Molly, Mose och Vera Small One - nyheter från PappelinaMattorna från
Pappelina är en personlig favorit. De är både lättskötta och lättplacerade tack vare det stora utbudet av mönster, färgställningar och storlekar. Nu har man lanserat 2010 års nyheter; Molly, Mose och Vera Small One. Sedan tidigare har jag den blockrandiga Bob i svart och vitt i min ägo. Men efter att ha fått upp ögonen för årets nyheter har jag hittat en ny favorit. Den härligt färgglada Molly Multi. Ett lyckopiller i färgform! Det är inte alltför ofta som jag känner ett riktigt ha-begär. Men nu dök det minsann upp! :-)

Är du på jakt efter mattor från Pappelina? Butiken FÖRR (som även har en webbshop) har Sveriges största sortiment av Pappelina-mattor.Skärmdump: Pappelina

Färgglad kudde från Åhléns


Mitt senaste inköp till hemmet är en färgglad kudde från
Åhléns. Eller för att vara korrekt, två stycken. Genom att blanda de nyinköpta, rutiga kuddarna med enfärgade är det lätt att skapa variation beroende på vilken färg jag väljer på den enfärgade kudden. En rutig kudde är dessutom lätt att mixa med andra mönster utan att det behöver kännas rörigt för ögat. Jag gillar!

Mobilfoto: Hildur Blad

Esmeralda och Frank - nytt från SandbergsEsmeralda och Frank är två nyheter från Sandberg Tyg & Tapet. Tygkollektionen Esmeralda uppmuntrar till att mixa och matcha. Här finner du både rustikt och skirt, glansigt och matt, mönstrat och enfärgat. Alla tyger går dessutom att matcha med den nya enfärgade tapetkollektionen Frank. I denna tapetkollektion har man valt ett annorlunda upplägg gällande hur man kombinerar de olika enfärgade tapeterna. Detta för att inspirera till nya färgkombinationer. 

Foto: Sandberg Tyg & Tapet


Farmor Hildurs Te i gott sällskapIkväll inviger jag min nya tekopp från Marimekko, ur serien
In Good Company. En serie som verkligen faller mig i smaken med sina grafiska mönster! Koppen fyller jag med ett blåbärs-te jag fått av min mamma. En te-sort med ett mycket vackert namn. Eller hur!? ;-)

Foto: Hildur Blad

Världens mest vanliga dryck, efter vatten


Visste du att te är världens mest vanliga dryck, efter vatten? Alltid lär man sig något nytt. Ikväll dricker jag te i min tekopp från Indiska designad av Lisa Bengtsson. Ett perfekt sätt att varva ner efter en lång och intensiv dag i Göteborg. För en gångs skull fick jag
sällskap i bilen. Det var nämligen dags för en kurs i utvändig färgsättning för några av mina forna kollegor på Nordsjö Idé&Design. Behöver jag säga att jag var bra sugen på att stanna kvar där jag skulle lämna av mitt resesällskap? ;-) Det är ju såå kul med färgsättning! Och med en kursledare i form av Per Nimér kan det ju inte bli annat än bra. Efter arbetsdagens slut möttes vi upp igen för att avsluta med ett besök på IKEA. Men för allra första gången i historien handlade jag... ingenting.

Foto: Hildur Blad

Mixa olika former av väggbeklädnaderAtt mixa olika material/väggbeklädnader i ett och samma rum skapar något levande och spännande för ögat. Personligen vill jag bara fram och känna på väggarna när man blandar olika strukturer med varandra. Ju fler sinnen som aktiveras, desto större blir intrycket.
I källaren gläds jag åt vår råa betongvägg. I köket bidrar den "framknackade" murstocken med det lilla extra. Och just nu är jag dessutom sugen på att klä en vägg med träpanel. Och tänk så lägligt... om en vecka påbörjar maken sin utbildning till snickare. Så nu ska här snickras. Tänkte jag. :-D Vi får väl se om maken är av samma åsikt. Han är fortfarande lyckligt omedveten om mina planer. ;-)

Den mönstrade tapeten är en utav tio designpaneler som finns i tapetkollektionen Moment VII, en nyhet från
Boråstapeter.

Foto: Boråstapeter

Moment VII - gränser suddas utVåren känns i nuläget vääääldigt avlägsen. Det känns som om jag inte gjort annat än skottat, pulsat i snö och frusit den här helgen. Snö och snöandet har verkligen varit i fokus. När våren närmar sig (vilket den vanligtvis brukar göra vid det här laget i mina trakter) lanseras den ena nya tapetkollektionen efter den andra. Helt underbart för en tapetälskare som mig! En av nyheterna är den sjunde utgåvan av tapetkollektionen Moment från
Boråstapeter som släpps i mars. I och med Moment VII suddas gränserna ut mellan det offentliga och det privata rummet. De tidigare Moment-kollektionerna har haft ett tydligt fokus på just offentlig miljö eftersom de tillverkas i extra tålig non-woven som är brandklassad och godkänd för offentlig miljö. I den sjunde upplagan samsas tidlösa och sobra mönster som varit ett utav kännetecknen för de tidigare Moment-kollektionerna med tio stormönstrade designpaneler. Klassisk design möter ny teknik = nya möjligheter.Foto: Boråstapeter

fixa&dona hos Metro BostadMetro Bostad har en artikelserie där man intervjuar några av Sveriges alla inredningsbloggare. Igår var det min tur att svara på några frågor kring mitt bloggande. Tyvärr har jag personligen inte haft möjlighet att läsa intervjun "på riktigt", dvs i pappersform eftersom tidningen ges ut i Skåne-regionen. Dock kan man läsa reportaget i PDF-format. För att göra detta... klicka här.

Skärmdump: Metro Bostad

Servalac Exklusiv - nytt från AlcroServalac Exklusiv är en ny vattenburen högblank lackfärg från Alcro som går att använda på underlag av trä och metall. Servalac Exklusiv passar bra till att måla möbler och snickerier inomhus.
Att måla med en blank färg ger ett resultat som blir både vackert och effektfullt. Dock är det väldigt viktigt att inte fuska med underarbetet. En blank färg döljer inga ojämnheter och målar man dessutom med mörka kulörer syns eventuella ojämnheter ännu tydligare.
För att uppnå ett så slätt resultat som möjligt rekommenderas en pensel med syntetborst. Och på större ytor fungerar filt- eller mohairroller riktigt bra. Alcro Servalac Exklusiv finns i butik från och med mars. Den säljs färdigbruten i vitt och svart och kan brytas i alla Alcros kulörer. Finns i storlekarna 0,5 liter, 1 liter och 3 liter.

Vill du läsa om hur jag brukar gå tillväga när jag målar möbler och snickerier? Klicka här så får du ta del av mina tips&trix.

Foto: Alcro

Lura ögat med PiniwiniVid mitt besök på
möbelmässan förra veckan fick jag upp ögonen för denna lilla hylla. Piniwini är förvaring på en pinne. Hyllan finns i tre olika djup och i antingen svart- eller vitlaserad ask. Piniwini är perfekt att stapla böcker, tidningar, CD och DVD på och då ser det ut som att de balanserar på pinnen. En rolig detalj som både lurar ögat, tillför något lekfullt och dessutom fyller en funktion. Behöver jag säga att jag tokgillar denna lilla hylla!?
Hyllan tillverkas av Karl Andersson & Söner och är designad av Linus Svärm.

Foto: Karl Andersson & Söner

ECO White - så mycket mer än bara vittVitt kan vara så mycket mer än bara vitt! Genom att mixa olika nyanser av vitt i inredningen går det att skapa något som blir både effektfullt och rogivande. Nyanser av vitt kombinerat med mönster och glansskillnader tillför det extra - det som gör att man uppfattar ett rum som så mycket mer än bara vitt.
ECO tapeter släpper nu en tapetkollektion vid namn ECO White som innehåller just detta - vita tapeter i olika nyanser, glansskillnader och mönster. I denna kollektion finner du både gamla favoriter från tidigare kollektioner samt en hel del nya mönster.
Även DecorMaison lanserar en kollektion med enbart vita tapeter, The White Album.
Så ja... det är mycket vitt nu!Foto: Eco tapeter

Stockholm Furniture Fair - DesignbarenDen uppmärksamme kanske noterade att det var ovanligt tyst här på bloggen några dagar förra veckan. Torsdag till lördag tillbringade jag nämligen i vår huvudstad, för ett besök på Stockholm Furniture Fair. Två mycket intensiva dagar tillbringades i mässhallarna.
Våra leverantörer skulle besökas och nya produkter skulle presenteras. För min del var det dessutom många nya ansikten att bekanta sig med.
Det dyker säkerligen upp något eller några blogginlägg gällande mässan. Men jag tänkte börja med att visa vad som gav mig riktiga lyckokänslor. Nämligen Designbaren och VIP-loungen som hade formgivits av arkitekten och formgivaren Jonas Wagell. Dessa båda ytor bestod av en enda härlig lek med färger, former och dimensioner. Här stortrivdes både jag och Sara/LittleMissFixIt.
Syftet med Designbaren, som är en blandning av utställning och bar, är att lyfta fram en svensk designer eller grupp. Tidigare år har bland andra arkitektbyrån Marge, designgruppen Front, designduon BrobergRidderstråle, duon Save our Souls och senast designkollektivet Camp Site formgivit baren.


Foto: Hildur Blad

En fågel i blomkrukanEn fågel har landat i blomkrukan! För ett tag sedan var äldsta sonen och jag iväg för att köpa nya blommor till köksfönstret. Storebror tyckte att vi skulle ha två stycken murgrönor på båge. Så fick det bli. Och tydligtvis hade han en tanke med sitt val. För nästa dag fann jag denna fågel på klädnypa sittande bland bladen. En detalj som skänker en känsla av lekfullhet. Tänka sig... han vet precis vad jag gillar!

Foto: Hildur Blad

Lady NOW 2010 - nytt från Jotun


Även om jag inte jobbar i färgaffär längre följer jag med stort intresse vad som händer inom färgbranschen. Nu har
Jotun tagit fram en ny färgkarta - Lady NOW 2010. Denna färgkarta är uppdelad i två olika teman/trender; Mjuk Minimalism och Industriell Enkelhet. Inom trenden Mjuk Minimalism samsas vita kulörer i olika nyanser. Här har man även tillfört två olika glasgröna kulörer. När de används tillsammans med vitt blir resultatet vårigt, friskt och vackert. Att mixa olika nyanser av vitt är en av de tydligaste trenderna som råder just nu inom färgbranschen. Färgkartans andra tema är Industriell Enkelhet, som hämtar sin inspiration från den industriella revolutionen och stålarbetarens garderob. Här samsas blåa och gråa kulörer med varandra.
LADY NOW 2010 innehåller 12 kulörer. Kulörerna är harmoniska både var för sig och tillsammans. En dämpad färgskala som bidrar till att skapa trygghet och lugn!


Skärmdump: Jotun
Collage: Hildur Blad

Ribbad avtorkningsmattaDet är många av er som frågat om den
ribbade avtorkningsmattan som jag har lagt in innanför dörren i båda våra hallar. En sak är säker... en sådan matta underlättar livet ur städsynpunkt sett. Med barn i hushållet känns denna matta nästintill nödvändig. Allt smuts och grus stannar innanför dörren istället för att spridas i hallen. Dessutom har mattan en baksida som stoppar fukten att tränga igenom och skada golvet. Avtorkningsmattan Ribb från Duri finns i flera färger och bredden 1 eller 2 meter. Många butiker har mattan på metervara, men då vanligtvis i 1-metersbredden. Vill du hitta närmsta återförsäljare av dessa mattor gör du det här. Den är väl värd sina pengar!

Mobilfoto: Hildur Blad

Mentol, Lagun metallic, Chilla och Sarg


Det är väl ingen som har kunnat missa att
turkos är årets färg!? Benämningen turkos syftar på de kulörer som består av olika blandningar av i huvudsak blått och grönt. En del kulörer har mycket vitt i sig och blir mer pastelliga i tonen, medan andra har mer svart i sig och resulterar i en mer dämpad/"smutsig" kulör. Alcro har ett flertal härliga turkosa kulörer i sina färgkollektioner; Mentol, Lagun Metallic, Chilla och Sarg är några utav dessa.
Själv har jag tidigare föredragit den turkosa som drar mer åt blått, såsom kulören Mentol. Men nu är jag mer förtjust i den pastelliga, 50-tals inspirerade varianten av turkos. Den kulör som jag själv tycker mer hör hemma under benämningen mintgrön.

Vill du läsa mer om turkos kan du göra detta i Alcro Designers senaste trendrapport.

Foto: Alcro

Ashbury från Mimou och StringhyllorDen härligt blommiga tapeten
Ashbury från Mimou har varit en favorit för min del sedan jag såg den för första gången. Nu har jag bestämt mig! Den ska upp på en vägg i vårt hem. Lusten och längtan till att fixa&dona börjar sakta men säkert återvända. Nu har jag landat något i mitt nya jobb, vilket gör att det finns utrymme i min hjärna för kreativa tankar även gällande vårt hem. Idéer (och önskningar) saknas inte! I vårt vardagsrum skulle jag vilja sätta upp en kombination av String-hyllor. Men jag har lovat maken att sälja de möbler som kommer att bli överflödiga INNAN det görs några nya inköp. Så just nu ligger matbordet ute på Blocket. Och fler möbler lär hamna där inom kort.Foto: stringfurniture

fasadsiffra.se - dekoration med funktionFasadsiffra.se erbjuder fasadsiffror i olika stil, storlek och material. En dekoration som fyller en viktig funktion och som dessutom sätter personlig prägel på fasaden. På det digitala ritbordet hos Fasadsiffra.se kan man själv experimentera med sitt eget husnummer. Inspirationsbilderna gör ju inte direkt ha-begäret mindre... Jag gillar!Foto: Fasadsiffra.se

Knappar och bollfrans - personliga kuddar


Knappar i varierande färg, form och storlek är bra att ta till om du vill skapa en personlig kudde. Dessutom är det ett mycket enkelt och billigt sätt att "hotta upp" en vanlig enfärgad kudde på.
Om du syr kudden själv är bollfransar ett annat sätt att tillföra något extra. Något som
Little Miss Fix It tipsade om tidigare i höstas. Resultatet blev i mitt tycke urfint! Den idén knycker jag nästa gång det är dags att sy kuddar!Foto översta bilden: Hildur Blad
Foto nedersta bilden: Sara Zetterström/Little Miss Fix It

Rock7 ger nya användningsområdenAtt med hjälp av ett nytt tillbehör ge en möbel fler och dessutom nya användningsområden eller längre livslängd känns både snällt mot miljön och plånboken. Rock7 är ett exempel på en idé som ger nya användningsområden till den klassiska stolen Sjuan av Arne Jacobsen som produceras av Fritz Hansen sedan 1955 och hittills har sålts i 5 miljoner exemplar över hela världen. Med hjälp av medarna i ask, som finns i natur, vitt eller svart, förvandlas snabbt en vanlig Sjuan till en gungstol. Men vad är syftet och fördelarna med detta tillbehör? Designern Hironori Tsukue kommenterar sin idé på detta vis:
"Jag är själv sedan många år ägare av Sjuan stolar, design Arne Jacobsen / Fritz Hansen. Jag använder stolen
varje dag som min arbetsstol, och föredrar denna stol framför high tec kontorsstolar. Jag anser också att
Sjuan passar bättre in i min hemmiljö. Då sitthöjden är lite för låg för att helt och fullt fungera som kontorsstol, presenterar jag här min lösning på detta problem. Min idé är att lägga benen metallrör till den ursprungliga stolen. Bortsett från att få en perfekt höjd, olika sätt att sammanträdet kommer att vara möjligt - att sitta i olika vinklar bidrar till att minska monotont trycket på kroppen. Jag tror att detta nya arbetssätt / gungstol skulle vara ett trevligt alternativ kontorsstol, att använda i kontor och privata bostäder, kaféer, restauranger, bibliotek etc."


