanlig gammal träfärgad dörr med tre avlånga fönster på.

2010-04-17 @ 10:27:57
Postat av: Hildur - fixa&dona

maria: Det beror på vad dörren är behandlad med tidigare... Det måste jag veta innan jag kan ge dig en rekommendation om lämplig produkt.

2010-04-17 @ 15:55:07
URL: http://fixaodona.blogg.se/
Postat av: Marie

Hej,

Tack för en super blogg!

2 somrar sen så tvättade vi våran terass med en rondellmaskin(tror jag att det heter)och såpa. Det blev kanon. I år är det nog dags att göra det igen men det måste väl funka att ha svart pigment i såpan oxå?

2010-04-21 @ 19:17:34
Postat av: Axelina

Bra tips! Jag har en liten altan som inte har fått någon skötsel på länge. Förra sommaren sopade jag den rent, sköljde av och sen oljade in den.. kanske man skulle ha skurat rent den bättre inser jag nu. Nya tag sommaren 2010!:)

2010-05-14 @ 20:50:24
URL: http://axelinas.blogg.se/
Postat av: Audience Analysis

Thanks for your hard work,the info ,links , and rescourses are an asset to our business.

2011-01-20 @ 10:48:01
URL: http://audience-analysis.blogimagine.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback