Tavelramar på tapeten eller tapeter i tavelramarUdda tavelramar på tapeten eller varför inte tapeter i udda tavelramar. Oavsett vilket idé som faller dig mest i smaken har du möjligheten att skapa något personligt och lekfullt. Jag tycker att båda alternativen har sin charm och olika platser som de kan passa på. Tapetälskare som jag är så skulle jag mycket väl kunna tänka mig att köpa på mig en samling med udda ramar som jag sedan spraymålar i samma kulör och låter rama in mina favorittapeter som ligger ihoprullade i källaren och bara väntar på att få komma upp på en vägg till allmän beskådan. Ett enkelt sätt att förändra med tapeter!

Vänstra fotot: Tapeten "Familjen" av Lisa Bengtsson
Högra fotot: Sköna Hem

Välkommen Hem - nytt magasin med fokus på kvinnliga inspiratörer


Idag damp premiärnumret av magasinet Välkommen Hem ner i min postlåda. Vilken dag som helst går tidningen att finna ute i butikerna runtom i Sverige.
"Välkommen Hem fokuserar på kvinnliga inspiratörer och deras passion för heminredning, mat och trädgård. Allt huller om buller i en salig mix. Här finns massor av själ och hjärta". Citerat ur första numret av Välkommen Hem
Efter en snabb genombläddring av tidningen är jag benägen att hålla med. Det är en salig mix av inredning, mat och trädgård. Det känns personligt och mysigt på nåt vis. Men hade jag sett denna tidning i tidskriftshyllan i butiken tror jag dock inte jag hade gett den nån chans eftersom bilden på omslaget inte är alls min stil. Tur att det är insidan som räknas. För den tilltalade mig desto mer!

Foto: Hildur Blad

Plocka in naturen - grenar som dekoration


Ett sätt att plocka in naturen i hemmet är ta in grenar som du sedan dekorerar enligt tycke och smak. Låt grenen hänga från taket, eller sätt upp på väggen som på bilden. Vill du måla grenen kan du spraymåla den eller penselmåla med vanlig väggfärg. De flesta färgfabrikat har provmålarburkar i sitt sortiment, som du kan köpa i önskad kulör. Både lagom i pris och storlek om du enbart tänkt använda färgen till grenen och inte har nån färgslatt som faller dig i smaken till övers där hemma. Grenen dekoreras sedan efter tycke och smak. Kanske beroende på säsong och högtid eller helt enkelt med nånting som gör dig lycklig och skapar ett vackert/roligt blickfång i rummet.

Foto: Eijffinger

Inspiration: tavelväggTavlor är en av de beståndsdelar som tillför något personligt i ett hem. Att samla tavlor i grupp genom att skapa en tavelvägg gör det möjligt att sätta upp fler tavlor utan att det för den skull behöver ge ett rörigt intryck. Skapa effekter genom hur mycket luft som finns mellan tavlorna. Utgå från en jämn linje, t ex en jämn nederkant för att skapa nån form av omärkbar symmetri. För att "lätta upp" en tavelvägg tycker jag det kan vara riktigt snyggt att bryta av med något helt annat. Varför inte en bokstav, siffra eller ljuslykta. Gillar du att byta ut dina motiv ofta är en en tavellist bra eftersom det går snabbt att ändra om och du slipper fula hål.
Själv har jag ett flertal tavlor som bara väntar på att få komma upp. Tills vidare står de lite "nonchalant" lutade mot väggarna i mitt arbetsrum i källaren. Tanken är att skapa en tavelvägg där jag kan samla alla härligt färgglada tryck, alla med den gemensamma nämnaren svart ram. Ett lyckopiller i färg- och mönsterform som ger energi när inspirationen är som bortblåst!

Foto: 1&3 BoligMagasinet, 2&4 Sköna Hem

Kuddar med ditsydda blommorEfter att ha tillbringat hösten och vintern undanstoppade i källaren har nu de blommiga och färgglada kuddarna som jag
inhandlade på Indiska förra våren flyttat in i vårt vardagsrum. Nu känns det som om vi har en blomsteräng i soffan. Man kan inte annat än bli glad över dessa färgklickar! Kuddarna med ditsydda blommor mixas med enfärgade kuddar i härliga färger såsom cerise, gult och grönt. Det är just mixen av strukturer som tilltalar mig och som tillför det lilla extra.

Foto: Hildur Blad

Eco Wood - med inspiration från naturenI april lanserar
Eco tapeter en ny kollektion där man hämtat inspirationen från naturen. I kollektionen Eco Wood finner du alla beståndsdelar av ett träd. Allt från löv, små kvistar, grenar och trästrukturer.
Inspirationsbilderna till denna kollektion rymmer flera inslag av de trender som råder just nu. Här ser du bland annat årets kulör turkos, trärena ytor och nyanser av vitt.Pressbilder: Eco tapeter

Bemz+Marimekko=sprudlande nyheterBemz har gjort det igen. I maj 2009 lanserade de den första Marimekko-kollektionen och nu är det dags för kollektion nummer två. Från och med den 30 mars går det att beställa de sju nya tygerna som sprudlar av färger och former. I den nya kollektionen samsas dels för Bemz helt nya mönsterklassiker med mönster som funnits sedan tidigare i den första kollektionen men i uppdaterade färgställningar. Riktiga lyckopiller både gällande färg och mönster!

Pressbilder: Bemz
Ett kök i vårskrudMina blickar söker sig omedvetet till alla bilder innehållande mycket vitt och härliga färgklickar. Aldrig någonsin har jag längtat efter våren såpass mycket som jag gör just nu. Bilder såsom dessa får mig på gott humör. En samling med udda stolar och ett Norden-bord från IKEA står högt på min önskelista. I synnerhet ett bord eftersom det vi hade i vårt vardagsrum tidigare nu har flyttat ner till källaren där det agerar pysselbord åt mig och barnen.

Nä mina vänner. Nu ska jag bädda ner mig i sängen. Kvällen bjuder på huvudvärk och ont i halsen. Förstår inte vart det kom ifrån. Vid
den här tiden förra året kände jag mig allt annat än orkeslös. Då hade jag precis kört igång med första bidraget i tävlingen "Jakten på Sveriges härligaste inredningsblogg" som anordnades av Kanal5. Och jag led av beslutslångest. Gällande ett jobb som jag sedan tackade nej till. Det är bara att konstatera... på ett år kan det hända mycket.

Foto: Christian Thestrup/Bolig Magasinet

MALTE har flyttat inDet var längesedan jag uppdaterade er om hur det går med projekt: arbetsrum som utspelar sig i vår källare. Detta projekt påbörjades redan i höstas men har legat långt ner på prioriteringslistan den senaste tiden. Varken tiden, lusten eller orken har velat infinna sig. Men nu börjar det hända grejor. Härligt! De av er som följer mig på
Twitter eller Facebook har fått se små glimtar från rummet där ett kreativt kaos är tänkt att råda i fortsättningen.
Ikväll har barpallen MALTE flyttat in! Tack mamma för att du tog med honom hem. Nu är han ihopskruvad och på plats. Med en sitthöjd på 63 centimeter passar han perfekt tillsammans med mitt hemmasnickrade skrivbord som har höjden 90 centimeter.

Foto: Hildur Blad

Puder - ny väggfärg från MåleributikenMåleributiken har nyligen lanserat en helt ny typ av väggfärg som ger en pudermatt och slät yta. Färgen har fått namnet Puder och har en konsistens som gör det möjligt att få helt släta väggar och en matthet som ger kulörerna ett härligt djup. Nackdelen med matta färger är dock att de är känsligare och därför inte bör användas i utrymmen där du behöver kunna torka på väggarna ibland. Risken är då att du får en glansig yta där du torkat.
Puder är vattenburen och miljöanpassad. Den kan målas på väggar av puts, betong, träfiberplattor, gipsskivor, tapet, väv eller tidigare målade ytor. Puder finns i 50 olika kulörer och går att köpa oavsett vart du bor i Sverige. Måleributiken levererar färgen hem till dörren. Läs mer här.

Pressbilder: Måleributiken i Alvik

Arbetsstol modell äldreArbetsstolar är en helt ny värld som jag har fått bekanta mig med sedan jag bytte jobb för några månader sedan. Jag har aldrig tidigare funderat över varken utbud, utseende eller funktion när det gäller arbetsstolar. Detta beror säkert till stor del på att jag aldrig haft ett jobb där jag suttit ner några längre stunder. :-) Men numera tittar jag på denna typ av stol med helt andra ögon. När jag igår fick se en arbetsstol modell äldre blev det helt plötsligt enklare att förstå hur utvecklingen gått framåt. Men jag måste ju ändå säga att den äldre arbetsstolen är en betydligt vackrare möbel.

Foto: Hildur Blad

Tulpaner och ris


Snittblommor eller ris är ett enkelt sätt att skapa vår i hemmet. Själv har jag haft fullt upp och inte hunnit med varken det ena eller det andra. Tulpanerna har lyst med sin frånvaro här hemma i år. Men idag fick jag en härlig bukett av min mamma. Och nån gång i helgen hoppas jag hinna med att samla ihop ett rejält knippe ris. Jag vill ha vår. Både ute, inne och i mitt sinne!

Foto: Alcro

Färgglada nyheter från MarimekkoSateenkaari (regnbåge) och Melooni är namnen på två nya textilier som lanserats under vårkanten av Marimekko. Båda dessa färgstarka och grafiskt mönstrade textilier är designade av Maija Isola som varit Marimekkos mest framträdande designer under närapå 40 år. Hennes mönster har fått stor spridning världen över och har inspirerat till många efterföljare.
Dessa båda mönster passar ypperligt som väggdekoration. Ett enkelt sätt att tillföra färg och skapa något lekfullt. Precis så som jag vill ha det! Foto: Marimekko

Färg på benen gör susenTänk vilken skillnad det kan göra för intrycket av en möbel om man väljer att måla benen eller delar av benen i en avvikande kulör. Ett enkelt sätt att förändra!

Foto: LivingEtc

På tapeten: lekfull stramhet av Lars ContzenLekfull stramhet. Sobert. Spännande grafiska former.
Lars Contzen från Frankfurt, en designer som blivit alltmer uppmärksammad på senaste tiden och bland annat nominerades till ett av Tysklands största designpriser 2009 är mannen bakom en spännande tapetkollektion som du kan finna hos Wohnzimmer.se
Som vanligt tilltalas jag av det färgglada. Jag blir lycklig och varm i hjärtat av tapeter som dessa! Gillar du grafiska mönster och inslag av färg så kan det här vara nåt för dig.Foto: Wohnzimmer.se

Tandkrämstub med grafiskt mönsterJag vet inte hur det är med er. Men själv "faller jag som en fura" för snygga förpackningar. Står valet mellan två nästintill likvärdiga produkter väljer jag alltid den som jag tycker är snyggast. Så vid ett besök på Apoteket häromdagen fick denna tandkrämstub med grafiskt mönster i svart, vitt och silver självklart följa med hem. Jag gillar!

Foto: Hildur Blad

fixa&dona hos Coorda MagazineIdag publicerades en kort intervju med mig hos
Coordamagazine.se. Du får bland annat reda på vad som får mitt inredningshjärta att klappa lite extra hårt. Nyfiken? Läs här.

Nu ska jag packa klart resväskan. Imorgonbitti bär det av till Göteborg igen. Åter på hemmaplan fredag kväll. Då kan jag förhoppningsvis bjuda på en rapport från torsdagskvällens spännande event på Senab i Göteborg. En catwalk-show med regi och koreografi av Fredrik Färg och Erika Janunger.

Skärmdump: Coordamagazine.se

Nystan inhandladeGarnnystan och virknål är inhandlade. Nu är jag redo att köra igång projekt: virkning av rutor till en "mormorspläd". Vi får väl se hur långt jag orkar... Det kanske slutar med en kudde. ;-) Men det finns någon i familjen som just nu ligger steget före mig när det gäller virkning. Nämligen 7-årige sonen som idag hade med sig sitt nygjorda pannband hem, inspirerat av favoritlaget FBK.Foto: Hildur Blad

Detaljer: kökDessa två köksbilder rymmer många detaljer som faller mig i smaken.
- Svart och vit bas
- En accentfärg
- Gummigolv (Flyttar vi nån gång råder det ingen tvekan om vilken typ av golv som ska läggas i köket. Svart gummigolv såklart!)
- Mixade modeller och färger på stolarna
- Grafiskt och sparsmakat
- Högblanka vita luckor (möjligtvis skulle jag kunna tänka mig nån enstaka lucka i svart för att bryta av)

Dock skulle jag tillföra textilier och några få, väl valda detaljer för att skapa något personligt, lekfullt och välkomnande.

Åh, jag längtar efter att flytta! Att få börja om nånstans, att få möjligheten att förverkliga några av alla de idéer och drömmar om vårt boende som finns i mitt huvud.

Foto:
Överst: Elle Interiör/Magnus Anesund
Underst: Elle Interiör/Daniel Hertzell

Nybörjarkurs: virkningDenna helg tillbringar jag och yngsta sonen i Kalmar. Vi har haft en härlig vistelse och hunnit vara med om både det ena och det andra. Söndagsmorgonen startade jag med en nybörjarkurs i virkning. Efter att ha kunnat njuta av alla urfina virkningsalster på den ena bloggen efter den andra har önskan att kunna virka vuxit sig allt större. Och idag har
Anna hjälpt mig igång. Tack! Luftmaskor, stolpar, fasta maskor och allt vad det nu heter. Nu ska garn och virknål inhandlas. Sen är det övning och åter övning som gäller.

Foto: Hildur Blad

Rosa som accentIdag har jag njutit av sol från klarblå himmel. Det har verkligen känts att det är vår i luften. Helt underbart! Tänk vad lite solsken kan göra för välbefinnandet. När solens strålar letar sig in i huset blir jag sugen på förändring. Att minska på de svarta inslagen, att öka mängden vita ytor och dessutom satsa på härliga färgklickar.
BOLIG magasinet´s webbsida kan man just nu njuta av bilder från ett hem på temat rosa. Ett relativt sparsmakat inrett hem med lekfulla inslag som dessutom känns personligt. En fröjd för ögat!

Foto: Claus Bellers/Thomas Ibsen BOLIG magasinet

L-1 och LENS - en klassiker, en nyhetJag har snöat in på ämnet belysning. Ska jag nån gång i framtiden utbilda mig till något så är det till ljusdesigner. Tidigare har jag enbart varit intresserad av den estetiska aspekten, men ju mer jag lär mig kring ämnet desto intressantare och roligare blir det. Om jag enbart ska fokusera på utseendet har jag två absoluta favoriter när det gäller skrivbordslampor/bordslampor. Den ena är klassikern
L-1 från Luxo som utvecklades redan 1937 och som har sålts i över 25 miljoner exemplar världen över. Om jag tänker på en skrivbordslampa så är det just en sån här modell som jag ser framför mig. L-1 i svart utförande skulle hemskt gärna få flytta in hos oss!
En annan bordslampa som tilltalar mig är en nyhet för i år, LENS från Zero designad av Jens Fager. Och visst går det att se varifrån han hämtat sin inspiration. Från klassiska armaturformer! Där har vi förklaringen till varför den tilltalar mig. En uppdaterad modell av den klassiska skrivbordslampan helt enkelt!

Foto: Luxo och Zero

Jimbo - tapetkollektion med fokus på barnrummetIdag bjuder jag på en sneak-peak ur tapetkollektionen Jimbo från
Midbec som lanseras inom kort. Jimbo är en samling tapeter som fokuserar på barnrummet. Djungeldjur, paisley-mönster, prickar, bilar, fiskar och ränder. Här finns det något för de flesta!
Ett enkelt sätt att skapa något personligt i barnrummet är att klippa ut figurer av en småmönstrad eller enfärgad tapet som sedan sätts upp med tapetlim. Bilar, djur, moln, siffror, bokstäver...

Foto: Midbec