Rock7 visades för första gången under hösten 2009, i Tokyo, och gjorde stor succé. Nu finns den att provsitta och titta närmre på under Stockholm Furniture Fair som drar igång nästa vecka.

Foto: Hironori Tsukue

Magasin - förvaring av återvunnet papper


Magasin är namnet på en helt ny förvaringsserie från Dixie tillverkad av återvunnet papper. I serien finns både runda och rektangulära askar med lock, papperskorg, brevkorg, tidskriftssamlare och backar i flera storlekar. För att uppnå stadga är det hårt rullade pappret limmat på en kärna av träfanér. Allt är dessutom tillverkat för hand. Redan när jag fick tillgång till pressbilderna för nån vecka sedan var det just dessa förvaringsbackar som syns på bilden som vann mitt gillande. Färgglatt och lekfullt! Dessutom skapar de ett fint blickfång i en i övrigt sparsamt inredd miljö. Om du liksom jag gillar denna förvaringsserie kan du finna ett flertal av dessa produkter från Dixie hos webbshopen Cosas.

Pressbilder: Dixie

Nytt från Midbec - Bakari, Grafix och GrafittiMed jul och nyår avklarade kör tapetsäsongen igång på allvar. Och det innebär att det kommer ut en hel del nya tapetkollektioner på marknaden. Underbart!!! Jag älskar verkligen tapeter och är det något jag saknar (förutom världens bästa arbetskamrat/vän förstås) sedan jag bytte jobb är det just att bläddra i tapetkartorna. Men ibland när abstinensen blir för stor kilar jag in på mitt gamla jobb eller i färgaffären här i Tibro bara för att få bläddra en stund och uppdatera mig i utbudet. Konstig!? Jag!? Näää... ;-)

Midbec släpper under vårkanten tre nya tapetkollektioner; Bakari, Grafix och Grafitti. I Bakari-kollektionen finner du blommor och blader i olika utföranden. Grafix innehåller en samling randiga tapeter (se bilder) i olika bredder och färgställningar. Är det något Midbec är helt outstanding på så är det just randiga tapeter! Så är du på jakt efter randiga tapeter ska du även lägga kollektionerna Best Of och Check in på minnet. Namnet Grafitti beskriver rätt tydligt vad du finner innanför pärmarna i denna tapetkollektion. Nämligen en hel del tapeter med grafitti-mönster. Här syns en hel del starka färger och stora mönster. En tapetkollektion som säkerligen tilltalar ungdomar.

Som sagt. Under våren lanseras en hel del nya tapetkollektioner, så här på fixa&dona-bloggen kommer det inom den närmsta tiden bjudas på en hel del tapetnyheter.Foto: Midbec

Ny våtrumskollektion från ForboForbo har nu lanserat en helt ny
våtrumskollektion - Aqualon och Onyx. Aqualon är namnet på den nya vägg- och bårdkollektionen. För att tilltala olika inredningsstilar har man tagit fram sex olika mönsterserier; Fifties, African Palm, Asia, Asian Twilight, New York, Harmony och Uni. Det finns numera även en helt vit våtrumstapet, vilket jag är övertygad om att många kommer att uppskatta. 
Onyx är samlingsnamnet på kollektionens våtrumsgolv, designade för att matcha din vägg, oavsett mönster och färg. Här finner du både enfärgade golv, blommigt, mosaik- och stenmönster eller ett mönster som påminner om exotiska träslag.

Det är verkligen roligt att utbudet med våtrumsmattor/golv uppdaterats! Inte en dag för sent! För det finns faktiskt en hel del fördelar med detta alternativ jämfört med kakel och klinker. Med våtrumsmattor/golv får man en tyst och behaglig känsla. Golvet är mjukt och skönt att stå på och extra skönt om man låter installera golvvärme. Dessutom är både material- och installationskostnad lägre jämfört med kakel och klinker.

Är du nyfiken på att läsa mer om den nya våtrumskollektionen och få smakprov på de olika mönstren och färgerna? Klicka här för att ladda ner den nya broschyren.

Skärmdump: Forbo