fixa&dona flyttar till ny adressJag har funderat på det länge. Men nu är det äntligen dags. fixa&dona-bloggen flyttar till egen domän. Så hädanefter finner ni mig och de nya inläggen på
http://fixaodona.se
Hoppas ni vill göra mig sällskap på den nya adressen!

Dymon har varit i farten igenNu har Dymon varit i farten igen! Jag älskar ögonskuggor och har en diger samling, som används flitigt. För att göra det lätt att hitta bland de olika färgerna inhandlades häromveckan ett
sortimentsskåp från Clas Ohlson. Och efter att ha märkt upp de olika lådorna med vad de innehåller är det numera snabbt gjort att finna den färgskala jag söker. I varje liten låda får det plats tre ögonskuggor. Dessutom fick jag plats med pennor, puder, rouge och annat smått och gott som används dagligen. Så nu är det ordning även bland sminket. Dymon är verkligen toppenbra att ha!

Sonens kommentar häromdagen när jag sa att vi skulle åka till Clas Ohlson. - Mamma, vem är Clas Ohlson?
Det är bara att konstatera, det är inte alltid man tänker på hur man formulerar sig. Och hur det låter i barnaöron.
Foto: Hildur Blad

Prickiga sommarnyheter från MarimekkoNu har
sommarens textilnyheter från Marimekko kommit ut i butikerna. En samling med färgglada mönster som alla utstrålar sommar på ett eller annat sätt. Personligen gillar jag prickar och föll omedelbart för mönstret Räsymatto av Maija Louekari som finns i två olika färgställningar. Ett tyg som passar perfekt till barnrummet eller där man vill tillföra färg och en känsla av lekfullhet.

Foto: Marimekko

Blommor på tapeten i härligt gröntGrönt är skönt! I kollektionen
Crescendo från Casadeco finns en härligt grön tapet med blommor i blåa toner som jag fastnade för allra första gången jag såg den. Jag börjar ana en röd tråd. Vad tror du? Ser du den gemensamma nämnaren mellan den grönblommiga tapeten och tapeten i vårt vardagsrum och tapeten jag satt upp i källaren?

Foto: Casadeco

Saknas: stolar till NORDENFör ett tag sedan köpte jag mitt efterlängtade NORDEN-bord i vitt från IKEA. Något som däremot saknas är stolar. De välanvända och nersuttna skalstolarna förpassades till återvinningen när jag tog mitt rensande och röjande till en ny nivå för ett tag sedan. Här sparas inget onödigt. Antingen hamnar det på återvinningen, säljs eller ges bort. Det känns underbart skönt att inte ha massa saker stående eller undanstoppade i nåt skåp och som man ändå aldrig kommer att ha användning för igen. Men nu behöver nya stolar införskaffas. Till att börja med två svarta stolar. Frågan är vilka?

Foto: BoligMagasinet

Tilt och Fling - tidskriftsförvaring och soffbordMalin Lundmark som designat tidskriftsförvaringen
MagBag som synts både här och var har nu designat ytterligare en tidskriftsförvaring för Maze Int. I MagBag förvaras tidningarna stående till skillnad från nyheten Tilt där man förvarar tidningarna liggande. Personligen tycker jag bäst om att förvara tidningar liggande eftersom de annars tenderar att tappa formen om de inte packas tätt.
Soffbordet Fling passar utmärkt tillsammans med Tilt. Ett retro-inspirerat bord som har plats för förvaring samtidigt som formatet på bordet gör det väldigt lättplacerat. Jag gillar!

Foto: Maze Int.

Platsbyggd förvaring till böcker (och annat)Jag har "
snöat in" på idéer gällande förvaring av tidningar och böcker. På sätt att skapa en förvaring som är både snygg och praktisk. Mitt plötsligt uppkomna fokus på böcker har säkert att göra med att jag återigen kommit igång med läsningen. Nu ökar min samling med pocketböcker och jag behöver lösa förvaringen på nåt sätt. Just nu lutar det dock åt den klassiska Stringhyllan som är och har varit en favorit sedan länge.
Idén med en platsbyggd sittbänk och bokhylla är både snygg och praktisk. En idé som går att anpassa och använda i de flesta utrymmen och då inte enbart som bokförvaring. I en hall skulle det passa med en sittbänk med förvaring av vantar, mössor och annat som behöver finnas nära till hands.

Foto: LivingEtc

Sovrumsinspiration med böcker i fokusEna stunden vill jag inreda vårt kommande sovrum i nyanser av vitt, en mix av olika glanser och strukturer och mycket textilier. Men när jag får se bilder som dessa drabbas jag onekligen av lite beslutsångest. Det ser ju så mysigt ut. Och jag gillar ju trots allt färg.
I vilket fall. Jag sparar på två idéer från dessa bilder. Pallen som sängbord och en avställningsyta vid sängens huvudända. Praktiskt, snyggt och inte särskilt kostsamt. Jag gillar!


Kungliga kulörer från FlüggerMed anledning av det kungliga bröllopet den 19 juni har
Flügger tagit fram fyra nya kulörer till brudparet. Visst ser man att kulörerna bildar en familj? Nu kan du måla Victoria, Daniel, Princess och Prince på väggen.  

Pressbild: Flügger

Taket i fokus med hjälp av tapetMed hjälp av tapet kan man sätta taket i fokus. I ett sparsamt inrett rum, både med avseende på möbler och kulörer kan man skapa spännande effekter genom att sätta tapeten i taket. I ett rum med snedtak förstärks vinkeln. Och som i fallet på bilden hjälper tapeten till att skapa ett rum i rummet. Med en mörk tapet i taket skapar du en känsla av lägre takhöjd och rummet känns mer ombonat.

Foto: BoligMagasinet

Sängbord i vit plexiI höst ska vi byta sovrum med yngsta sonen. Vårt nya sovrum kommer att vara några kvadratmeter mindre än vårt nuvarande och därför spanar jag efter smarta lösningar som rymmer mycket funktion på liten yta. Just nu funderar jag på vad vi ska ha som sängbord. Maze Int. har
flera varianter av små och funktionella sängbord som fungerar när det är dåligt med plats. Nyheter för i år är Tee och  Sleep i vit plexi. Jag gillar!

Foto: Maze Int

Wallpaper - tapetinspiration från Eco tapeterNu har ett nytt nummer av inspirationsmagasinet Wallpaper från
Eco tapeter kommit ut i färghandeln. Vad är det som gäller på tapetfronten just nu? Efter att ha läst igenom magasinet kan jag sammanfatta trenderna enligt följande:
- Inredning med en personlig touch är den allra viktigaste trenden just nu, oavsett om det gäller tapeter eller övrig inredning i hemmet. Denna trend är utgångspunkten i allt annat vi tar oss för i våra hem.
- Trä, hantverkskänsla, gedigna material och att plocka in naturen i hemmet ser vi mer och mer av. I kollektionen Eco Wood finner du trädets alla delar som tapet.
- Fondväggen är fortfarande mycket populär men nu vågar vi låta hela rum få mönstrade väggar. Det är i synnerhet små mönster som gäller. Men även att mixa små och stora mönster blir alltmer populärt.
- Turkost är en kulör som vi kan se mer av på tapeterna, så även pasteller. Vitt och svart som drar åt andra färger kommer vi också att kunna se mer utav inom kort.
- Vitt är helrätt. Men nu handlar det om att mixa vita nyanser, mönster, glanser och strukturer. I kollektionen Eco White finner du tapeterna som hjälper dig skapa ett levande vitt rum.
Foto: Hildur Blad

ad.10 by Li EdelkoortInom kort lanserar
Alcro sin tionde Alcro Designers-kollektion, ad.10. Denna gång är kollektionen inspirerad av fåglar och kvinnan bakom kulörerna är en av världens främsta trendanalytiker Li Edelkoort.  
Tänk vad åren går fort. När jag började jobba i färgaffär hade precis den allra första ad-kollektionen kommit ut och ett helt nytt koncept hade tagit sin början. Därefter såg jag med spänning fram emot varje års nya ad-kollektion och vilka kulörer man plockat samman och vilka personer som varit inblandade. Nu ser jag fram emot att få se årets kulörer. Det låter onekligen spännande. Kulörer inspirerade av fåglar...

Foto: Alcro

Sovrum i blåttEftersom maken och jag ska byta rum med yngsta sonen till hösten ägnar jag tiden fram till dess med att samla inspiration både till vårt sovrum och 4-åriga sonens rum. Och just den tiden, planeringsfasen, är i mitt tycke det roligaste. När man ännu inte satt några begränsningar utan inspireras av allt man ser för att sedan plocka ut godbitar som därefter anpassas efter egna behov, rummet och budgeten.
Vitt och blått känns fräscht. Dock är det inte en färgkombination som kommer flytta in hos oss. Däremot tilltalas jag av stilmixen. Och i synnerhet golvlampan med en industriell touch. Japp, det är bara att inse. Jag har sakta men säkert drabbats av den industriella trenden. Något inslag av detta kommer absolut att ta plats i vårt sovrum.

Foto:
LivingEtc

Trädgårdsfunderingar: trampstenJust nu är det fullt fokus på utsidan av vårt hus och i synnerhet trädgården. Därför spanar jag efter idéer och samlar inspirationsbilder. Dels för att få en klar bild av vad jag gillar, vad jag vill uppnå samtidigt som det blir lättare att förmedla till maken vad jag tänkt mig. Jag föll omedelbart för de
runda trampstenarna från Hasselfors Garden som är en nyhet för i år. Med dessa kan man skapa gångar, stigar och lekfulla ytor i trädgården. De runda stenarna bjuder in till lek på ett annat sätt en de traditionella fyrkantiga. Helt underbara!
Den runda stenen finns i tre olika storlekar, varav den ena med ett hål i. Antingen för att placera marschaller i, eller kanske en växt. Stenarna finns i ljusgrått eller mörkgrått.Foto: Hasselfors Garden

Filmklipp från frukostseminarietHär kan ni se en kort film från
frukostseminariet i Turning Torso som jag deltog vid för nån vecka sedan. Klippet finns även på HSB:s hemsida och YouTube. Att höra sig själv prata och se sig i rörligt format känns onekligen konstigt. Men... det bjuder jag på. :-) Kanske kan ni ana min västgötska också. ;-)Utemöbler: färg gör skillnadGamla utemöbler har ofta härliga former. Och med hjälp av några lager
färg kan dom bli som nya. Lämpliga produkter och tillvägagångssätt finner du här och här. Förra året målade jag mina gamla utemöbler som numera huserar ute i trädgården. Hur jag gick tillväga kan du läsa om här och resultatet av målningen ser du här.
Och på tal om utemöbler. Jag är på jakt efter nya möbler till vår inglasade uteplats. Dock funderar jag på att överge de traditionella utemöblerna och istället använda mer traditionella "inne-möbler". Tror bestämt Blocket ska få sig ett besök. Ett gammalt furubord som målas i en härlig kulör skulle nog kunna göra sig bra där ute. Både praktiskt och snyggt.

Foto: Elle Interiör

Ny klädsel till IKEA-soffan från BemzJag funderar på att byta klädsel på vår KARLSTAD-soffa från
IKEA. Dock faller ingen av klädslarna från IKEA mig i smaken. Så ikväll fick Bemz sig ett besök och fem tygprover beställdes hem. Det lutar åt något grått eller svartvitt men kunde inte motstå att beställa hem ett rosa tygprov också. Tror dock det kan bli något knepigare att övertala maken om att vi ska ha en rosa soffa.
Ett annat alternativ vore att färga klädseln. Är det någon av er som testat att färga en vit soffklädsel från IKEA?Foto: Bemz

Inspiration: sittbänk/förvaring


Vårt vardagsrum genomgår för tillfället en mini-makeover. För några veckor sedan inhandlades äntligen mitt sedan länge efterlängtade
NORDEN-bord från IKEA. I vitt såklart. Och nu är det dags att komplettera med udda stolar. Finns ju så många fina, så varför begränsa sig till en modell. Bättre att mixa och istället hålla sig till samma kulör på stolarna. I mitt fall svart.
Dessutom tänkte jag bygga nån form av sittbänk och kombinerad bokhylla utmed ena långsidan av bordet istället för stolar. Bilden från Bolig Magasinet bjuder på en hel del godbitar som jag lägger på minnet tills det är dags att ta tag i byggandet. Om det är nån av er som har bilder eller vet vart jag kan hitta mer inspiration på temat sittbänk/förvaring så får ni gärna hojta till.

Foto: Bolig Magasinet

Inspiration från Alcro: PrimörerIdag damp det ner ett nytt inspirationsbrev från
Alcro i mailboxen. Denna gång var temat Primörer. Gult och grönt i alla dess nyanser och enstaka inslag av blått. Helt underbart! Efter en låååång vinter känner jag och många med mig ett uppdämt behov av färg. Läs hela inspirationsbrevet här.
På möbelmässan i februari stortrivdes jag i den färgglada och lekfulla Designbaren, skapad av formgivaren Jonas Wagell. På bilden här ovan ses ett trädgårdsstilleben i kulörerna Marsipan, Tigergroon, Pippi och Solsting med hans korgar samt stolar och bord ur serien Montmartre. Jag tilltalas verkligen av de enkla men lekfulla formerna och de härliga färgklickarna. Lovely!

Foto: Alcro

Note-it lappar i form av pratbubblorI torsdags, innan det bar av hemåt
från Malmö blev det ett snabbt besök på T.G.R där jag sprang på note-it lappar i form av pratbubblor. Ingen tvekan om att dom skulle inhandlas! Betydligt roligare än de traditionella, färgglada lapparna och perfekta till tänkvärda ord.
I nuläget är det myrorna som kryper uppför väggen i köket som lämnar små kärleksfulla hälsningar.

Foto: Hildur Blad

Färgglad favorit från JieldéEn färgglad lampa, gärna i grönt från franska
Jieldé befinner sig högt upp på min önskelista när det gäller lampor. Den designades redan på 50-talet av Jean-Louis Domecq och tillverkas nu på nytt, för hand, i samma fabrik som då. Ja vad ska jag säga. Jag blir glad när jag ser denna lampa. Och det är ett av de kriterier som ett föremål måste uppfylla för att ens bli påtänkt att flytta in i vårt hus. Jag vill bli glad av de saker som omger mig.

Foto: Anyhow.se

Tips&trix gällande tapeterNu har jag tapetserat klart! Före-bilder ser du
här. Jag har satt upp tre olika tapeter. En slät vit ur kollektionen Plain från Boråstapeter, en randig från Intrade som du hittar i kollektionerna Grand Cru och Stripes&Plains. Och sist men inte minst, en prickig tapet från Sandbergs, kollektionen Gloria.
Varför tre tapeter? Varför denna placering? Placeringen av tapeter är för att rama in och markera olika funktioner i rummet. Där den randiga tapeten är uppsatt kommer sängen att stå. Genom att välja en annat tapet här skapas en mysig och ombonad hörna. Där den prickiga tapeten är (mellan fönstret och två vita garderobsdörrar) är det tänkt att någon form av skrivbord/pysselhörna ska ta plats. Den prickiga tapeten behövdes också för att balansera upp rummet. Med enbart det stora fältet randigt skulle det kännas som om rummet "välter över" åt vänster.
En annan sak som är värd att tänka på när man väljer tapeter är hur ljuset faller. I detta rum hamnar ljuset alltid på den prickiga väggen, som mestadels är vit och därför kommer ett vitt ljus sprida sig i rummet och de vita tapeterna kommer fortfarande uppfattas som vita. Hade man istället valt en tapet med rosa botten och vita prickar så hade den rosa färgen reflekterats in i rummet med resultatet att de vita väggarna istället hade uppfattats som ljusrosa.
Nu är det fritt fram för den blivande sex-åringen och hennes mamma att börja inreda rummet!Foto: Hildur Blad